08.07.2020. НАЈНОВИЈЕ ИФОРМАЦИЈЕ О УПИСУ У ГИМНАЗИЈУ

1. На званичном сајту Министарства (http://www.upis.mpn.gov.rs/Cir/Pocetna) током вечери 8. јула 2020. г., биће објављене листе расподеле ученика по средњим школама.

2. У четвртак, 9. јула и петак, 10. јула, од 8:00 до 15:00, могуће је извршити упис или преко сајта eUpis или непосредно доласком у Гимназију.

3. Ученици који нису распоређени у првом кругу могу у четвртак, 9. јула до 17:00 на сајту Министарства унети жеље за други круг уписа.

4. Расподела ученика по школама у другом кругу треба да буде објављена током суботе, 11. јула 2020. г. Упис у Гимназију, у другом кругу, биће могућ у понедељак, 13. јула, на исти начин као и у првом кругу.

У сваком случају, треба попунити Пријавни упитник на линку:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSen1Qj-UhmXOfSAjrJWolfUWyghIfQDWyuWtQ-CLtMuDTd25Q/viewform
У случају непосредног доласка у школу треба се придржавати свих превентивних мера (заштитна маска и дистанца) и поштовати упутства о месту где се врши упис, јер су организована тако да се нигде не прави гужва.

Упис ученика може извршити и неко други уколико поседује потребне информације и поштујући жељу ученика о изборним предметима, које се могу видети на наведеном линку за Пријавни упитник.

Детаљније податке о изборним пакетима које ученици бирају могу се видети на следећим линковима: ИЗБОРНИ ПАКЕТ1 и ИЗБОРНИ ПАКЕТ2.

Душан Мишковић, директор

26.05.2020. ЗНАЧАЈ УПИСА ГИМНАЗИЈЕ

22.05.2020. КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА .

Званични рок за пријављивање на специјализована одељења је истекао јуче.
Пошто се на смер за историју и географију пријавило само 18 кандидата, а тек данас су објављени званични Планови и програми за овај смер, добили смо дозволу из Министарства да рок за пријављивање продужимо недељу дана, тј. до четвртка, 28. маја.само за историјско - географски смер.

Од данас је Министарство објавило све потребне информације на линку: http://www.mpn.gov.rs/gimnazije-specijalizovana-odeljenja-za-ucenike-sa-posebnim-sposobnostima-za-geografiju-i-istoriju/

Пријављивање за полагање пријемног се може обавити као и до сада - слањем попуњеног формулара на адресу: gimso@mts.rs или личним достављањем пријаве у Гимназију.

О начину припреме за пријемне испите и осталим информацијама можете се информисати на сајту https://www.gimnazijaso.edu.rs/.

За пријемни на ИТ смеру имамо довољан број пријављених - 31 и ту се не продужава рок за пријаву.

Пријаву преузмите овде

Душан Мишковић, директор

17.05.2020. НОВИ СМЕР СОМБОРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

17.05.2020. ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА ОДЕЉЕЊА

15.05.2020. КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС У СРЕДЊУ ШКОЛУ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021. ГОДИНУ ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА .

Званични подаци о упису се могу видети на линку: http://www.mpn.gov.rs/polaganje-prijemnih-ispita-za-upis-u-specijalizovane-srednje-skole-i-odeljenja/

Пријава за пријемни испит и за ИТ смер и за историјско - географски смер врши попуњавањем Пријаве (коју можете преузети овде) и њеним достављањем у секретаријат школе или слањем попуњене пријаве на адресу gimso@mts.rs уз потребу добијања повратне информације о пријему Пријаве.

Достављање Пријаве се може извршити у периоду од понедељка, 18. маја до четвртка, 21. маја 2020. г.

Уколико се Пријава доставља у секретаријат школе, то се може обавити у периоду 10:00 - 12:00.

Пријаву преузмите овде

Душан Мишковић, директор

 

11.05.2020. ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОЧЕТКУ ПРИПРЕМА ЗА УПИС У ОДЕЉЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА ЗА ИСТОРИЈУ И ГЕОГРАФИЈУ.

Обавештавамо вас да ће званичне припреме за упис у специјализовано одељење за ученике надарене за историју или географију почети у четвртак, 14. маја 2020. г. са почетком у 11:00 у Гимназији "Вељко Петровић" у учионици бр. 17.
Том приликом биће одржан састанак на којем ће бити размењене најважније информације и договорен начин припреме за полагање пријемног испита из историје или географије.
Присусуство на састанку није обавезно, а они који дођу на састанак треба да се придржавају свих прописаних мера превенције за боравак у затвореном простору за време трајања пандемије: дезинфекција на уласку у простор, коришћење заштитне маске и рукавица и одржавање раздаљине између особа од 2 метра.
Састанку може да присуствује и један родитељ заинтересованог ученика.
Припрема за пријемни је бесплатна.
Најважније информације и договорени план припрема биће објављени на сајту Гимназије.

Све додатне информације можете добити путем електронске поште на direktor.gimso@mts.rs, вибера: +381 65 944 2047 или телефона: 064 804 4127.

Душан Мишковић, директор

ЗАШТО УПИСАТИ ГИМНАЗИЈУ?

Гиммназија је врста школе која има најважнији задатак да припреми ученике за успешан упис на факултет и за успешно похађање било којег факултета.
Од 2021. г. услов за завршавање и стицање дипломе било које средње школе биће полагање Државне матуре. Број бодова на Државној матури биће саставни део рангирања приликом уписа на све факултете. Негде ће имати већи, а негде мањи утицај, али биће обавезно рачунат на пријемном испиту за сваки факултет. Детаљније можете видети на линку: https://matura.edu.rs/
Обавезни део Државне матуре представља полагање испита који је сличан завршном испиту у основној школи (српски језик и књижевност, математика и најмање један од пет општеобразовних предмета: физика, хемија, биологија, историја и географија), а базиран је на гимназијском плану и програму.

Уколико желите да упишете и завршите било који факултет, најбоље је да похађате гимназију!

Најбољи показатељ успешности Гимназије „Вељко Петровић“ у реализацији свог најважнијег задатка је број ученика који наставља студије.
• Годинама уназад имамо око 90% сврешних гимназијалаца који уписују неки факултет и приближно 80% њих уписује факултет који жели.
• Другим речима, од пет гимназијалаца, њих четворо наставља школовање у складу са својом жељом.
• Из године у годину, расте број гимназијалаца који успева да упише факултет на трошку државног буџета.
У последње време, од троје гимназијалаца њих двоје успева да студира бесплатно.

ЗАШТО СОМБОРСКА ГИМНАЗИЈА?

• Опремљеност: нова нова фискултурна сала, библиотека са читаоницом (опремљена и говорним софтвером и аудио уџбеницима за ученике којима је потребна додатна подршка у образовању), три рачунарске учионице, прикључак на оптички кабл, савремена наставна средства у већини учионица, приступна рампа за особе са посебним потребама…

• Настава је у потпуности стручно заступљена;

• Део наставних садржаја реализују се ван учионице (ЗОО врт у Суботици, астрономска опсерваторија, Сајам науке, позориште, музеји, галерије, итд.);

• Могућност изучавања већег броја страних језика, а ученици завршног разреда имају могућност да полажу испит за стицање Немачке језичке дипломе (DSD) која је међународно призната;

• Велики број секција: драмска, рецитаторска, литерарна, програмерска, кинематографска, фотографска, ликовна, психолошка, географска, математичка, еколошка, шаховска, дебатни клуб, фудбалска, кошаркашка, атлетска, одбојкашка, друштвени плесови, рукометна,...

• Гимназија „Вељко Петровић“ је најуспешнија на школским такмичењима у Западнобачком округ како из науке, уметности, тако и из спорта;

• Сарадња са гимназијама из Србије и иностранства;

• Организује се велики број трибина и предавања из различитих области;

• Учешће у реализацији великог броја пројеката као носилац и/или партнер (Еразмус +, Градски фестивал науке Физи Бизи, Екоактивизам, итд.);

• Гимназија „Вељко Петровић“ се сврстава у ред најзначајнјих школа у Србији са традицијом дугом скоро 150 година Од оснивања 1872. године до данас, Гимназију су похађале многе значајне личности: Вељко Петровић академик и књижевник, Милан Коњовић академик и сликар, Сима Ћирковић академик и историчар, Младен Лесковац академик и књижевник, научници др Рајко Томовић, др Богдан Маглић, др Стевaн Коички, др Иван Гутман, пијаниста Душан Трбојевић, владика др Иринеј Буловић и многи други;

• Школа је добитник ИЗУЗЕТНЕ ВУКОВЕ НАГРАДЕ у 2016-тој години за допринос развоју културе у Србији и свесрпском простору и ЗАХВАЛНИЦЕ за афирмацију и промоцију Сомбора у земљи и иностранству (2017).

Зашто уписати смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику у Гимназији "Вељко Петровић" у Сомбору?

02.04.2020. ИНФОРМАЦИЈЕ О УПИСУ УЧЕНИКА СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА

Поштовани,
Позивамо Вас да обавестите ученике осмих разреда који су заинтересовани за упис у одељења за ученике са посебним способностима за:

1. рачунарство и информатику
2. историју и географију

Молимо Вас да ученике који нису сигурни да ли желе да се упишу на наведене смерове обавестите да се свакако пријаве, јер увек могу да одустану, али неће моћи касније да се пријаве... више

Душан Мишковић, директор

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)