УГЛЕДНИ ЧАС - РУСКИ ЈЕЗИК - МАСЛЕНИЦА

13. фебруара 2018. године одржан је угледни час из наставног предмета руски језик, који је имао циљ да ученицима приближи елементе народне традиције и обичаје земље, чији језик изучавају.
Ученици сомборске Гимназије су били у прилици да се упознају са обичајима везаним за стари руски празник познат као „Масленица“.
Празник „Масленица“ се обележава недељу дана пре почетка Великог ускршњег поста и све традиције везане за овај празник имају за циљ протеривање дуге, хладне зиме и дочекивање пролећа.
Седам масленичних дана, колико се обележава празник, су највеселији и најдражи период у години за руски народ. Главни елементи празника су страшило Масленице, забаве на снегу и палачинке, које својим обликом и бојом симболизују сунце и долазак пролећа.
Централни део часа је био посвећен садржајима сваког од седам масленичних дана, праћен стиховима и лепим сликама празника.
У завршном делу уследило је послужење палачинкама, као незаобилазним елементом „Масленице“.

Проф. Весна Вујновић

2019.

2018.

2017.

Радионице

Aмбијентална настава

Тематски час

Биологија - вежбе

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)