Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Jasen
Fraxinus excelsior

Sistematika:

  1. carstvo: Plantae
  2. razdeo:Magnoliophyta
  3. klasa: Magnoliopsida
  4. red: Lamiales
  5. porodica: Oleaceae
  6. rod: Fraxinus
  7. vrsta: F.excelsior

Jasen je naziv za rod drvenastih skrivenosemenića iz familije maslina (Oleaceae). Biljke su uglavnom srednje visoko do visoko drveće, većina vrsta je listopadna. U Vojvodi se sreće u šumskim zajednicama Vršačkih planina i Fruške Gore. Zovu ga još i poljski jasen. Značajna je šumska vrsta koja naseljava plodnija i umereno vlažna staništa u kojima se retko javlja sušni period. Jasen je veliko drvo koje može da naraste od 20-35 metara u visinu sa stablom do 2metara debljine Kora je glatka i bledo siva kod mladih drveća, a kod starijih drveća ima žuto-sivu koru, površinski ispucalu plitkim uzdužnim brazdama i široko ovalnu zaobljenu krošnju sa dugim granama koje su većinom uspravljene. Izdanci su debeli i čvrsti, zelenkasto sivi sa crnim pupoljcima.

Listovi su dugački od 20-35cm i rastu u proleće a opadaju u jesen i ne menjaju boju nego najčešće opadaju zeleni, uglavnom su naspramni i perasto složeni. Listovi su u prirodi manje varijabilni i najčešće su sastavljeni od listića koji su odozgo tamnozeleni a odozdo nesto svetliji.

 

Plod je shizokarpijum,popularno nazvan helikopter.

Cveće cveta pre lišća, u aprilu i maju. :Ženski cvetovi su duži od muških, tamno su ljubičasti i bez peteljki i polen im leti na vetru.

Staništa: Za optimalni razvoj traži duboka, dobro prozračena vlažna, ali ne mokra mineralno bogata zemljišta sa blagim humusom. Raste na nanosnim zemljištima, ali i na plitkoj, kamenitoj, krečnjačkoj podlozi, ukoliko na njoj nalazi dovoljno svežeg humusnog i vlažnog tla u pukotinama. Osetljiv je na rane proletnje mrazove.

Bolesti: Na lišću izaziva smeđe pege, rak rane na stablu, odumiranje kore, pojedinačni duboki rak i centralnu belu trulež.

Svrha: Boja drveta je od krem bele do svetlo braon a srce drveta može biti tamno maslinasto-braon. Zbog njegove fleksibilnosti i otpornosti na šokove jasenovo drvo je tradicionalni materijal za luk i strele, drške za alate, pogotovo za čekiće i sekire kao i za teniske rekete. Jasenovo drvo je korisno i kao drvo za potpalu pošto gori i kad je zeleno(sveže sečeno). Jasen se koristi u svrhe farmerima i vlasnicima malih fabrika. Svetle boje i atraktivno zrnevlje jasenovog drveta je popularno u izrađivanju modernog nameštaja kao što su stolice, stolovi i vrata.

Kad je počeo drugi svetski rat ova drva su počeli seći u većim količinama zbog goriva,za stubove za zgrade i svakakve radove sa drvetom.

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |