ШКОЛСКА ГОДИНА

академик др Иван Гутман бележи све већу цитираност у научним радовима.

Научни појам познат по називу "сомборски индекс" којег је дефинисао истакнути пријатељ Гимназије, академик др Иван Гутман бележи све већу цитираност у научним радовима. Овај појам који је у науку уведен пре три године, до сада, коришћен је 224 пута у потоњим научним радовима различитих научника широм света, што говори о вaжности овог појма, а истовремено доприноси угледу и Сомбора и наше школе. Детаљније можете погледати на линковима:

- научни радови о смоборском индексу

- биографија Ивана Гутмана

- најбољи српски научник без почасти




ЗАВРШЕНА 36. ЕВЕ

Завршена је традиционална ЕВЕ која је одржана 36. пут. Предвођени Дулетом Обрадовићем на овој ЕВЕ учествовало је више од 30 садашњих и бивших ученика Гимназије међу којима је и четири ученика генерације.

Више детаља може се видети у одељку ЕВЕ у оквиру дешавања.

Више фотографија као и видео материјала можете погледати на ОВОМ линку.







10.07.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА ЈУЛА 2023.

Осам ученика наше Гимназије учествовало је на летњој школи историје заједно са четири ученице из Вуковарске Гимназије и пет ученика из Српске православне опће гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ из Загреба.
Другу летњу школу историје организовао је Педагошки факултет у Сомбору од 24. до 28. јула. Ученици су заједно присуствовали предавањима са темама из области историје и културе, обилазили знаменитости Сомбора и ишли на једнодневни излет у Нови Сад.





03.07.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА НА ПОЧЕТКУ ЈУЛА 2023.

На Европској олимпијади из географије која је одржана у Београду од 24. – 30. јула, Сава Марјановић, ученик другог разреда Гимназије освојио је треће место и бронзану медаљу.

За овогодишњи упис у Гимназију у првом кругу поднета је 171 пријава. Ово је највећи број ученика који су исказали жељу да упишу Гимназију од 2005. г.
Гимназија ће, после дуго времена, опет, имати више од 620 ученика, тако да је број ученика повећан за 18% у последње три године, што је убедљиво највеће повећање броја ученика у Србији у последњих неколико година.
По смеровима: 51 за друштвено-језичком смеру, где је остало слободно девет места за други круг, 58 ученика на природно – математичком смеру, по 20 ученика на ИТ и спортском смеру, 17 на географско- историјском смеру и пет ученика на општем смеру (мађарски језик).

На редовном испитивању ставова матураната Гимназије један од закључака је то да је велика већина њих, на неки начин, задовољна похађањем Гимназије. Више од половине је задовољна стеченим знањем (55%), незадовољних стеченим знањем нема.





28.06.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ ЈУНА 2023.

Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић је, 27. јуна у Свечаној сали Скупштине Града, приредио пријем и наградио ученике генерације свих школа у сомборској општини. Међу њима је био и Ведран Бајић у пратњи одељенског старешине и директора Гимназије.

Градоначелник Сомбора је, 26. јуна у Свечаној сали Скупштине Града, приредио пријем и наградио ученике који су били најуспешнији на републичким такмичењима, осим спортских такмичења, из свих сомборских школа. На пријем је било позвано чак 19 успешних ученика Гимназије. Све остале и основне и средње школе имале су укупно 17 успешних ученика. Пријем за најсупешније ученике на спортским школским такмичењима био је уприличен раније и на њему је највише било ученика Гимназије. На пријему су били и професори ментори ученика. Том приликом обављен је разговор на којем су размењена мишљења о унапређењу услова и рада са талентованим ученицима и подељени су пригодни поклони.

Свечани испраћај матураната генерације 2022/2023. организован је 21. јуна у фискултурној сали Гимназије. Млађи гимназијалци, уз помоћ професорица Марине Антић Хајнал и Марије Стошић, као и библиотекарке Слободанке Вагић Драгичевић, приредили су пригодан програм за своје старије другаре. Том приликом најуспешнијим и најистакнутијим ученицима завршне године признања и награде доделили су председници стручних већа и помоћници директора. Најзначајнија признања директор је поделио вуковцима: Милици Божић, Сташи Мајсторовић, Јани Голубовић, Александри Циврић, Милану Вучковићу, Марку Блануши, Николи Бабићу и Дарку Нађу као и Михајлу Катанићу - спортисти генерације, Предрагу Ђуришићу - ученику друштвено-језичког смера, Сладек Винцеу - ученику општег смера, Петру Марковићу - ученику природно-математичког смера и Ведрану Бајићу - Ученику генерације.

Петар Марковић је освојио прву награду на традиционалном конкурсу Задужбине „Доситеј Обрадовић“ – „Идућ учи у векове гледа“. Додела је уприличена у Београду, 21. јуна.

Јован Сузић, ученик првог разреда, освојио је трећу награду на међународном такмичењу из математике „Кенгур без граница“. Финално такмичење за Србију одржано је у Крагујевцу, 11. Јуна.

У главном граду Бугарске, Софији, oд 10. до 12. јуна одржано је финално међународно такмичење у кодирању - CODE IT. На њему је учествовало 50 такмичара уз разних држава, а међу њима и екипа садашњих, бивших и будућих ученика Гимназије: Александар Губица (4. место), Виктор Лучић (5.), Немања Мајски (6.), Ведран Бајић (7.), а Вељко Галовић је освојио 4. место у јуниорској конкуренцији. Екипу је предводио Душко Обрадовић. Иначе, на овом такмичењу учествује више стотина такмичара, али након шест квалификационих рунди број такмичара се сведе на неколико десетина.
Екипа Гимназије, одлазак на такмичење, искористила је да посети Амбасаду Србије у Бугарској, где су примљени од стране Његове екселенције Жељка Јовића, а присуствовали су и предавању Камила Дебовског, светски познатог ИТ стручњака из Пољске.




ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРИРЕДИО СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ ЗА ЂАКЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: ЛАЗАР ЗУБОВИЋ СТИПЕНДИСТА ГРАДА

Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, данас је, у Великој сали Скупштине града Сомбора, уприличио свечани пријем за ђаке генерације основних и средњих школа школске 2022/2023. године.
Овом приликом, градоначелник је честитао ученицима на постигнутим изванредним резултатима, истакавши да се учење и рад исплате и да је стаза знања једини сигуран пут ка успеху, те да Сомбор, кроз дугу и богату историју, има наставни кадар и ђаке који га на најбољи могући начин представљају и промовишу...ПРОЧИТАЈ ВИШЕ




УПРИЛИЧЕН ПРИЈЕМ НАЈУСПЕШНИЈИХ УЧЕНИКА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА СОМБОРА

Представници Града Сомбора, градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, заменица градоначелника, Љиљана Тица, чланица Градског већа за област културе и образовања, Анита Стојаков и начелник Одељења за образовање, Горан Тодорић, данас су, у Великој сали Скупштине града Сомбора, уприличили свечани пријем за најбоље ђаке основних и средњих школа са територије града Сомбора, који су остварили значајне резултате на Републичким такмичењима, те њихове менторе и директоре школа...ПРОЧИТАЈ ВИШЕ




УЧЕНИК ГИМНАЗИЈЕ ОСВОЈИО III НАГРАДУ НА ТАКМИЧЕЊУ КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦА




13.06.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА ПОЧЕТКОМ ЈУНА 2023.

На Српској информатичкој олимпијади која је одржана 3. и 4. јуна у Београду прву награду освојио је Немања Мајски и тиме је обезбедио учешће у репрезентацији Србије на Светској олимпијади из информатике која ће се одржати крајем августа у Сегедину. Александар Губица освојио је трећу награду. Душко Обрадовић је ментор обојци награђених ученика.

Сава Марјановић ученик другог разреда Гимназије у посебном квалификационом такмичењу након републичког такмичења остварио је пласман на Европску географску олимпијаду која ће се, ове године одржати у Београду у периоду 24. – 30. јун. Његова професорица географије је Данијела Тохољ.

На основу Правилника о награђивању ученика Гимназије Наставничко веће изабрало је Ученика генерације – Ведрана Бајића из одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Поред Ученика генерације проглашени су и спортиста генерације – Михајло Катанић, а за најуспешније ученике појединих смерова изабрани су: Петар Марковић за природно-математички смер, Предраг Ђуришић за друштвено–језички смер и Сладек Винце за општи смер.

Делегација Гимназије коју су чинили професор програмирања - Душко Обрадовић, председник Ученичког парламента - Милош Пешут и директор – Душан Мишковић у среду, 7. јуна, учествовала је у представљању Гимназије у згради Скупштине Аутономне покрајне Војводине у Новом Саду. Овај скуп организовао је Покрајнски секретаријат за образовање, а на њему је било представљено шест школа из Војводине где је уочен већи број примера добре праксе. Скупу су, поред представника најистакнутијих школа, присуствовали руководиоци три школске управе у Војводини, заменица покрајнског секретара, Слађана Бурсаћ, као и други функционери Секретаријата.



УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ" ОСТВАРИЛИ ЗНАЧАЈНЕ РЕЗУЛТАТЕ НА СРПСКОЈ ИНФОРМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ

ПРОЈЕКАТ "ОБУКА МЛАДИХ ТАЛЕНАТА"

Окончан је петодневни боравак десеторо ученика наше Гимназије на Фрушкој гори у одмаралишту "Андревље". Наши ученици предвођени професорицом Кристином Кох Савовић, заједно са другарима из Суботице, Бачке Тополе и Руме учествовали су у различитим активностима - радионицама, излетима, дружењу у оквиру пројекта Покрајнског секретаријата за образовање под називом "Обука младих талената". Фотографије са разних активности можете погледати на линку:

http://www.puma.vojvodina.gov.rs/andrevlje_view_2023.php?id=15



29.05.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА КРАЈЕМ МАЈА

На државном такмичењу из атлетике које је одржано 24. маја у Ћуприји мушка екипа Гимназије на убедљив начин освојила је прво место и тиме наставила низ успеха из претходне две године. Екипу су чинили: Михајло Катанић, Александар Неговановић, Милош Максимовић, Гpегор Секулић, Стефан Марић, Никола Станковић и Алекса Станојевић. Поред екипног успеха, Михајло Катанић освојио је прво место и златну медаљу на 400 м, а Грегор Секулић освојио је друго место и сребрну медаљу у дисциплини скок у даљ. Професор који је предводио гимназијске атлетичаре је Милан Марић.

На републичком такмичењу из биологије, које је одржано у Крагујевцу, 27. маја, учествовало је четрнаест ученика Гимназије. Највише успеха имала је Ана Кнежевић која је поновила прошлогодишњи успех освајањем прве награде. Она се такмичила у категорији других разреда. Њена професорица је Елеонора Зидаревић. Матуранткиња Валентина Кркљуш освојила је трећу награду. Њена професорица је Госпава Пољак.

На републичком такмичењу из српског језика и језичке културе које је одржано у недељу, 28. маја у Тршићу, прву награду освојио је ученик првог разреда Филип Репман. Његова професорица је Милица Миличевић. Филип је ове године већ освојио прву награду на такмичењу из програмирања, што показује ширину његовог талента.

На незваничном државном такмичењу из психологије које је одржано 6. маја у Нишу, у конкуренцији близу 200 ученика из Србије, Ирина Николић из другог разреда Гимназије освојила је 2. место и стекла одређене повластице приликом уписа на смер психологије уколико се буде одлучила на такав корак за две године. Нешто слабији пласман од Ирине оствариле су Жељана Гашић и Олесја Папуга чији резултати спадају у прву четвртину свих учесника. Професорица психологије која је припремала ученице за ово такмичење је Радмила Бабичковић.

Победник школског турнира у малом фудбалу је екипа ФК Спорташи.

Десет ученика другог разреда Гимназије предвођена професорицом Кристином Кох отпутовала је на Андревље на Фрушкој гори у оквиру пројекта којег финансира и организује Покрајнски секретаријат за образовање: „Едукација младих талената Војводине“. Тамо ће боравити пет дана.



25.05.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА КРАЈЕМ МАЈА

На државном такмичењу из атлетике које је одржано 24. маја у Ћуприји мушка екипа Гимназије на убедљив начин освојила је прво место и тиме наставила низ успеха из претходне две године. Екипу су чинили: Михајло Катанић, Александар Неговановић, Милош Максимовић, Гpегор Секулић, Стефан Марић, Никола Станковић и Алекса Станојевић. Поред екипног успеха, Михајло Катанић освојио је прво место и златну медаљу на 400 м, а Грегор Секулић освојио је друго место и сребрну медаљу у дисциплини скок у даљ. Професор који је предводио гимназијске атлетичаре је Милан Марић.

На републичком такмичењу из биологије, које је одржано у Крагујевцу, 27. маја, учествовало је четрнаест ученика Гимназије.

У финале фудбалског турнира на нивоу школе пласирале су се екипе ФК Спорташи и Габонски лепушани.



Васко Попа – Далеко у нама

Дана 15. и 16.05. матуранти Гимназије, ученици одељења 4-1 и 4-2, са професорком др Лидијом Неранџић Чандом учествовали су на радионици ,,Васко Попа – Далеко у нама“ Културног центра ,,Лаза Костић“, у циљу надограђивања својих знања о овом песнику. Радионица је покренута као пратећи програм истоимене путујуће изложбе Народне библиотеке Србије, посвећене раду нашег првог послератног модернистичког и неосимболистичког песника, а коју су ученици такође обишли.
Током радионице, ученици су имали прилику да преслагањем стихова Попиних песама сами створе своје, јединствене песме и потом их читају пред осталима. Неки ученици одлучили су се и за друге видове интерпретације, те су се тако могле чути и реп верзије познатих песама попут ,,Очију твојих да није“ и ,,Где си“. Поред овог задатка, ученици су на завршетку радионице у групама радили на изради уникатних плаката на којима су осликавали стихове и мотиве из песама Васка Попе.
Ученици су са радионице понели мног лепих утисака, а градска библиотека ,,Карло Бијелицки“ додатно је наградила жељу ученика да учествују у радионици и сазнају више о Васку Попи бесплатним годишњим чланствима у библиотеци.

Предраг Ђуришић 4-2





23.05.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА СРЕДИНОМ МАЈА 2023

Републичко такмичење из програмирања за средњошколце одржано је у Крагујевцу, 7. маја. Коначни резултати са овог такмичења објављени су пре три дана. На такмичењу је учествовало чак девет представника Гимназије. Највише успеха имали су Немања Мајски који је освојио другу награду у А категорији и Филип Репман који је освојио прву награду у Б категорији. Обојца ученика пласирала су се на државну олимпијаду из програмирања. Душко Обрадовић је ментор обојци ученика.

На републичком такмичењу из хемије, које је одржано 13. и 14. маја у Новом Саду учествовало је два ученика из наше Гимназије. У категорији других разреда, Душан Шијачић остварио је пласман у првих десет ученика, при чему је имао други најбољи резултат у експерименталном делу, али због ригорозних критеријума није освојио награду.

На међуокружном такмичењу из атлетике које је одржано 19. маја, у Новом Саду мушка репрезентација Гимназије, на убедљив начин, освојила је прво место и пласман на републичко такмичење. Женска екипа освојила је друго место. У појединачној конкуренцији највише успеха имали су: Стефан Марић на 100м, Михајло Катанић на 400 м, Милош Макимовић на 1000 м и Грегор Секулић у скоку у вис јер су освојили прва места. Поред њих, успеху мушке екипе допринели су: Александар Неговановић, Никола Станковић и Алекса Станојевић. У појединачној женској конкуренцији пласман на републичко такмичење оствариле су: Јелена Павков на 800 м, Лана Радић у скоку у даљ и Тамара Миловић у скоку у вис. Професор који је предводио гимназијске атлетичаре је Милан Марић.

На републичком такмичењу из историје, које је одржано у Пожаревцу, 20. маја, учествовало је пет ученика Гимназије. Највише успеха имала је матуранткиња Анђела Стојановић која је освојила прву награду. Њој су историју предавали и Данијела Пешут и Филип Ђуровић.

У суботу, 20. маја одржани су пријемни испити за упис на ИТ смер и географско-историјски смер. Пријемни испит из математике успешно је положило 26 ученика од укупно 29 колико је учествовало. Пријемни испит из географије успешно је положило 8 ученика од 10 колико је учествовало.
Пријемни испит из историје успешно је положило 12 од 14 колико је учествовало на испиту.

У финале фудбалског турнира на нивоу школе пласирале су се екипе ФК Спорташи и Габонски лепушани.



Преглед прелиминарних резултата тестирања за пријемни испит

У наставку се налазе линкови ка прегледу резултата. Кликнути на жељену слику за приказ резултата.







21.05.2023. - ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА ИТ И ГИ СМЕР

На јучерашњим пријемним испитима учествовало је 29 ученика за упис на ИТ смер и 24 ученика за упис на ГИ смер.

Према прелиминарним резултатима пријемни за упис на ИТ смер положило је 26 ученика, а 21 ученик је положио испит за упис на ГИ смер, при чему један од њих је полагао испит да би у другом разреду прешао на овај смер, тако да имамо 20 ученика који су стекли право за упис на ГИ смер, а толико има и места.

Сваки заинтересовани родитељ може видети детаље бодовања теста који је полагало његово дете на порталу: mojasrednjaskola.gov.rs.

Писмене жалбе на бодовање могу се поднети у Гимназији "Вељко Петровић" до понедељка, 22. маја у 16:00.
У жалби треба навести редни број задатка за који се сматра да бодовање није коректно изведено.

Коначне листе за упис на поједине смерове биће познате након завршног испита и закључивања оцена у основним школама.



СОМБОРСКА ГИМНАЗИЈА У МЕДИЈИМА СРЕДИНОМ МАЈА 2023

У нашој школи се обележава манифестација Мај - месец математике кроз низ предавања које спремају ученици.
Теме предавања су: Број пи, Златни пресек, Путовање на Хималаје, Занимљива математика, Кеопсова пирамида, Примена Златног пресека на фотографијама, Биографије познатих математичара.
У четвртак 11. маја 2023. године посетила нас је Марија Мишић, водитељка емисије Корак ка науци (Радио Београд 1). Она је направила интервју са ученицима наше школе који су припремили предавање о Златном пресеку као и са проф. Мајом Павићевић.
Ученици који су дали интервју похађају ИТ смер и ученици су 3-7 одељења. То су Игор Кнежевић, Аљоша Ковач, Драган Јапунџић и Александар Ђерић.
Сваки ученик је укратко испричао о темама које су биле заступљене а то су Златни пресек у математици, природи, уметности и у музици.
Предавање је било сјајно и занимљиво као и ученици који су га одржали.
Линк Радио емисије можете послушати на ОВОМ ЛИНКУ а ми се појављујемо у временском интревалу отприлике од 20-тог до 30-тог минута.

У наставку можете погледати остале прилоге који се тичу Гимназије.



ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ КОЈИ ПОЛАЖУ ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС НА СМЕР УЧЕНИЦИ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА ЗА ГЕОГРАФИЈУ И ИСТОРИЈУ

Кандидат за упис у одељење за ученике са посебним способностима за географију и историју може да оствари највише по 240 бодова на сваком тесту. Ако је кандидат полагао оба теста, рачуна се само бољи резултат. Ако је кандидат полагао оба теста и на сваком освојио исти број бодова, бодује се резултат остварен само на једном тесту.
Кандидат за упис у одељење за ученике са посебним способностима за географију и историју положио је пријемни испит ако је остварио најмање 120 бодова на тесту из географије, или најмање 120 бодова на тесту из историје.


Упутство за ученике

За сваки тест је предвиђено по 120 минута. Ако се заврши раније, тест се предаје и тихо напушта просторија.
Коначне одговоре и поступак треба написати хемијском оловком. Током рада могу се користити графитна оловка и гумица. 
Одговори који су написани графитном оловком неће бити признати, као ни одговори који су прецртавани.




ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ КОЈИ ПОЛАЖУ ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА УПИС НА СМЕР УЧЕНИЦИ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА ЗА РАЧУНАРСТВО И ИНФОРМАТИКУ

Кандидат који положи пријемни испит за упис у одељење за ученике са посебним способностима за математику остварује право на рангирање ради уписа у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.

Кандидат за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику може да оствари највише 240 бодова на тесту из математике за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.

Кандидат за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику положио је пријемни испит ако је остварио најмање 120 бодова на тесту из математике за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.


Упутство за ученике

За рад је предвиђено 120 минута

Понети графитну и хемијску оловку, гумицу, лењир, троугао, шестар и калкулатор са основним рачунским операцијама: сабирање, одузимање, множење, дељење и проценат (сви други калкулатори нису дозвољени за коришћење). Не може се користити калкулатор на мобилном телефону.

Коначне одговоре и поступак писати хемијском оловком.

Одговори који су написани графитном оловком неће бити признати, као ни одговори који су прецртавани.




05.05.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА СРЕДИНОМ АПРИЛА И ПОЧЕТКОМ МАЈА

Школско првенство у џудоу одржано је 25. априла у Београду. Дејан Новаковић, ученик другог разреда спортског смера у Гимназији освојио је прво место и златну медаљу у категорији до 50 kg.

Републичко такмичење из физике одржано је у суботу, 29. априла у Врању. Нашу школу представљало је шест ученика. Највише успеха имао је Немања Мајски који је освојио другу награду у категорији трећих разреда. У истој категорији трећу награду освојио је Александар Губица. Љиљана Мијатовић предаје физику обојци ученика. Другу награду у категорији других разреда освојио је Стефан Мишковић којем физику предаје Урош Раонић.

Књижевна олимпијада на државном нивоу одржана је у Сремским Карловцима у недељу, 30. априла. Нашу школу представљало је пет ученика. Највише успеха имао је матурант Предраг Ђуришић који је освојио другу награду. Његова професорица и ментор је др Лидија Неранџић Чанда. Другу награду у категорији првих разреда освојила је Елена Оватрлов, а трећу награду у категорији трећих разреда освојио је Ђорђе Ђурић. Јасмина Раденковић Шолаја је њихов ментор.

На републичком такмичењу из географије које је одржано на Копаонику 6. и 7. маја учествовало је три ученика Гимназије. Друге награде су добили Милан Дудуковић и Сава Марјановић. А Немања Нишевић је освојио трећу награду. Данијела Тохољ је професор и ментор свим награђеним ученицима.

На незваничном школском првенству у шаху које је одржано је у Београду, у уторак, 25. априла. Између 32 екипе, репрезентација наше школе освојила је четврто место. Екипу су чинили: Војин Поповић, Ненад Паштровић, Душан Шијачић и Mихајло Домбровски.

На окружном такмичењу из атлетике које је одржано 28. априла на Градском стадиону у Сомбору и женска и мушка екипа Гимназије освојиле су прва места и обезбедиле пласмане на међуокружно такмичење.

Милан Марић, професор спортских и здравствених предмета у спортским одељењима Гимназије освојио је прво место на државном сениорском такмичењу у рвању грчко-римским стилом у категорији до 67 kg.

Војин Витковић, ученик трећег разреда Гимназије освојио је треће место на Европском јуниорском првенству у Самбоу у категорији до 79 kg. Првенство је одржано у Израелу.




МАЈ - МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ

Позивамо вас да присуствујете предавањима која су припремили ученици 3-4, 3-5 и 3-7 у оквиру обележавања маја- месеца математике.
Распоред предавања се налази у наставку.




24.04.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА СРЕДИНОМ АПРИЛА

Републичко такмичење из математике одржано је у суботу, 22. априла у Смедереву. Нашу школу представљало је шест ученика. Највише успеха имао је Александар Губица који је освојио прву награду у категорији трећих разреда. У истој категорији другу награду освојио је Немања Мајски. Професорица математике обојци ученика је Маја Павићевић. Другу награду у категорији матураната освојио је Ведран Бајић, којем математику предаје Горан Стајин. Трећу награду у категорији трећих разреда освојила је Лаура Правдић којој математику предаје Бојан Берлековић.

Окружно такмичење из биологије одржано је у недељу, 23. априла у Средњој пољопривредно- прехрамбеној школи у Сомбору. На такмичењу је учествовало 30 ученика из свих општина у округу. На овом такмичењу чак 14 ученика наше Гимназије освојило је награде и обезбедило пласман на републички ниво такмичења.
Највише успеха имала је Ана Кнежевић која је освојила макисмалних 100 бодова у категорији других разреда. Њена професорица је Елеонора Зидаревић.
Прва места су освојиле и Ана Бајак у категорији трећих разреда, којој биологију предаје Наташа Гаљен, а Валентина Кркљуш освојила је прво место у категорији четвртих разреда, а њој биологију предаје Госпава Пољак.
Друге награде освојили су Дарабош Милица и Јана Лалић из трећег разреда, Теодора Чорак из другог разреда и Андреј Мартиновић из првог разреда.
Треће награде освојили су: Петар Марковић из четвртог разреда, Драгана Церанић, Милан Дудуковић и Војин Поповић из трећег разреда, а Николина Никшић, Клара Ароки и Јана Петричевић из првог разреда.

У суботу, 22. априла, 89 ученика и професора Гимназије учествовало је на Фрушкогорском маратону. Њих 49 прешло је стазу од 33 km, а 43 средњу стазу дужине 22,7 km.

На градском такмичењу у атлетици и мушка и женска репрезентација Гимназије освојиле су прва места и екипни пласман на окружно такмичење, без конкуренције.




ОДОБРЕНЕ НАКНАДНЕ ПРИЈАВЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА ЗА СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА ОДЊЉЕЊА

Министарство је одобрило накнадне пријаве за полагање пријемних испита за специјализована одељења до петка, 28. априла, у 15:00. Накнадна пријава је могућа ИСКЉУЧИВО у школи у којој ученик жели да полаже пријемни испит.

Ученици који желе да се накнадно пријаве у нашој Гимназији за полагање пријемних испита из математике (за ИТ смер), географије (за ГИ смер) или историје (за ГИ смер) могу да нас контактирају на direktor.gimso@gmail.com, на 064 804 4127 или Viber: +381 65 944 2047.




СТРИП, ПРОМОЦИЈА МАТЕМАТИКЕ

(кликнути на слику за приказ у пуној величини)





СРЕЋАН УСКРС





УЧЕНИЦИ ГИМНАЗИЈЕ „ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ“ НА УСАВРШАВАЊУ НА КИПРУ

У склопу пројекта школе „Проговори без страха/ Speak up without being afraid“ број уговора 2022-1-RS01-KA122-SCH-000073793, који се спроводи у оквиру програма Европске уније за образовање Еразмус+, 12 ученика и 2 професора у пратњи (Соња Смиљанић и Ивана Кох Јербић) боравили су 10 дана на Кипру у циљу усавршавања енглеског језика – ослобађања језичке баријере приликом његовог коришћења у академске и свакодневне сврхе. Партнерска организација је "ShipСon Limassol Limited" из Лимасола, а мобилност је реализована у периоду од 30.03. до 09.04.2023. године.

Током 10 дана боравка на Кипру, ученици су свакодневно похађали приватну школу „IMS“, слушајући предмете на енглеском језику, а имали су и задатке да сами направе презентације на енглеском језику, на теме из области предмета које су похађали.

Пројектом се постигло то да се ученици ослободе приликом коришћења енглеског језика и стекну самопоуздање када га користе. Пројектом је такође предвиђено да ови ученици кроз радионице вршњачке едукације ово своје новостечено знање пренесу на ученике своје и других школа наше општине, што ће бити реализовано до краја школске године.

Осим стручног дела мобилности, ученици су имали прилику да се упознају и са културно- историјским богатством Кипра. Обишли смо чувено летовалиште Аја Напа и једну од најлепших плажа света – Ниси, замак Колоси надомак Лимасола, водене пећине, зоолошки врт, Музеј парадокса, Афродитину стену, археолошко налазиште Курион, град Пафос и уживали у свакодневним шетњама чувеном Променадом Лимасола.

Учествовањем у мобилности пројекта, ученици наше школе су богатији за једно прелепо искуство, са којег су се вратили унапређених језичких и комуникационих вештина, али и успомена за цео живот. Такође, својим понашањем и знањем, ови ученици су били прави амбасадори не само наше школе него и града Сомбора.




11.04.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА ПОЧЕТКОМ АПРИЛА

  • Зоран Гајић, министар спорта Републике Србије са делегацијом коју су чинили Дане Баста, покрајснки секретар за омладину и спорт, Марко Кешељ, државни секретар за спорт, Антонио Ратковић, градоначелник Сомбора, Зоран Нонковић, начелник Западнобачког округа и други чланови покрајнских и градских органа власти посетили су Гимназију у петак, 7. априла. Том приликом Гимназији је уручена донација у виду спортске опреме (комплет од 40 лопти за све школске спортове, рукометни голови, кошаркашки кошеви и одбојкашка мрежа), а гостима су представљена најзначајнија достигнућа Гимназије и нова фискултурна сала. Представници најзначајнијих спортских секција у школи упознали су се и фотографисали са гостима.
    Детаљи ове посете могу се видети и на линковима:

    https://sio.vojvodina.gov.rs/2023/04/07/ministar-gajic-i-sekretar-basta-u-opstini-apatin-i-somboru/

    https://www.025.rs/video-nova-ulaganja-u-oblasti-sporta-u-somboru/

    https://sombor.info/somborske-vesti/item/10464-gimnazija-u-somboru-dobila-vrednu-sportsku-opremu
  • Женска гимнастичарска екипа Гимназије освојила је треће место на школском првенству Србије које је одржано 3. априла у Костолцу. Овај велики успех постигле су Мила ПријићТеодора Топалов и Софија Пезељ. Њих је предводила професорица Драгана Шарчански.
  • Душан Брачика, матурант наше Гимназије освојио је прво место на Балканском првенству у билијару које је одржано 1. априла у Лозници. Душан је дугогодишњи голман наше фудбалске репрезентације.



СРЕЋАН УСКРС




02.04.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА КРАЈЕМ МАРТА И ПОЧЕТКОМ АПРИЛА

У претходном периоду ученици и наставници Гимназије реализовали су више активности и учествовали су на неколико такмичења:

  • У недељу, 25. марта у Београду одржано је регионално такмичење из географије. На такмичењу је учествовало девет ученика Гимназије. Највише успеха имали су: Милан Дудуковић, Немања Нишевић и Сава Марјановић који су освојили треће награде и пласман на републичком такмичењу. Њихов ментор је Данијела Тохољ. На такмичењу из географије сви ученици такмиче се у једној категорији.
  • У суботу, 1. априла у Суботици одржано је регионално такмичење из хемије. На овом такмичењу учествовало је три ученика Гимназије, а највише успеха имали су Душан Шијачић који је освојио прво место у категорији четвртих разреда и Војин Поповић који је освојио друго место у категорији коју заједнички чине ученици и трећег и четвртог разреда. Обојца ученика остварили су пласман на републичко такмичење. Ментор обојце ученика је мр Владимир Крстић.
  • У суботу, 1. априла, наша Гимназија била је домаћин окружног такмичења из српског језика и језичке културе. На такмичењу је учествовао 21 ученик из Западнобачког округа. Од наших ученика највише успеха имао је: Филип Репман који је освојио прво место у категорији првих разреда којем Милица Миличевић предаје српски језик. Филип има осигуран и пласман на републичко такмичење. Другу награду освојио је Урош Секулић из првог разреда чија професорица је Марина Антић Хајнал. Трећу награду освојила је Александра Циврић из четвртог разреда, чији ментор је др Лидија Неранџић Чанда. Накнадно ће бити одлучено да ли ће још неко бити позван на републичко такмичење.
  • У недељу, 2. априла, окружно такмичење из историје било је одржано, такође, у нашој Гимназији. На такмичењу је учествовало 15 ученика из свих општина у округу. Највише успеха имали су Тара Гојковић и Јована Дамјановић које су освојиле прву награду у категорији трећих разреда. Другу награду освојила је Анђела Стојановић из четвртог разреда. Њихов ментор је Филип Ђуровић. Треће награде освојили су Војин Поповић из трећег разреда, којем историју предаје Теодора Опарница и Петар Паскаш из првог разреда којем историју предаје Зоран Младеновић. Прву награду освојио је и Никола Поповић из апатинске Гимназије. Награђени ученици остварили су пласман на републичко такмичење.
  • У Новом Саду, 2. априла, одржано је регионално школско такмичење у џудоу на којем је учествовало пет ученика Гимназије. Највише успеха имали су: Дејан Новаковић који је освојио прву награду и Андреј Витковић који је освојио пето место. Оба ученика остварили су пласман на републичко такмичење.
  • Представници Гимназије коју су чини директор Душан Мишковић, помоћник директора Андор Сен и ученик Винце Сладек по први пут у новијој историји обишли су Мали Иђош и Фекетић да би у тамошњим основним школама промовисали упис у Гимназију међу ученицима који наставу похађају на мађарском језику. Промоцијама је учествовало укупно 33 ученика.





ИНФОРМАЦИЈЕ О ЧАСОВИМА БЕСПЛАТНИХ ПРИПРЕМАМА ЗА ПРИЈЕМНИ И ЗАВРШНИ ИСПИТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ГЕОГРАФИЈЕ И ИСТОРИЈЕ
април и мај 2023.

Гимназија "Вељко Петровић" организује бесплатне припреме за полагање пријемног испита за упис ученика у специјализоване ИТ и географско – историјско одељење које истовремено представљају и припрему за полагање завршног испита за основну школу (средњи и напредни ниво задатака). Термини часова у народном периоду припреме налазе се у табели:


НАПОМЕНЕ:
- Могуће су корекције термина, што ће бити објављено на сајту Гимназије.
- На часовима припреме могу присуствовати сви заинтересовани ученици без посебне пријаве.

ВАЖНО!

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ИСТОРИЈЕ И ГЕОГРАФИЈЕ ЗАКАЗАНИ СУ ЗА 20. МАЈ, А ПРЕ ТОГА ГИМНАЗИЈА ОРГАНИЗУЈЕ ПРОБНИ ПРИЈЕМНИ ИСПИТ.

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ УЧЕНИЦИ МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ЗА ПРИПРЕМЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА НА ДАЉИНУ, ТЈ. ПРЕКО ГУГЛ УЧИОНИЦЕ, ЗА СВА ТРИ ПРЕДМЕТА, А ПОТРЕБНО ЈЕ ДА ИМАЈУ GMAIL НАЛОГ И ПОШАЉУ ГА НА АДРЕСУ:

direktor.gimso@gmail.com




21.03.2022. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ МАРТА

У претходном периоду ученици и наставници Гимназије учествовали су на неколико такмичења:

  • Републичко такмичење истраживачких радова из социологије одржано је 18. марта у Зајечару.
    Петар Марковић освојио је трећу награду што представља прву овогодишњу награду са републичког нивоа такмичења за нашу Гимназију. Његов ментор је Соња Крстић.
  • Међуокружно такмичење из гимнастике одржано је 15. марта у Новом Саду. Прву награду и пласман на републичко такмичење освојила је женска екипа Гимназије у саставу Мила Пријић, Теодора Топалов и Софија Пезељ. У појединачној конкуренцији наше ученице су, такође, биле сјајне: Мила је освојила сребрну медаљу, Теодора је освојила бронзану медаљу, а Софија као најмлађи члан екипе освојила је пето место. Мушка екипа гимназијских гимнастичара у саставу Димитрије Марчетић, Александар Шторк, Ђурађ Манојловић и Дејан Новаковић, освојила је друго место. У појединачној конкуренцији најуспешнији је био Димитрије који је освојио пето место. Обе екипе предводила је професорица Драгана Шарчански.
  • Окружно такмичење из физике одржано је још 18. марта у Гимназији. У конкуренцији 24 учесника највише успеха имали су представници Средње техничке школе који су освојили прве награде у три категорије. Од гимназијалаца прве награде освојили су Немања Мајски и Александар Губица у БЕТА категорији трећих разреда којима физику предаје Љиљана Мијатовић и Марко Јојић у БЕТА категорији првог разреда којем физику предаје Урош Раонић. Друге награде освојили су ученици другог разреда: Душан Шијачић и Лаура Правдић у БЕТА категорији и Стефан Мишковић у ГАМА категорији. Треће награде освојили су Филип Репман и Андреј Одри у БЕТА категорији првог разреда и Лана Ћирић у ГАМА категорији трећег разреда.


ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ ЗА НАШЕ КОСОВО И МЕТОХИЈУ




14.03.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА СРЕДИНОМ МАРТА

У претходном периоду ученици и наставници Гимназије учествовали су на неколико такмичења:

  • Регионално такмичење истраживачких радова из социологије одржано је 4. марта у Новом Саду. На овом такмичењу Петар Марковић освојио је другу награду и пласман на републичко такмичење које ће се одржати у суботу, 18. марта у Зајечару. Његов ментор је Соња Крстић.
  • Окружно такмичење из програмирања одржано је још 18. Фебруара у Гимназији, а коначни резултати су објављени тек данас. Највише успеха имали су Ведран Бајић и Немања Мајски који су освојили прве награде са максималним бројем бодова у А категорији. Друге награде у истој категорији освојили су: Лазар Костић, Александар Губица и Немања Тепавац. Ови ученици обезбедили су и пласман на републичко такмичење. Треће награде у А категорији освојили су: Михаел Ибишић, Ђорђе Манчић, Милан Ранисављевић и Стефан Боснић. У Б категорији највише успеха имали су: Филип Репман који је освојио другу награду, а Марко Јојић и Родољуб Зељковић освојили су треће награде. Поред наведених ученика пласман на републико такмичење у Б категорији обезбедио је и Андреј Одри. Ментор свим наведеним ученицима је Душко Обрадовић.
  • Окружно такмичење из Књижевне олимпијаде одржано је у суботу, 11. марта у Гимназији и средњој школи „Јован Јовановић Змај“ у Оџацима. На такмичењу је учествовало 30 ученика из свих општина Западнобачког округа.
    Најбољи резултат остварила је Eлена Оватрлов ученица првог разреда која је освојила прву награду са максималним бројем бодова. Прву награду освојио је и ученик трећег разреда Ђорђе Ђурић. Ови ученици обезбедили су и пласман на републичко такмичење. Њихов ментор је Јасмина Раденковић Шолаја. Друге награде освојили су Петар Марковић из четвртог разреда, којем књижевност предаје др Лидија Неранџић Чанда, Ирина Николић из другог разреда, којој предаје др Снежана Клепић и Богдана Козаревић, Даница Каралић и Татјана Савовић из првог разреда. Ови ученици још нису сигурни да ли ће бити позвани на републички ниво такмичења. Треће награде освојили су: Предраг Ђуришић из четвртог разреда, Наталија Петровић из трећег разреда и Уна Косановић из првог разреда Гимназије.
  • Општинско такмичење из историје одржано је 11. марта у Средњој школи „Св. Сава“.
    Од представника Гимназије највећи успех остварила је Јована Дамјановић из трећег разреда друштвено-језичког смера која је освојила максималан број бодова и прву награду. Бод мање и прву награду освојила је и Тара Гојковић. Ментор ових ученица је Филип Ђуровић. Друге награде освојили су Анђела Стојановић из четвртог разреда, Беса Шабани и Војин Поповић из трећег разреда и Петар Паскаш из првог разреда. Наведени ученици обезбедили су пласман на окружно такмичење.


07.03.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА ПОЧЕТКОМ МАРТА

У претходном периоду ученици и наставници Гимназије учествовали су на неколико такмичења:

Окружно такмичење из математике одржано је у суботу, 4. марта у Гимназији. На такмичењу је учествовало 30 ученика из свих општина Западнобачког округа.
Прве награде освојили су: Ведран Бајић из четвртог разреда (професор је Горан Стајин), Немања Мајски и Александар Губица (професорица Маја Павићевић) из трећег разреда, Лаура Правдић (професор Бојан Берлековић) из другог разреда и Марко Јојић (професорица Невена Пејин) из првог разреда.
Другу награду освојили су Филип Репман из првог разреда Гимназије и Вељко Иђушки из Средње техничке школе.
Од трећенаграђених ученика пласман на републичко такмичење остварио је гимназијски матурант Срећко Радуловић. Остали освајачи трећих награда су: Александар Рајић из трећег разреда, Немања Тепавац из другог разреда, Јован Сузић и Андреј Одри из првог разреда Гимназије.

Окружно такмичење из страних језика одржано је 4. и 5. марта у Средњој медицинској школи.
Од представника Гимназије највећи успех остварила је Драгана Радић која је освојила прву награду и директан пласман на републичко такмичење. Драганина професорица енглеског језика је Ана Димитријевић.
Другу награду освојила је Марија Корцеба којој енглески језик предаје Борислава Коларић. Треће награде из енглеског језика освојили су и Симон Столишић (професорица Борислава Коларић) и Миа Вукманов (професорица Кристина Кох Савовић). Треће награде из немачког језика освојиле су: Александра Циврић (професорица Ирина Перишкић Цурновић) и Мика Маријана Угрица (професорица Јелена Хорват). О позивању на републичко такмичење освајача других и трећих награда одлучује се накнадно.

Од Националног савета црногорске националне мањине Гимназија је добила белу таблу и видео бим на основу учешћа на конкурсу „Сјећање на принцезу Јелену Савојску“. Конкурс је био расписан крајем 2022., а награду је, 7. марта, уручио Веселин Мартиновић, предсједник одбора за образовање Националног савета.
Трећу награду на овом мултидисциплинарном конкурсу освојио је матурант Петар Марковић, а Милица Божић и Ангелина Грковић добиле су Захвалнице.

Душан Мишковић, директор



ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "МАРТ, МЕСЕЦ СРПСКОГ ЈЕЗИКА"

Ове године Друштво за српски језик и књижевност Србије, у сарадњи са Катедром за српски језик са јужнословенским језицима и Катедром за српску књижевност са јужнословенским књижевностима, по други пут обележава манифестацију ,,Март, месец српског језика". Циљ нове манифестације је да се популаризује србистика као научна дисциплина у оквиру славистике, да се код ученика основних и средњих школа пробуди интересовање за изучавање српског језика, као и да се широј јавности укаже на значај очувања српског језика и језичке културе.
Многе подружнице Друштва за српски језик и књижевност Србије одазвале су се ове године позиву Управе, послале пријаве осмишљених активности - многобројним занимљивим предавањима, трибинама, радионицама, квизовима, конкурсима, књижевним сусретима, намењеним ученицима основних и средњих школа и широј публици, славиће се српски језик и језичка култура у Београду, Подунавском округу (Смедерево, Смедеревска Паланка), Расинском округу (Крушевац, Брус, Александровац, Трстеник, Варварин, Ћићевац), Златиборском округу (Пожега, Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Ужице, Чајетина), Шумадијском округу (Аранђеловац), Борском округу (Бор, Мајданпек, Кладово, Неготин), Јужном Банату (Панчево, Опово, Ковачица, Ковин, Вршац), Рашком округу (Краљево, Врњачка Бања), Браничевском округу (Пожаревац, Велико Градиште, Голубац, Жабари, Жагубица, Кучево, Мало Црњиће, Петровац на Млави), Колубарском округу (Љиг), Западнобачком округу (Сомбор).
Носилац активности у Сомбору су Подружница ДСКС за Западнобачки округ и стручно веће српског језика и књижевности у Гимназији "Вељко Петровић".




ИНФОРМАЦИЈЕ О ЧАСОВИМА БЕСПЛАТНИХ ПРИПРЕМАМА ЗА ПРИЈЕМНИ И ЗАВРШНИ ИСПИТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ГЕОГРАФИЈЕ И ИСТОРИЈЕ
март 2023.

Гимназија "Вељко Петровић" организује бесплатне припреме за полагање пријемног испита за упис ученика у специјализоване ИТ и географско – историјско одељење које истовремено представљају и припрему за полагање завршног испита за основну школу. Термини часова у народном периоду припреме налазе се у табели:


НАПОМЕНЕ:
- Могуће су корекције термина, што ће бити објављено на сајту Гимназије.
- На часовима припреме могу присуствовати сви заинтересовани ученици без посебне пријаве.

ВАЖНО!

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ УЧЕНИЦИ МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ЗА ПРИПРЕМЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА НА ДАЉИНУ, ТЈ. ПРЕКО ГУГЛ УЧИОНИЦЕ, ЗА СВА ТРИ ПРЕДМЕТА, А ПОТРЕБНО ЈЕ ДА ИМАЈУ GMAIL НАЛОГ И ПОШАЉУ ГА НА АДРЕСУ:

direktor.gimso@gmail.com

Душан Мишковић, директор



08.02.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА

  • У петак, 3. фебруара 2023. г. у Гимназији „Вељко Петровић“ одржан је Дан отворених врата за основце који наставу похађају на мађарском језику. Гимназију је посетило осам ученика који размишљају да упишу Гимназију из Куле и исто толико заинтересованих ученика из неколико околних места: Бездан, Купусина, Богојево и Телечка. Догађају су присуствовали Жолт Сакалаш, Потпредседник Владе Војводине и Покрајнски секретар за образовање, Илона Пелт, народни посланик, Атила Прибила испред Града Сомбора, представници Националног савета мађарске националне мањине и Школске управе. Ученицима се обратило неколико професора који наставу држе на мађарском језику. Сви учесници у дискусији указали су на важност очувања наставе на мађарском језику у сомборској Гимназији и останка мађарског народа на овим просторима.
  • На окружном такмичењу у гимнастици које је одржано 7. Фебруара, прва места и у женској и у мушкој конкуренцији освојиле су гимназијске репрезентације које су оствариле и пласман на међуокружно такмичење. Женску екипу чиниле су: Мила Пријић (која је освојила и појединачно прво место), Теодора Топалов и Софија Пезељ. Мушку екипу чинили су: Александар Шторк (који је освојио и појединачно прво место), Димитрије Марчетић, Дејан Новаковић и Душан Топић.
  • На општинском такмичењу у футсалу (малом фудбалу) које је одржано у среду, 1. фебруара у Градској хали Мостонга, екипа Гимназије освојила је прво место и пласман на окружно такмичење. У финалној, драматичној, утакмици побеђена је искуснија екипа Средње економске школе са 4:3. Репрезентацију Гимназије чинили су: Душан Брачика, Лука Садиковић, Александар Неговановић, Михаел Ибишић, Александар Губица, Марко Ловрић, Лука Узелац, Урош Мандић, Душан Ненадић и Јован Наранџић. Екипу је предводио Душан Мишковић.
  • На посебном републичком Светосавском такмичењу у дизању тегова женска екипа Гимназије освојила је 1. место. Екипу су чиниле Анђела Ердељ, Тина Пелајић и Мартина Ђурковић.
  • Гимназија је, у суботу, 4. фебруара, била домаћин општинских такмичења из физике и географије.
  • На општинском такмичењу из физике у оквиру тзв. БЕТА категорије учествовало је 19 ученика, а у оквиру ГАМА категорије учествовало је седам ученика. У БЕТА категорији најуспешнији су били: Немања Мајски и Александар Губица који су освојили прве награде у оквиру трећег разреда, Лаура Правдић и Душан Шијачић у оквиру другог разреда и Марко Јојић и Вељко Иђушки у оквиру првог разреда. Љиљана Мијатовић је ментор Мајском, Губици, Правдић и Шијачићу, Урош Раонић је метор Марку Јојићу, а Драгица Перић из Средње техничке школе ментор је Вељку Иђушком. Треће награде освојили су и ученици првог разреда Гимназије: Мила Врачар, Филип Репман и Јован Сузић. У оквиру ГАМА категорија прве награде освојили су: Лазар Зубовић из четвртог разреда СТШ, Стефан Мишковић из другог разреда Гимназије и Коста Талоши из првог разреда СТШ.
  • На општинским квалификацијама за Националну географској олимпијаду учествовало је 13 ученика. На овом такмичењу сви ученици учествују у истој категорији, без обзира на разред. Пласман на регионално такмичење остварили су: Сава Марјановић ученик другог разреда, Татјана Драганов, Војин Поповић, Ана Бајак, Милан Дудуковић, Немања Нишевић и Ирина Секулић из трећег разреда чији ментор је Данијела Тохољ, као и матурант Петар Марковић и Тара Гојковић чији ментор је Татјана Стојановић.
  • Општинско такмичење из математике одржано је у недељу, 5. фебруара у Средњој техничкој школи. Најуспешнији су били Александар Губица и Немања Мајски који су освојили прве награде у категорији трећих разреда. Њихов професор је Маја Павићевић. Прве награде су освојили и матурант Ведран Бајић чији ментор је Горан Стајин, као и Андреј Одри и Јован Сузић у оквиру првог разреда чији ментор је Невена Пејин. Друге награде освојили су следећи ученици Гимназије: Никола Бабић и Срећко Радуловић из четвртог разреда, Александар Рајић из трећег и Марко Јојић и Филип Репман из првог разреда. Треће награде освојили су: Лаура Правдић из другог разреда и Андреј Мартиновић и Мила Врачар из првог разреда.

Душан Мишковић, директор



ДОБРОВОЉНО ДАВАЊЕ КРВИ

Наша ученица Општег смера (IV/6) Дорина Жолдош у пратњи вршњака и професора и помоћника директора Андора Сена први пут донирала крв у оквиру акције Црвеног Крста Сомбора.





ДОДЕЛА СРЕТЕЊСКОГ ОРДЕНА


Прилоге о одликовањима можете погледати на следећим линковима:




ДР ЛИДИЈА НЕРАНЏИЋ ЧАНДА ДОБИТНИЦА ВУКОВЕ НАГРАДЕ

На свечаности у згради Председништва Србије, у среду, 8. фебруара, Култирно-просветна заједница Србије уприличила је доделу престижне, 59. по реду, "Вукове награде" за допринос развоју културе у Србији и за српски народ. Један од овогодишњих лауреата била је и наша професорица српског језика и књижевности, др Лидија Неранџић Чанда. Додели награде присуствовао је и Градоначелник Сомбора господин Антоније Ратковић.
Гимназија "Вељко Петровић" била је добитник Изузетне "Вукове награде" за 2016. г.Неки од прилога са ове свечаности могу се видети на линковима:

Гимназија "Вељко Петровић" биће добитник још једног великог признања - Сретењског ордена 3. степена, којег ће уручити Председник Србије господин Александар Вучић на свечаности, такође, у Председништву Србије, 15. фебруара, на Дан државности.




08.02.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА

  • У петак, 3. фебруара 2023. г. у Гимназији „Вељко Петровић“ одржан је Дан отворених врата за основце који наставу похађају на мађарском језику. Гимназију је посетило осам ученика који размишљају да упишу Гимназију из Куле и исто толико заинтересованих ученика из неколико околних места: Бездан, Купусина, Богојево и Телечка. Догађају су присуствовали Жолт Сакалаш, Потпредседник Владе Војводине и Покрајнски секретар за образовање, Илона Пелт, народни посланик, Атила Прибила испред Града Сомбора, представници Националног савета мађарске националне мањине и Школске управе. Ученицима се обратило неколико професора који наставу држе на мађарском језику. Сви учесници у дискусији указали су на важност очувања наставе на мађарском језику у сомборској Гимназији и останка мађарског народа на овим просторима.
  • На окружном такмичењу у гимнастици које је одржано 7. Фебруара, прва места и у женској и у мушкој конкуренцији освојиле су гимназијске репрезентације које су оствариле и пласман на међуокружно такмичење. Женску екипу чиниле су: Мила Пријић (која је освојила и појединачно прво место), Теодора Топалов и Софија Пезељ. Мушку екипу чинили су: Александар Шторк (који је освојио и појединачно прво место), Димитрије Марчетић, Дејан Новаковић и Душан Топић.
  • На општинском такмичењу у футсалу (малом фудбалу) које је одржано у среду, 1. фебруара у Градској хали Мостонга, екипа Гимназије освојила је прво место и пласман на окружно такмичење. У финалној, драматичној, утакмици побеђена је искуснија екипа Средње економске школе са 4:3. Репрезентацију Гимназије чинили су: Душан Брачика, Лука Садиковић, Александар Неговановић, Михаел Ибишић, Александар Губица, Марко Ловрић, Лука Узелац, Урош Мандић, Душан Ненадић и Јован Наранџић. Екипу је предводио Душан Мишковић.
  • На посебном републичком Светосавском такмичењу у дизању тегова женска екипа Гимназије освојила је 1. место. Екипу су чиниле Анђела Ердељ, Тина Пелајић и Мартина Ђурковић.
  • Гимназија је, у суботу, 4. фебруара, била домаћин општинских такмичења из физике и географије.
  • На општинском такмичењу из физике у оквиру тзв. БЕТА категорије учествовало је 19 ученика, а у оквиру ГАМА категорије учествовало је седам ученика. У БЕТА категорији најуспешнији су били: Немања Мајски и Александар Губица који су освојили прве награде у оквиру трећег разреда, Лаура Правдић и Душан Шијачић у оквиру другог разреда и Марко Јојић и Вељко Иђушки у оквиру првог разреда. Љиљана Мијатовић је ментор Мајском, Губици, Правдић и Шијачићу, Урош Раонић је метор Марку Јојићу, а Драгица Перић из Средње техничке школе ментор је Вељку Иђушком. Треће награде освојили су и ученици првог разреда Гимназије: Мила Врачар, Филип Репман и Јован Сузић. У оквиру ГАМА категорија прве награде освојили су: Лазар Зубовић из четвртог разреда СТШ, Стефан Мишковић из другог разреда Гимназије и Коста Талоши из првог разреда СТШ.
  • На општинским квалификацијама за Националну географској олимпијаду учествовало је 13 ученика.На овом такмичењу сви ученици учествују у истој категорији, без обзира на разред. Пласман на регионално такмичење остварили су: Сава Марјановић ученик другог разреда, Татјана Драганов, Војин Поповић, Ана Бајак, Милан Дудуковић, Немања Нишевић и Ирина Секулић из трећег разреда чији ментор је Данијела Тохољ, као и матурант Петар Марковић и Тара Гојковић чији ментор је Татјана Стојановић.
  • Општинско такмичење из математике одржано је у недељу, 5. фебруара у Средњој техничкој школи. Најуспешнији су били Александар Губица и Немања Мајски који су освојили прве награде у категорији трећих разреда. Њихов професор је Маја Павићевић. Прве награде су освојили и матурант Ведран Бајић чији ментор је Горан Стајин, као и Андреј Одри и Јован Сузић у оквиру првог разреда чији ментор је Невена Пејин. Друге награде освојили су следећи ученици Гимназије: Никола Бабић и Срећко Радуловић из четвртог разреда, Александар Рајић из трећег и Марко Јојић и Филип Репман из првог разреда. Треће награде освојили су: Лаура Правдић из другог разреда и Андреј Мартиновић и Мила Врачар из првог разреда.

Душан Мишковић, директор



31.01.2023. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА КРАЈЕМ ЈАНУАРА

У петак, 27. јануара са почетком у 12:00 одржана је приредба поводом Дана Св. Саве, извршено је освећење славског колача и отворена изложба фотографија снимљених у последњих неколико месеци у Гимназији. Приредбу која је одржана у фискултурној сали осмислили су библиотекарка Слободанка Драгичевић – Вагић и православни катихета Радо Тодоровић. Водитељи приредбе били су матуранткиња Мика Маријана Угрица и Лука Шево, ученик трећег разреда. У програму су учествовали: гимназијски хор којим је дириговала Марија Стошић, рецитатори: Јована Адамовић која је рецитовала песму „На почетку беше реч“ чији аутор је Наталија – Натка Ћатовић, Алекса Илић рецитовао је песму Десанке Максимовић „Савин монолог“, а Винце Сладек рецитовао је химну Св. Сави на мађарском језику уз музичку пратњу Данила Дошена који је свирао на гитари. Светосавске беседе изговориле су ученице трећег разреда Исидора Асић и Ирина Секулић. Етно песму отпевала је Ирина Николић, ученица другог разреда. На приредби су додељене и традиционалне награде: Литерарну награду „Наталија - Натка Ћатовић“ добио је матурант Предраг Ђуришић, а награду за најбољи есеј на тему: „Орден Св. Саве 1. степена је и признање и обавеза за нашу Гимназију“ добио је матурант Петар Марковић. На светосавском конкурсу награђени су и: Милана Мијић, Алекса Милошевић и Беса Шабани.

Други део обележавања Школске славе одржан је у свечаној учионици где је Отац Срђан Перић обавио освећење славског колача. Кум овогодишње славе био је Константин Дојић, протођакон Цркве Св. Василија Острошког у Никшићу, који је био ученик Гимназије. Након освећења колача отворена је изложба фотографија на којој су приказане фотографије које су, током обележавања јубилеја 150 година од оснивања у последњих неколико месеци, начиниле гимназијалке Матрона Зирић и Ема Шушњар. Аутор изложбе је Мила Крстић Красуљак, професорица ликовне културе.

Друштво за српски језик и књижевност Србије, бавећи се унапређењем књижевне и језичке културе спроводи такмичење из књижевности у изради најбољег писменог задатка.  Предраг Ђуришић, ученик 4-2 одељења Гимназије Вељко Петровић освојио је 2. награду обрадом теме: "Лутам још витак са сребрним луком - сећање на Милоша Црњанског. Стручну помоћ при изради му је пружила проф. српског језика и књижевности др Лидија Неранџић Чанда.

Више фотографија са приредбе и изложбе можете погледати на ОВОМ линку.


Душан Мишковић, директор



16.01.2023. - ИНФОРМАЦИЈЕ О ЧАСОВИМА БЕСПЛАТНИХ ПРИПРЕМАМА ЗА ПРИЈЕМНИ И ЗАВРШНИ ИСПИТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ГЕОГРАФИЈЕ И ИСТОРИЈЕ
јануар - март 2023.

Гимназија "Вељко Петровић" организује бесплатне припреме за полагање пријемног испита за упис ученика у специјализоване ИТ и географско – историјско одељење које истовремено представљају и припрему за полагање завршног испита за основну школу. Термини часова у народном периоду припреме налазе се у табели:


НАПОМЕНЕ:
- Могуће су корекције термина, што ће бити објављено на сајту Гимназије.
- На часовима припреме могу присуствовати сви заинтересовани ученици без посебне пријаве.

ВАЖНО!

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ УЧЕНИЦИ МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ЗА ПРИПРЕМЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА НА ДАЉИНУ, ТЈ. ПРЕКО ГУГЛ УЧИОНИЦЕ, ЗА СВА ТРИ ПРЕДМЕТА, А ПОТРЕБНО ЈЕ ДА ИМАЈУ GMAIL НАЛОГ И ПОШАЉУ ГА НА АДРЕСУ:

direktor.gimso@gmail.com

Душан Мишковић, директор



16.01.2023. - СВЕТОСАВСКИ КОНКУРС 2023

У сусрет обележавању Школске славе Светог Саве, Гимназија „Вељко Петровић“ расписује конкурс на тему „Орден Св. Саве 1. степена као награда и обавеза за нашу Гимназију“.
Конкурсни задатак се састоји од писаног рада у форми есеја.

Услови конкурса су:

  • Учесници конкурса могу бити само ученици Гимназије „Вељко Петровић“;
  • Рад треба да се достави у великој затвореној коверти на којој је написана само шифра и текст: „За светосавски конкурс 2023“ у секретаријат или библиотеку;
  • Подаци о аутору треба да се налазе у малој затвореној коверти која се ставља у велику коверту поред писаног рада;
  • Шифра се уписује и на папир са текстуалним радом и на малој коверти;
  • Рок за достављање радова је уторак, 24. јануар 2023. до 14.00 сати;
  • Аутори пет најбоље оцењених радова добиће признање и МОНОГРАФИЈУ Гимназије, а најбољи међу њима биће прочитан на светосавској приредби и његов аутор ће добити додатну награду.

Душан Мишковић, директор



09.01.2023. - САОПШТЕЊЕ О ЈОШ ЈЕДНОЈ ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА

Једно од најзначајнијих признања у области културе, просвете и науке, Вукова награда, коју додељује Културно-просветна заједница Србије, траје већ пола века. Током свих ових година ово признање понеле су многе угледне личности које су својим делом заслужиле да се памте.
Први добитник овог изузетног признања 1971. био је нобеловац Иво Андрић, затим га је 1975. добила песникиња Десанка Максимовић. Добитници овог признања су били и песник Васко Попа, академици Павле Савић и Добрица Ћосић.
Данас су познати добитници Вукове награде за 2022. годину, које је жири одабрао међу 84 кандидата. Жири у којем су били проф. др Дарко Танасковић – филолог оријенталиста, Зоран Гутовић издавач, проф. др Урош Дојчиновић - музички уметник, Бора Дугић - музичар, Селимир Радуловић - књижевник, проф. др Елизабета Ристановић - професор ВМА, Радован Трнавац Мића – сликар и Живорад Ајдачић - редитељ и сценариста одлучио је да награду добије десет истакнутих личности из сфере науке, културе, просвете, уметности.
Међу десет лауреата нашла се и професор српског језика и књижевности у сомборској Гимназији, др Лидија Неранџић Чанда.
Уручење награде биће уприличено у згради Председништва Србије почетком фебруара.

Душан Мишковић, директор



ПИСМО МИНИСТРА УЧЕНИЦИМА И ЗАПОСЛЕНИМА

Драга децо,

Вероватно се јако радујете празничним данима и распусту у којима ћете уживати како са породицом, тако и са својим другарима! Надам се да сте задовољни оценама и да ћете сигурнији ући у друго полугодиште.

Нова година је увек била знак неког новог почетка, неких нових одлука и промена које ће нам донети добро. Волео бих када бисмо сви за 2023. годину пожелели једни другима оно што нам је свима потребно – љубав, здравље, дружење и међусобна подршка. Када то имамо, не постоји ништа што не можемо да остваримо. Знајте да је све ово побројано потребно сваком људском бићу и не будите шкрти у томе јер све што дамо, врати се.

Од срца, драги ученици, желим вам срећне празнике, дивну 2023. годину и све горе побројано да имате и пружате свакога дана!

Ваш,

Бранко Ружић


Поштовани директори, наставници, запослени у установама образовања,
Верујем да се радујете краћем одмору који сте итекако заслужили и надам се да ћете Нову годину дочекати у здрављу, миру и у кругу својих најближих.
Ма колико да је прошла година обележена и немилим догађајима и изазовима које заједничким снагама покушавамо да превазиђемо, исто тако знам и да сте поносни на успехе како личне, школе у којој радите, тако и деце коју подучавате.
Свесни да живот није само оно лепо чиме се дичимо, верујем да ћемо се сви постарати да наредна година буде обасута лепим причама из школа.
Вама, као и увек до сад, исказујем своје дубоко поштовање и захвалност за рад који обављате и желим срећне новогодишње и божићне празнике!

Ваш,

Министар Бранко Ружић





ДИРЕКТОР ДУШАН МИШКОВИЋ ГОСТ НОВОГОДИШЊЕГ ПРОГРАМА




СРЕЋНИ ПРАЗНИЦИ




23.12.2022. - САОПШТЕЊЕ О ЈОШ ЈЕДНОЈ ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА

У оквиру пројекта „Дани информатике у школама Војводине“ који организује и реализује Центар за развој и примену науке, технологије и информатике под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањинe – националне заједнице и Факултета “Фимек“ награђују се ученици, наставници и школе.

Дана 21.12.2022. одржана је свечана додела признања најуспешнијим ученицима, наставницима и школама са територије АП Војводине.

Признање за постигнуте резултате на такмичењу и области информатике је пету годину за редом добио Немања Мајски, ученик трећег разреда Гимназије „Вељко Петровић“ и професор Душко Обрадовић, који је Немањин ментор.

Душан Мишковић, директор



20.12.2022. - САОПШТЕЊЕ О ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА ТАЛЕНТОВАНИМ ГИМНАЗИЈАЛЦИМА

Свечана додела наградa талентованим ученицима који су имали највише успеха на такмичењима у школској 2022/23 уприличена је у четвртак, 15. децембра у згради Владе АПВ у Новом Саду.
Гимназију „Вељко Петровић“ представљали су:

  • Немања Мајски који је добио Специјалну награду због вишеструких успеха на такмичењима: првих награда на државним такмичењима из програмирања и математике и другу награду на такмичењу из физике;
  • Тара Гојковић која је добила награду за прво место на државном такмичењу из историје;
  • Душко Обрадовић и Филип Ђуровић који су ментори наведеним ученицима.

Поред наведених ученика посебна признања добиле су Ана Кнежевић и њена професорица Елеонора Зидаревић за освајање првог места на државном такмичењу из биологије.

Покровитељ награда је Покрајнски секретаријат за омладину и спорт, а награде је уручио Игор Мировић, председник Покрајнске Владе.

Душан Мишковић, директор



19.12.2022. - ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРВИМ ЧАСОВИМА БЕСПЛАТНИХ ПРИПРЕМАМА ЗА ПРИЈЕМНИ И ЗАВРШНИ ИСПИТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ, ГЕОГРАФИЈЕ И ИСТОРИЈЕ
децембар 2022. и јануар 2023.

Гимназија "Вељко Петровић" организује бесплатне припреме за полагање пријемног испита за упис ученика у специјализоване ИТ и географско – историјско одељење које истовремено представљају и припрему за полагање завршног испита.

Термини првих часова припреме налазе се у табелама:


НАПОМЕНЕ:
- Могуће су корекције термина, што ће бити објављено на сајту Гимназије.
- На часовима припреме могу присуствовати сви заинтересовани ученици без посебне пријаве.
- Термини наредних часова биће договорени на месечном нивоу на самим припремним часовима и биће објављени на сајту Гимназије

ВАЖНО!

ЗАИНТЕРЕСОВАНИ УЧЕНИЦИ МОГУ ДА СЕ ПРИЈАВЕ И ЗА ПРИПРЕМЕ ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА НА ДАЉИНУ, ТЈ. ПРЕКО ГУГЛ УЧИОНИЦЕ, ЗА СВА ТРИ ПРЕДМЕТА.
ПОТРЕБНО ЈЕ ДА СВОЈЕ КОНТАКТ ПОДАТКЕ ПОШАЉУ НА АДРЕСУ:

direktor.gimso@gmail.com

Душан Мишковић, директор



ЂАЦИ СОМБОРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ UNHCR-а




ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА "СРЦЕ НА ДЛАНУ"

Јуче смо завршили акцију подршке хуманитарној групи "Срце на длану" и било нам је задовољство.
Поносна сам на ученике и колеге који су се укључили.
Свесни смо да је наша помоћ добродошла, али није довољна.
Зато молим све људе добре воље да се укључе и дају свој допринос.
Увек има људи којима је помоћ потребна. 

Радмила Бабичковић



14.12.2022. - САОПШТЕЊЕ О ДОДЕЛИ ПРИЗНАЊА

  • Свечаност поводом доделе награда ОПЕНСа у оквиру пројекта ПОСЛОВИЦЕ: ВАНВРЕМЕНСКЕ МУДРОСТИ за 2022. одржана је у петак, 9. децембра у Скупштини АП Војводине у присуству Потпредседника Покрајнске Владе и Покрајнског секретара за образовање Жолта Сакалаша уз учешће великог броја делегација основних и средњих школа из Војводине. Гимназија „Вељко Петровић“ добила је награду за највише послатих радова на задату тему. Награда је додељена делегацији Гимназије коју су чинили: професорица српског језика и књижевности Јасмина Раденковић Шолаја, ученици који су учествовали у пројекту: Ђорђе Ђурић, Миона Цветићанин и Елена Оватрлов и директор.
    Награда се састоји од трофеја, новчаног дела и тротомног речника.
  • На завршној церемонији која је одржана 11.12.2022. у Математичкој гимназији у Београду су се окупили ученици из целе Србије који су на врло креативне начине учествовали у пројекту. Гимназија "Вељко Петровић" је освојила 3. место за најбољи пројекат на тему "У њиховим патикама". Овај пројекат дубоко верује да данашњи млади, а лидери будућности, имају огроман потенцијал да утичу на стварање праведног и фер друштва у којем ће подједнаке шансе имати и они који су због ратова и прогона били принуђени да напусте своје домове. На завршној свечаности у Математичкој гимназији у Београду учесницима се обратила в.д. шефица УНХЦР канцеларије у Србији, Стефани Краусе, и рекла да овај пројекат постаје део једне много веће УНХЦР иницијативе, да нови покретачки импулс долази из Њујорка, а то значи и један важан сертификат за све учеснике.
    Након одржане радионице у априлу 2022. године на тему инклузије избегица у оквиру пројекта средњих школа под називом ,,У њиховим патикама” који је организовала организација УНХЦР, задатак координатора Јане Голубовић и Мике Маријане Угрице са професорком др Лидијом Неранџић Чанда, био је да кроз низ креативних активности пренесу стечена искуства и знања, али пре свега да пробуде емпатију и на свој начин допринесу укључивању избеглица у свакодневан живот.
    Најзначајнија активност је била директна комуникација и посета прихватном центру у Сомбору, где је реализована радионица на тему ,,Мој пут” и ,,Најлепша реч мог језика”.Затим су кроз музику, ликовне радове и песме инспирисане овом темом уз помоћ других сарадника, пријатеља из школе, успели да монтирају филм. Највећу помоћ је пружио Руслан Конов,ученик Гимназије који је дошао из Русије, са којим су кроз интервју који је био део пројекта сазнали да воли да монтира филмове на различите теме. Сарадници на пројекту су били ученици 4. разреда Гимназије: Предраг Ђуришић, Мила Салаи, Милица Туцаковић, као и Сергеј Галебан из Средње музичке школе и Анастасија Васиљевић, студенткиња Музичке академије, Бања Лука. Филм се приказивао на часовима одељенских старешина а планира се и на локалној телевизији; план у циљу даљег промовисања положаја избеглица и њиховог прилагођавања средини су радионице где ће ученици имати прилику да у непосредној интеракцији са координаторкама разговарају на ову тему.

Душан Мишковић, директор



09.12.2022. - СВЕЧАНА ДОДЕЛА "OPENS" НАГРАДА

Данас смо са почетком у 11 часова, у скупштини Аутономне Покрајине Војводине (Велика сала), имали прилику да доделимо награде за неке од најистакнутијих програма OPENS-а. Том приликом, додељене су награде за најбоље средњошколце и њихове менторе...прочитај више




08.12.2022. - САОПШТЕЊЕ О НОВИМ УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА

  • Од 23. до 27. новембра у Шумену (Бугарска), одржан је 14. Интернационални јесењи турнир из информатике IATI 2022. У саставу првог тима репрезентације Србије, учествовао је и ученик наше школе Немања Мајски. На турниру је учествовало 392 такмичара из 18 држава. Немања је на овом престижном и тешком такмичењу освојио бронзану медаљу. Немањин ментор је професор Душко Обрадовић;
  • И женска и мушка репрезентација Гимназије у стоном тенису пласирале су се на републичко такмичење које ће се одржати 14. децембра у Пожаревцу. Женску екипу чине: Ана Ђикић и Маријана Мијић, а мушку екипу чине Винце Сладек и Милан Јосић;
  • И женска и мушка екипа Гимназије освојиле су друга места на школском градском такмичењу у одбојци.

Душан Мишковић, директор



3. РАДИОНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ОСИ

Сарадња са децом из школе Вук Караџић се наставља... 3. активност којом смо обележили дан особа са инвалидитетом јесте радионица израде новогодишњих украса.
Баш смо се потрудили, сви заједно, да будемо креативни. Мало смо и плесали, играли фудбал, пикадо, стони фудбал... Углавном, јасно је да смо се забавили.

Учеснице радионице биле су Милица Хајнал, Тијана Ђукић, Тара Драгаш, Емилија Лончар, Ива Голуб, Маја Бугарин, Лана Стојанов, Анђелија Радовић, Миа Танцер и Ана Ђуран, Младен и Марко, Никола, Гаши, Ана, Лана, Алекса, Маркиза, Давид, Немања ... Надамо се да неког нисмо изоставили...

Хвала Ивани на гостопримству!

Радмила Бабичковић



ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ, 2. АКТИВНОСТ

У сарадњи са школом "Вук Караџић" Сомбор и Средњом текстилном школом реализован је "Турнир за осмех", друга од четири планиране активности поводом Дана особа са инвалидитетом.
Екипе су се такмичиле у куглању. Учесници испред гимназије били су: Матија Барић, Јана Вишинка, Ивана Градински, Теодора Јовичић, Влатка Хољевац, Тијана Добрић, Дуња Станковић и Кристина Коловић.
Домаћин је био "Боњлинг стоне" и учинио да се сви осећамо као код своје куће.
Сви учесници су се сјајно забавили, научили нешто ново, засладили и отишли насмејани.

Хвала на позиву! Било нам је задовољство!

Радмила Бабичковић



29.11.2022. - САОПШТЕЊЕ О НОВИМ УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈЕ

Најзначајније информације о активностима Гимназије при крају новембра су:

  • Делегација Гимназије коју су чинили директор Душан Мишковић, помоћник директора Андор Сен и представници ученика Петар Марковић и Матрона Зирић присуствовала је свечаној академији поводом обележавања годишњице присаједињења Војводине Србији која је одржана у Српском народном позоришту у петак, 25. новембра у Новом Саду. Том приликом Игор Мировић, председник Владе Војводине директору Гимназије уручио је признање „Ђорђе Натошевић“ за посебан допринос развоју образовања. Додела овог престижног признања представља показатељ да је Гимназија „Вељко Петровић“ најуспешнија војвођанска школа у2021. г. Свечаној академији присуствовали су и Слободан Орлић, председник Скупштине Србије, Ана Брнабић, председница Владе Србије, специјални изасланик Председника Србије, више министара и посланика Србије и Војводине, као многе друге угледне личности. Подршку Гимназији из Сомбора својим присуством пружили су градоначелник Антонио Ратковић, начелник Горан Нонковић,, Бранислав Јокић и Саша Сабадош;
  • Гимназија „Вељко Петровић“ била је домаћин 12. ФИЗИ-БИЗИ фестивала науке којег је организовао Центар за образовање „Планета“ у сарадњи са Фондацијом Гимназије „Вељко Петровић“, Покрајнским секретаријатом за образовање и Градом Сомбором. Популарни фестивал науке одржан је у суботу, 26. новембра. Многобројним посетиоцима своју љубав према науци представили су ученици и наставници многобројних основних и средњих школа из Сомбора, околине, али и из удаљенијих места као што су Бор, Осјек, Ђаково, … Међу учесницима су били и студенти неколико факултета, као и десетак угледних предавача. Главна тема овогодишњег фестивала је ЕНЕРГЕТСКА ТРАНЗИЦИЈА.
  • Гимназија „Вељко Петровић“ била је, у суботу и недељу 19. и 20. новембра, домаћин обуке из Увода у предузетништву и Увода у ИТ и WordPress за младе од 15 до 30 година. Организатор обуке био је Омладински туристички кластер Срем под покровитељством Министарства омладине и спорта;
  • Мушка кошаркашка репрезентација Гимназије освојила је прво место на окружном такмичењу у кошарци и остварила пласман на међуокружно такмичење које ће се одржати у фебруару наредне године у Новом Саду. Такмичење је одржано у Сомбору у четвртак 24. новембра;
  • Женска репрезентација Гимназије у стрељаштву освојила је пето место на републичком такмичењу одржаном у Смедереву, у среду 23. новембра;
  • Сарадници Министарства просвете Ксенија Лишчевић и Бранка Бешић одржале су професорима Гимназије предавање на тему „Како читати, разумети и користити резултате испитивања ученичких постигнућа на тестовима у оквиру припрема за Државну матуру“. Након што су универзитети прихватили концепт Државне матуре постало је извесно да ће се она одржати по плану, тј. на завршетку 2023/24 школске године.

Душан Мишковић, директор



СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ

Прилог РТСа о Свечаној академији поводом присаједињења Војводине на којој је Гимназији "Вељко Петровић" додељено признање "Ђорђе Натошевић" на ОВОМ линку.




23.11.2022. - РАДИОНИЦА У ГИМНАЗИЈИ

"У сусрет обележавању дана особа са инвалидитетом у среду, 23. 11. 2022. у школској библиотеци Гимназије реализована је радионица на тему циркуларне економије.
Радионицу су реализовале наставнице Рада Јокић и Вукица Ђурковски и ученици школе "Вук Караџић" са ученицама гимназије - Хеленом Новковић, Милом Салаи, Милом Пријић, Теодором Топалов, Драганом Радић, Дариом Винков, Анђелијом Радовић, Тајаном Војкић и Сташом Касаш и ученицима Алексом Кондићем, Давидом Корицом и Бранком Дмитровићем и њиховом професорицом Радмилом Бабичковић.
Израђивали су се предмети од текстила, папира, картона ...
Истовремено, реализована је продајна изложба радова Ученичке задруге "Пчелица".
Сарадња је била на обострано задовољство.
Дођите нам опет другари!"




23.11.2022. - САОПШТЕЊЕ О НОВИМ УСПЕСИМА И АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈЕ

У последњих недељу дана Гимназија је остварила још један вредан успех и реализовала две специфичне ваннаставне активности.

  • На конкурсу којег је организовала Омладинска организација ОПЕНС из Новог Сада на тему народних пословица – ПОСЛОВИЦЕ ВАНВРЕМЕНСКЕ МУДРОСТИ, Гимназија је по други пут освојила признање за средњу школу која је прикупила највећи број народних пословица. Награда се састоји од новчаног дела (60 000 динара) и пригодних поклона. За добијање ове награде најзаслужнија је професорица Јасмина Раденковић Шолаја која је заједно са својим ученицима прикупила највећи број народних умотворина;
  • Глумац Милан Босиљчић одржао је час о култури говора пред већом групом ученика другог разреда Гимназије. Час је одржан 22. новембра у оквиру државног пројекта ПРОГОВОРИ ДА ЗНАМ КО СИ;
  • У сарадњи са школом „Вук Ст. Караџић“ ученици Гимназије предвођени професорицом Радмилом Бабичковић учествују у хуманитарној акцији „Слаткиш по слаткиш – новогодишњи пакетић“.

Душан Мишковић, директор



ПРЕДАВАЊА У ОКВИРУ ФИЗИ БИЗИ ФЕСТА




СОМБОР У ЗНАКУ НАУКЕ

Физи Бизи Фест (ФБФ 12) је међународни научнопопуларни догађај који већ једанаест година уназад промовише науку међу децом и младима.
ФБФ 12 је један од најважнијих образовних догађаја у Сомбору који промовише бављење науком, он је место окупљања талентоване деце и младих, а и стручњака који се активно баве науком. ФБФ 12 обухвата три целине: научно-експерименталне поставке, научно-популарна предавања намењена различитим узрастима и такмичење ученичких истраживачких радова. Програм ФБФ 12 има за циљ развијање интересовања и љубави према науци, подизање нивоа научне писмености и свести о значају науке у савременом друштву...прочитај више



16.11.2022. - САОПШТЕЊЕ О НОВИМ ПРИЗНАЊИМА И УСПЕСИМА ГИМНАЗИЈЕ

Након добијања најзначајнијег признања Српске православне цркве – Ордена Св. Саве 1. степена, Гимназија наставља са добијањем и других признања.

  1. Награду „Ђорђе Натошевић“ додељује Скупштина Аутономне покрајне Војводине за изузетне резултате постигнуте у образовно-васпитном раду. Награда се додељује установама или просветним радницима на територији Војводине. Ове године су награђене две школе за резултате постигнуте у 2021. г. Делегација Гимназије иде на доделу награде у петак, 25. новембра;
  2. Први Центар за обуку Војске Србије доделио је Гимназији захвалницу за успешну сарадњу поводом обележавања дана јединице. Ученици Гимназије редовно учествују у свечаностима које организује Војска Србије, а ове године поклоњено је више од стотину књига из школске библиотеке;
  3. Женска репрезентација Гимназије у стрељаштву остварила је пласман на републичко такмичење које ће се одржати 23. новембра у Смедереву. Репрезентацију чине: Јована Терзин, Милица Богданов и Мила Кнежевић;
  4. Мушка кошаркашка репрезентација освојила је прво место на градском такмичењу и пласман на окружно такмичење;
  5. Од 8. новембра у функцији је нови сајт Гимназије. Дизајнери сајта су млади наставници информатичких предмета: Петар Зорић и Нела Карамарковић. Сајт има стару адресу: www.gimnazijaso.edu.rs.

Душан Мишковић, директор



09.11.2022. - ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ "150 ГОДИНА ГИМНАЗИЈЕ У СОМБОРУ"

Поводом јубилеја сомборске Гимназије „Вељко Петровић“, у Великој Сали здања Жупаније у Сомбору представљена је, 8. новембра 2022. године, монографија „150 година Гимназије у Сомбору“ аутора Милана Степановића и Атиле Пфајфера. Ова лепа и обимна књига (452 стране) аналитички је представила прошлост угледне и старе сомборске школе, која је основана 1872. године, као Државна гимназија са наставом на српском и мађарском језику.
Након што је на почетку промоције хор сомборске Гимназије, предвођен проф. Маријом Стошић, отпевао студентску химну „Гаудеамус игитур“ присутнима, који су до последњег места испунили салу здања Жупаније (знатан број посетилаца промоције је и стојао), обратио се директор Гимназије „Вељко Петровић“ Душан Мишковић, који је говорио о значају овог јубилеја за град Сомбор и сомборску Гимназију, као и о садржају манифестација којима је јубилеј обележен. Представио је и улогу Гимназије у процесу настанка монографије, те је најавио њен превод на мађарски језик и, због великог интересовања, могућност објављивања и другог проширеног издања на српском језику, у коме би били садржани и детаљи обележавања 150-годишњице школе...прочитај више



СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА И ПРЕДСТАВА ПОВОДОМ 150 ГОДИНА РАДА ГИМНАЗИЈЕ

У наставку можете погледати свечану академију као и представу Гимназије "Вељко Петровић" поводом 150 година рада и постојања.



ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: КАДА ГОВОРИМО О ОБРАЗОВАЊУ, ГОВОРИМО О УНУТАРЊЕМ РАЗВОЈУ ИЛИ САЗРЕВАЊУ ЧОВЕКА КОМЕ ЈЕ ЦИЉ ПОДОБИЈЕ БОЖЈЕ

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, присуствовао је 4. новембра 2022. године, у Народном позоришту у Сомбору, свечаној академији поводом сто педесете годишњице постојања Гимназије Вељко Петровић. У пратњи Светејшег Патријарха били су Преосвећена господа епископи бачки Иринеј и мохачки Дамаскин.

Поздравне речи на почетку свечане академије упутио је директор Гимназије г. Душан Мишковић који је говорио о значају великог јубилеја који ове године обележава сомборска Гимназија.

Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије је одржао пригодно слово, честитајући јубилеј директору, професорима и ученицима Гимназије...прочитај више



08.11.2022. - НАЈУСПЕШНИЈИМ ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА У СОМБОРУ ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА "АВРАМ МРАЗОВИЋ"

Поводом 8. новембра Дана просветних радника у згради Жупаније организована је свечаност на којој је просветним радницима уручено признање „Аврам Мразовић“.

На овогодишњем конкурсу за доделу признања надлежна комисија је одлучила да се признање Аврам Мразовић у области предшколског образовања додели Данијели Попић, васпитачици ПУ „Вера Гуцуња“. У категорији основношколског образовања и васпитања признање је додељено Радмили Делић, професорици историје у ОШ „Доситеј Обрадовић“, док у категорији средњошколског образовања и васпитања признање је добила Снежана Клепић професорица српксог језика и књижевности у Гимназији „Вељко Петровић“...прочитај више



06.11.2022. - СОМБОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ" ПОВОДОМ 150 ГОДИНА РАДА ОРДЕН СВЕТОГ САВЕ

Гимназија "Вељко Петровић" прославила је 150 година рада свечаном академијом у Народном позоришту Сомбор. Свечаност је увеличао и патријарх српски Порфирије, који је у име синода Српске Православне Цркве уручио Орден Светог Саве првог степена Гимназији "Вељко Петровић" за укупан допринос образовању и просвети, који је у име ове установе, свих ученика и професора примио директор Душан Мишковић.
Велики јубилеј окупио је бројне пријатеље, професоре и ученике који су се заједно присетили историје и значаја који је сомборска Гимназија имала и има за образовање не само у Сомбору, него и у целој Србији и региону...прочитај више



04.11.2022. - ГИМНАЗИЈА „ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ” ОДЛИКОВАНА ОРДЕНОМ СВЕТОГ САВЕ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА

Прославу овог значајног јубилеја увеличале су својим присуством делегације Српске православне цркве, коју су предводили Патријарх српски, господин Порфирије и Владика бачки, др Иринеј Буловић, Владе Републике Србије, на челу са министром просвете Бранком Ружићем, и Градске управе Града Сомбора, односно градоначелник Антонио Ратковић и председник Скупштине Града, Зоран Рус. Присутне госте најпре је поздравио директор Гимназије „Вељко Петровић”, Душан Мишковић. Он је истакао да је уверен да би оснивачи Гимназије били веома поносни на сва достигнућа ове престижне школе, те да су историја Гимназије, као и њен развој, уско везани за историју Сомбора...прочитај више



04.11.2022. - ГИМНАЗИЈА „ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ“ ОДЛИКОВАНА ОРДЕНОМ СВЕТОГ САВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА

Гимназија „Вељко Петровић“ Сомбор организовала је Свечану академију поводом обележавања 150 година постојања и рада.

„Верујемо да је судбина Гимназије нераскидиво везана за Сомбор и посматрајући историју Гимназије и Сомбора види се да увек када је Сомбору било добро било је добро и Гимназији и обрнуто, ако није било добро граду није било добро ни Гимназији. Једноставно од самог оснивања сам град је заправо главни иницијатор и уз велику борбу се залагао да се гимназија отвори“, истакао је Душан Мишковић, директор Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор...прочитај више



04.11.2022. - СОМБОРСКА ГИМНАЗИЈА ОБЕЛЕЖИЛА ЈУБИЛЕЈ 150 ГОДИНА РАДА

Сомборска гимназија "Вељко Петровић" обележила је јубилеј 150 година рада, а у име синода Српске Православне Цркве, Патријарх српски Порфирије је тим поводом, доделио Орден Светог Саве I степена овој школи...прочитај више



ГИМНАЗИЈА У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖИЛА 150 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Сомборска гимназија "Вељко Петровић" обележила је 150 година постојања, а свечаност је одржана у Народом позоришту у Сомбору. На свечаности су били и министар просвете Бранко Ружић, патријарх Порфирије и мађарски државни секретар задужен за просвету Золтан Маружа. Ружић је у говору истакао да је, током века и по, Гимназија "успешно развијала толеранцију, а ученици стицали квалитетну едукацију"...прочитај више



01.11.2022. - САОПШТЕЊЕ О ОДРЖАНИМ АКТИВНОСТИМА И НАЈАВИ ПРЕДСТОЈЕЋИХ АКТИВНОСТИ

У сусрет обележавању великог јубилеја – 150. година од оснивања - Гимназија „Вељко Петровић“ организује различите ваннаставне активности:

  1. У присуству ученика и наставника сомборске Гимназије и гостију из Гимназије „Светозар Марковић“ из Суботице, Митровачке гимназије из Срмеске Митровице и Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Оџака, у четвртак, 27. октобра, Историјски архив града Сомбора представио је изложбу „Први век сомборске Гимназије” постављену испред учионица у згради Гимназије. Аутор изложбе, Саша Сабадош, бивши ученик Гимназије, приближио је присутнима сопствену замисао, а присутне су, поред њега, поздравили и Наташа Стојановић, директорка Архива, као и Душан Мишковић, директор Гимназије. Изложба ће се у Гимназији задржати до Свечане академије поводом обележавања 150 година од оснивања која ће се одржати у петак, 4. новембра;
  2. Након отварања изложбе одржан је и пријатељски спортски сусрет на којем су, поред сомборских гимназијалаца, учествовале екипе из Суботице, Сремске Митровице и Оџака. Ученици су се надметали у баскету и одбојци. Сусрет је завршен дружењем уз традиционално сомборско јело – рибљи паприкаш;
  3. Фондација Гимназије „Вељко Петровић“ и ове године доделила је стипендије и награде најуспешнијим гимназијским ученицима. Стипендије су добили прошлогодишњи матуранти, садашњи студенти: Вања Васиљевић, Јелена Ђаковић и Ема Глумац. Новчане награде су добили: Никола Боца као најуспешнији спортиста генерације 2021/22, Елена Оватрлов као најуспешнија на упису у друштвено–језички смер, Јован Сузић као најуспешнији на упису у природно-математички смер, Мила Врачар као најуспешнија на упису на ИТ смер, Стефан Дмитровић као најуспешнији на упису у географски-историјски смер и Реља Ђурица као најуспешнији на упису у спортски смер. Посебну стипендију добили су Немања Мајски и Александар Губица за изузетне резултате на такмичењима из неколико предмета;
  4. После дужег времена, ученици и наставници Гимназије посетили су Сајам књига у суботу, 29. октобра;
  5. Обележавање великог јубилеја - 150 година од оснивања Гимназије окончаће се промоцијом МОНОГРАФИЈЕ чији аутори су Милан Степановић и др Атила Пфајфер и постављањем новог сајта школе.

Душан Мишковић, директор



СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ У ГИМНАЗИЈИ

У четвртак у посету нашој Гимназији доћи пријтељске гимназије из Сремске Митровице, Суботице и Оџака чије екипе ће учествовати на пријатељским турнирима из баскета и одбојке.
У 10:10 биће отворена и изложба посвећена првих 100 година рада Гимназије коју организује Архив Сомбора.
Распоред часова у преподневној смени биће специфичан:

1. 8:00 - 8:40
2. 8:45 - 9:25
3. 9:30 - 10:10
отварање изложбе, тј. велики одмор: 10:10 - 10:40
4. 10:40 - 11:20
5. 11:25 - 12:05
6. 12:15 - 13:00
7. 13:05 - 13:50

Поподневна смена има редовне часове (прошлог петка поподневна смена је имала скраћене часове).

Душан Мишковић, директор



ПРИПРЕМНА НАСТАВА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА УПИС ИТ СМЕРА У ГИМНАЗИЈИ

Ове школске године припремна настава из математике за осмаке „креће“ већ од 3. новембра. Организатори курса су Центар за развој образовања „Планета“ и Фондација Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор. Реализација курса ће ce, као и протекле две године, одвијати онлине. Квалитет укључених професора математике и успешност њихове припремне наставе доказује чињеница да су претходних пет година ученици из нашег Округа постизали најбоље резултате на републичком нивоу приликом полагања посебног пријемног испита за упис у гимназију на ИТ смер. За текућу и прошлу школску годину сви полазници курса који су изашли на пријемни испит, исти су и положили!
Родитељи заинтересованих ученика моћи ће се информисати о условима и значају припремне наставе на заједничком састанку у понедељак, 31. октобра, у 19:30 часова у Гимназији „Вељко Петровић“. Том приликом ће се представити и детаљан план и програм курса у трајању од 100 часова. Додатне иформације могуће је пронаћи на сајту Центра "Планета" www.centarplaneta.org као и позивом на број 0601696962.



У ГИМНАЗИЈИ ОДРЖАНО УМЕТНИЧКО ВЕЧЕ

У петак 21. октобра, са почетком у 18h, у оквиру прославе 150 година од оснивања сомборске гимназије „Вељко Петровић“, одржано је Уметничко вече . Изабела и Елене Огризовић, некадашње гимназијалке, а сада студенткиње треће године психологије и архитектуре, представиле су публици своје ликовне радове. Поводом изложбе присутнима се обратила професорица ликовне културе Мила Крстић-Красуљак, у чијој организацији је и била изложба. Свечаности је допринео школски Хор, који је на почетку вечери извео пригодну нумеру на француском језику, а под диригентском палицом професорице музичке културе Марије Стошић. У наставку вечери присутни су уживали у поезији Предрага Ђуришића, као и у есејским радовима Петра Марковића, садашњих ученика четврте године. Песме и прозу читале су ученице Сања Лукић, Јована Адамовић и Јелена Опачић, које су и водиле целокупан програм. Музичке нумере на гитари извео је Филип Попић, а на клавиру Александар Губица. Ток вечери осмислила је професорица српског језика и књижевности Милица Миличевић, а пробе са ђацима водила је библиотекара Слободанка Вагић. Атмосфери вечери допринела је и бројна публика коју су чинили професори, ученици и родитељи. Цео догађај забележен је на фотографијама ученице Матроне Зирић. Захваљујемо се свим учесницима на предивној вечери.



18.10.2022. - САОПШТЕЊЕ О ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ШКОЛЕ

У сусрет обележавању великог јубилеја – 150. година од оснивања Гимназија „Вељко Петровић“ организује различите ваннаставне активности:

  1. Званични Дан школе – 15. октобар обележава се од средине прошлог века у знак сећања на дан када су тадашње градске власти добиле информацију да ће бити основана Државна Гимназија у Сомбору за мађарску и српску децу. Прекидом рада Гимназије 1974. прекинуто је и обележавање таквог Дана школе. Овај школски празник почео је поново да се обележава од школске 2015/2016. Том приликом додељују се награде на литерарним и ликовним конкурсима и признања за најуспешније ученике, најистакнутије наставнике и раднике школе.
    Ове године, почетком новембра биће посебно свечано обележено јубиларних 150. г. од оснивања Гимназије, па је обележавање Дана школе било интерног карактера, а свечана приредба одржана је у петак, 14. октобра.
    Пригодну приредбу организовала је библиотекарка Слободанка Вагић Драгичевић. Програм су водили ученици трећег разреда Исидора Асић и Лука Шево. Наступали су: школски хор којим диригује Марија Стошић, а музичку пратњу на клавијатури обезбедио је Александар Губица, Јована Адамовић је рецитовала песму „РАТАР“ чији аутор је Вељко Петровић уз пратњу на гитари коју је уприличио Филип Попић, Софија Пезељ и Анђела Мијић имале су фитнес наступ, Филип Попић је на гитари извео и шпанску композицију „АРАБЕСКА“, а програм су завршили плесни пар професорица енглеског Александра Коларић и њен плесни партнер Предраг Топалов који су отплесали енглески валцер и танго.
    На приредби су додељена признања за 44 најуспешнија ученика прошлогодишњих првих, других и трећих разреда, шесторо професора, а награђени су и домар Милан Јеж и стручно веће биологије. На литерарном конкурсу прву награду су поделили Петар Марковић из четвртог разреда и Филип Репман из првог разреда. На ликовном конкурсу прву награду је освојила Николина Иђушки из трећег разреда. Списак свих награђених налази се у посебном прилогу;
  2. У среду, 12. октобра окончан је дводневни школски турнир у одбојци. На турниру су учествовале комбиноване екипе са по три девојке и три момка на терену. Најуспешнија је била екипа MIGOSI који су победили Неозбиљне оптимисте у финалу. Победничку екипу чине Јана Терзић, Јелена Канурић, Ана Бајак, Урош Гајић, Јанко Миличевић, Миљан Шпишак и Владимир Хостић.

Душан Мишковић, директор



У ЊИХОВИМ ПАТИКАМА "MY WAY" - ГИМНАЗИЈА "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ", СОМБОР

Филм о избеглицама и мигрантима којег су снимали наши ученици предвођени проф. др Лидијом Неранџић Чандом можете погледати у наставку.



11.10.2022. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА И УСПЕСИМА САДАШЊИХ И БИВШИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА

У сусрет обележавању великог јубилеја – 150. година од оснивања Гимназија „Вељко Петровић“ организује различите ваннаставне активности:

  1. Гимназијска драмска секција која окупља 19 ученика почела је своје активности. Уз руковођење проф. др Миливоја Млађеновића са Педагошког факултета и подршку професорице Марине Хајнал Антић и библиотекарке Слободанке Вагић Драгичевић почеле су припреме за Свечану академију поводом обележавања 150. г. од оснивања Гимназије. Пробу драмске секције, 6. октобра, посетио је прослављени глумац и „новопечени“ режисер и сценариста, Радивој Раша Буквић, који је похађао сомборску Гимназију и том прилику упутио речи подршке младим гимназијским глумцима. Присутни ученици су искористили прилику да добију аутограм од свог старијег колеге;
  2. Милан Марић, професор стручних предмета на специјализованом спортском смеру Гимназије на Светском првенству у рвању за ветеране одржаном у Пловдиву, 9. октобра, одбранио је прошлогодишњу титулу и тиме трећи пут освојио ово ласкаво одличије. Детаљи овог успеха могу се видети на ОВОМ линку;
  3. Уважени академик, бивши ученик и Истакнути пријатељ Гимназије, проф. др Иван Гутман, у понедељак, 10. октобра 2022. одржао је младим гимназијалцима популарно научно предавање: „Примењена хемија – Coca Cola”;
  4. У уторак, 11. октобра одржан је гимназијски турнир у баскету 3х3. Победник турнира, у конкуренцији шест екипа, била је екипа „Прото кул“ коју чине млади кошаркаши из првог разреда спортског смера: Вуковић Никола, Стефан Крстановић, Алекса Вукелић и Реља Ђурица. У финалу су, резултатом 15:9, победили екипу ТК коју чине ученици другог разреда специјализованог спортског смера.

Душан Мишковић, директор



07.10.2022. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА ДРАМСКЕ СЕКЦИЈЕ

Гимназијска драмска секција окупља 19 ученика. Уз руковођење проф. др Миливоја Млађеновића са Педагошког факултета и подршку професорице Марине Хајнал Антић и библиотекарке Слободанке Вагић Драгичевић почеле су припреме за велику свечаност поводом обележавања 150. г. од оснивања Гимназије.

Прослављени глумац и „новопечени“ режисер и сценариста, Радивој Раша Буквић, који је похађао сомборску Гимназију, присуствовао је проби драмске секције у четвртак, 6. октобра и том прилику упутио речи подршке младим гимназијским глумцима. Присутни ученици су искористили прилику да добију аутограм од славног глумца.

Душан Мишковић, директор



ОБАВЕШТЕЊЕ О ОКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈЕ И ШКОЛЕ "ВУК КАРАЏИЋ"

Поводом међународне недеље свемира ученици школе ,,Вук Караџић’’ из Сомбора угостили су са својом наставницом техничког образовања и машинства Маријаном Бугарски гимназијалце са астрономске секције коју води наставница физике Соња Смиљанић. У оквиру пројеката ,,Сто сати астрономије’’ (100 Hours of Astronomy) и ,,Међународна недеља свемира 2022 слави свемир и одрживост!” (World Space Week 2022 celebrates “Space and Sustainability”!) ученици обе школе заједно су направили макету Сунчевог система и послушали предавање о планетама професора др Радета Павловића из Астрономске опсерваторије Београд.

Ученици који су учествовали у радионици су Никола Радмировић, Ана Кочић, Јован Михаљевић, Бранко Саулић и гимназијалци Мила Пријић, Мила Салаи, Дуња Роквић, Драгана Радић, Теодора Топалов, Петар Марковић и Дарко Нађ.
Онлајн су им се придружили учитељица Снежана Ивковић из ОШ ,,Братство јединство’’ из Сомбора и наставник Александар Стојковић из ОШ ,,Сретен Младеновић Мика’’ из Ниша са својим ђацима четвртог и петог разреда.



04.10.2022. - САОПШТЕЊЕ О АКТИВНОСТИМА ГИМНАЗИЈАЛАЦА У СЕПТЕМБРУ

На почетку нове наставне године ученици и наставници Гимназије почели су са различитим активностима.

У Београду, 28. септембра 2022. одржано је финално национално такмичење у програмирању 15. Bubble cup на које су се пласирале чак две гимназијске екипе предвођене професором Душком Обрадовићем.

Екипа у саставу Немања Мајски, Ведран Бајић и Александар Губица освојила је четврто место.

Истовремено, Виктор Лучић, бивши ученик Гимназије, освојио је друго место у категорији студената.

Милан Марић, професор стручних предмета на специјализованом спортском смеру Гимназије, захваљујући дугогодишњим резултатима, добитник је сребрне плакете Рвачког савеза Србије на Светском сениорском првенству које је одржано средином септембра у Београду.

Представници гимназијске секције Читалачки клуб учествовали су у креативном пројекту „Умрежавање књижевношћу“ под покровитељством Филозофског факултета из Ниша. Резултат тог пројекта је зборник радова у оквиру којег су објављени радови и наших гимназијалаца.

У организацији Културне станице„ Свилараˮ и Карловачке гимназије године 23. 09. одржани су 6. Филолошки литерарни сусрети. Учесници Сусрета ове године били су професори и ученици Ваљевске гимназије, Филолошке гимназије из Београда, Гимназије „Михајло Пупинˮ из Ковачице, Зрењанинске гимназије, Гимназије „Вељко Петровићˮ из Сомбора, Српске Православне Богословије Светог Арсенија из Сремских Карловаца и Карловачке гимназије.

Поводом завршетка Недеље европског спорта у четвртак, 29. септембра одржан је пријатељски турнир у малом фудбалу на којем су учествовале репрезентације Гимназије „Никола Тесла“ из Апатина, Средње економске школе, Средње пољопривредно-прехрамбене школе и Гимназије „Вељко Петровић“.

Победник турнира је екипа из Апатина.

Душан Мишковић, директор



НАГРАДНИ ЛИКОВНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија „ Вељко Петровић“ у Сомбору расписује наградни ликовни конкурс поводом Дана школе, 15. октобра, на тему „Трајемо у Вељковом Раванграду“.

Услови конкурса:

  • Учесници конкурса могу бити само ученици Гимназије „Вељко Петровић“;
  • Ученици учествују појединачно на конкурсу са једним радом;
  • Рад може бити у форми цртежа ( црно-бели цртежи, цртежи у боји, линеарни или тонски, класични или у комбинованим техникама цртања) или слике ( реализоване у свим сликарским техникама : акварел, темпера, акрил, колаж, или комбиноване технике);
  • Формат рада није стрикто прописан али не би требало да прелази величину А3 формата.


На полеђину рада написти шифру под којом се рад достаља, а у посебну коверту написати шифру, име, презиме, разред и одељење, контакт телефон аутора рада.

Радове предати у секретаријат школе, крајњи рок достављања радова је 12.10.2022.

Комисија ће након прегледа радова доделити три награде. Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на Дан школе.



НАГРАДНИ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ПОВОДОМ ДАНА ШКОЛЕ

Гимназија ,,Вељко Петровић“ у Сомбору расписује наградни литерарни конкурс поводом Дана школе, 15. октобра.

Необјављене радове (песму, причу, есеј) на једну од следећих тема:

  1. Првих 150 година наше Гимназије
  2. Мојој школи за годишњицу
  3. Трајемо у Вељковом Раванграду

Одштампане и шифриране треба послати на адресу:
Гимназија ,,Вељко Петровић“, 25101 Сомбор, Доситеја Обрадовића 2

или лично предати у секретаријату школе у 3 примерка, са назнаком „За литерарни конкурс“.

Напомена: У посебном коверту, заједно са радовима, потребно је доставити и разрешење шифре са следећим подацима: име, презиме, адреса, контакт телефон.
Сваки од учесника може да учествује на конкурсу са по једним радом, на српском или мађарском језику. Конкурс је отворен за све ученике Гимназије „Вељко Петровић“.

Крајњи рок за достављање радова је 12. 10. 2022.

Комисија ће након прегледа радова доделити три награде. Свечано уручење награда биће уприличено у Гимназији „Вељко Петровић“ на Дан школе.



ПОЗИВНИЦА ЗА ПРОМОЦИЈУ КЊИГЕ "НЕОБИЧНЕ ПРИЧЕ О ХЕМИЈСКИМ ЕЛЕМЕНТИМА"



ЈОШ ЈЕДНО ДОСТИГНУЋЕ УЧЕНИКА НАШЕ ГИМНАЗИЈЕ

Ученици Сташа Мајсторовић, Јана Голубовић, Предраг Ђуришић и Маријана Мика Угрица као и њихова менторка др Лидија Неранџић Чанда допринели су реализацији књижевног пројекта "Умрежавање књижевношћу", Филозофског факултета у Нишу.



ГРАДОНАЧЕЛНИК СОМБОРА АНТОНИЈЕ РАТКОВИЋ У ПОСЕТИ ГИМНАЗИЈИ



ВИШЕСТРУКИ РАДОВИ ПРЕД ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ГИМНАЗИЈИ "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ"


fb
inst
yt

© Новембар, 2022. Дизајн и израда: Петар Зорић и Нела Карамарковић