Зашто уписати смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику у Гимназији "Вељко Петровић" у Сомбору?

27.11.2019. Информације о припремној настави из математике за упис у одељења новог смера у сомборској Гимназији "Вељко Петровић" за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику - за осмаке и њихове родитеље

Стварању потребних услова за успешно формирање два одељења 1. разреда новог смера на српском наставном језику у Гимназији „Вељко Петровић“ за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику прилази се као једном од примарних задатака од посебног интереса не само за ученике и школу, већ и за ширу друштвену заједницу. У циљу што успешнијег остварења овог задатка осмишљен је детаљан план активности, као и посебан програм припремне наставе из математике. Родитељи заинтересованих ученика моћиће се накнадно информисати о постојању подршке сомборске локалне самоуправе реализацији овог пројекта, као и о условима и значају припремне наставе, која ће почети у јануару 2020. године у Гимназији „Вељко Петровић“.

Формулар за пријаву можете преузети овде.

26.05.2019. ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПОСЕБНОГ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

1. Гимназија "Вељко Петровић" организује одлазак у Суботицу, 02. јуна 2019. године, на полагање посебног пријемног испита из математике.
2. Аутобус ће бити постављен у 07:15 испред Партизана (Венац Петра Бојовића 11).
3. Полазак за Суботицу се планира у 07:30 у пратњи професора Маје Павићевић и Марка Сударића.
4. Кандидатима ће школа обезбедити сендвич и воду.
5. На пријемном испиту ученици се требају придржавати датих упутстава за рад, као нпр. да се током рада може користити лењир, троугао, угломер, шестар, оловка хемијска, оловка графитна, гумица и калкулатор са основним рачунским операцијама (сви други калкулатори нису дозвољени за коришћење). НЕ МОЖЕ СЕ КОРИСТИТИ КАЛКУЛАТОР НА МОБИЛНОМ ТЕЛЕФОНУ! МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ СУ ЗАБРАЊЕНИ.
6. Обавезно понети са собом ђачку књижицу са фотографијом.

08.05.2019. О Б А В Е Ш T E Њ E
На сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја (линк: http://www.mpn.gov.rs/gimnazije-specijalizovana-it-odeljenja/) наведено је да се пријављивање кандидата за посебан пријемни испит из математике обавља у средњим школама коју кандидат жели похађати.
С обзиром да је Гимназија „Вељко Петровић“ једна од 36 гимназија у Србији којима је Министарство просвете, науке и технолошког развоја одобрило формирање смера за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, наша школа је у обавези да у термину од 10. до 13. маја 2019. године (петак-субота-недеља-понедељак) организује пријем пријава за полагање пријемног испита.
Овим путем молимо све ученике-кандидате да своје пријаве за полагање пријемног испита за упис у I разред на овом смеру (образац се може преузети овде) доставе на један од следећих начина:
• лично у школи, сваког дана (петак-субота-недеља-понедељак) од 9-14 часова;
• путем електронске поште на маил адресу школе.

Важне информације о новом смеру за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику

07.12.2018. ПРИПРЕМНА НАСТАВА ИЗ МАТЕМАТИКЕ ПОЧЕЋЕ 14. ЈАНУАРА 2019. ГОДИНЕ

Модул 1 организује Гимназија, а Модул 2 Центар за развој образовања "Планета" Заинтересованим ученицима основних школа, првенствено осмацима, пружа се могућност стицања додатних знања из математике и ове школске године. Припремна настава, заједно са посебно осмишљеним приступом самосталном вежбању задатака и провери добијених резултата, првенствено имају за циљ што успешнију припрему ученика за упис у нови информатички смер у сомборској Гимназији, као и за полагање редовног завршног испита из математике. До сада стечено искуство и остварени резултати показују да је припремна настава одлично осмишљена, јер поред чињенице да у значајној мери повечава успешност кандидата приликом полагања посебног пријемног испита из математике, пружа и дугорочно врло корисна додатна математичка знања свим редовним полазницима.
Захваљујући Центру за развој образовања "Планета" осмаци ће имати могућност да бирају између два модула припремне наставе или да се одлуче да похађају оба и да на тај начин још боље савладају потребно градиво из математике. Припреме Гимназије односно модул 1 биће и даље бесплатан за све полазнике, а одржаваће се сваке нерадне суботе у периоду од почетка 2. полугодишта до 1. јуна наредне године. Модул 2 који ће организиовати Центар за развој образовања "Планета" одвијаће се сваког понедељка и четвртка у периоду од 14. јануара до 30. маја у термину од 19:30 до 21:00 уз накнаду. На оба модула ће се обрађивати 12 области, али уз различити број часова, 28 на модулу 1 и 70 на модулу 2. Поред разлике у броју часова, друга значајна разлика ће се огледати у томе што ће ученици на модулу 2 након сваког двочаса добијати 5 задатака за домаћи рад, који ће наредног двочаса бити у обавези да предају. На тај начин професори ће добијати правовремене повратне информације о савладаности градива, а ученици одговор на питање да ли је то што су научили довољно или није да ураде тачно задатке, заједно са одговором како би требало да се уради задатак у случају да су предали погрешан резултат.

Родитељски састанци са презентацијом свих појединости припрема одржаће се по следећем распореду:

ОШ „20. Октобар“, Сивац - среда, 05.12. у 15:30
ОШ "Вук Караџић", Црвенка - среда, 05.12. у 17:00
ОШ "Иса Бајић" и ОШ „Петефи бригаде“, Кула - среда, 05.12. у 18:30
ОШ "Доситеј Обрадовић", Сомбор - петак, 07.12. у 18:00
У Гимназији „Вељко Петровић“ – 2 термина:
За све градске и сеоске ОШ са територије Општине Сомбор - понедељак, 10.12. у 18:00
За све градске и сеоске ОШ са територије Општине Сомбор - среда, 12.12. у 18:00
ОШ „Жарко Зрењанин“, Апатин - 14. или 17.12.
У ОШ „Мирослав Антић“ у Оџацима: За све градске и сеоске ОШ са територије Општине Оџаци - уторак, 11.12. у 18:00

Пријавни формулар можете преузети на следећем линку: http://centarplaneta.org/dokumenta/

Конкурс за упис ученика у средње школе 2018/2019. године

 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПОСЕБНОГ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

 

1. Гимназија "Вељко Петровић" организује одлазак у Суботицу, 03. јуна 2018. године, на полагање посебног пријемног испита из математике.
2. Аутобус ће бити постављен у 07:15 испред Партизана (треба убацити адресу и/или Гоогл мапу).
3. Полазак за Суботицу се планира у 07:30 у пратњи професора Марка Сударића.
4. Кандидатима ће школа обезбедити сендвич и воду.
5. На пријемном испиту ученици се требају придржавати датих упутстава за рад, као нпр. да се током рада може користити лењир, троугао шестар и калкулатор са основним рачунским операцијама (сви други калкулатори нису дозвољени за коришћење). НЕ МОЖЕ СЕ КОРИСТИТИ КАЛКУЛАТОР НА МОБИЛНОМ ТЕЛЕФОНУ!
6. Обавезно понети са собом ђачку књижицу.

Пробни пријемни тест!

Пријава кандидата за полагање пријемног испита на смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатикуод 11-14.05. 2018.

 

За упис у одељење које остварује наставни план и програм за гимназију за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику кандидат полаже пријемни испит на коме решаватест из математике.
На пријемном испиту задаци ће бити средњег и напредног нивоа, а за припрему се могу користити збирке задатака за припрему завршног испита.
Пријемни испит се полаже 3. јуна 2018.године.
Гимназије у којима ће се полагати пријемни за одељење ученика са посебним способностима за информатику и рачунарство (ИТ-одељење):
1. Прва београдска гимназија за град Београд
2. Земунска гимназија (резерва- ако капацитети Прве београдске буду недовољни)
3. Гимназија „Светозар Марковић“ Суботица за Западнобачки и Севернобачки округ
4. Зрењанинска гимназија за Севернобанатски, Средњебанатски и Јужнобанатски округ+Кикинда+Бечеј
5. Гимназија „Јован Јовановић Змај“, Нови Сад за Јужнобачки и Сремски округ
6. Шабачка гимназија, Мачвански и Колубарски округ
7. Ужичка гимназија, Златиборски и Моравички округ+Бајина Башта
8. Гимназија у Краљеву за Рашки округ + Косовска Митровица
9. Гимназија у Крушевцу за Расински округ
10. Гимназија у Лесковцу за Пчињски и Јабланички округ
11. Гимназија „Бора Станковић“ у Нишу за Нишавски и Топлички округ+ Ораховац (КиМ)
12. Прва крагујевачка гимназија за Шумадијски и Поморавски округ
13. Гимназија у Смедереву за Браничевски и Подунавски округ
14. Гимназија у Зајечару за Зајечарски и Борски округ

Ученици се пријављују у гимназији или средњој школи коју желе да похађају.
Рок за пријављивање је од 11-14. маја 2018. године од 9.00-14.00 часова.

Обавештење и образац за пријаву можете преузети кликом на линкове:
- ОБАВЕШТЕЊЕ
- ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ

26.04.2018. Актуелне информације о упису на смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, могу се пронаћи на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја у вези са новим на следећем линку: http://www.mpn.gov.rs/gimnazije-specijalizovana-it-odeljenja/

26.03.2018. Гимназија “Вељко Петровић” добила Решење о ВЕРИФИКАЦИЈИ новог смера за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику на српском језику.

 

 

 

20.03.2018. РТВ ПРИЛОГ - Сомбор: Припреме за упис на рачунарски смер

27.02.2018. ОДОБРАВА СЕ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТА КОЈИ ЗА ЦИЉ ИМА ФОРМИРАЊЕ ИНФОРМАТИЧКОГ ОДЕЉЕЊА У ГИМНАЗИЈИ "ВЕЉКО ПЕТРОВИЋ"

 

23.02.2018. У СОМБОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ ПОЧЕЛЕ АКТИВНОСТИ УОЧИ УПИСА У НОВО ИНФОРМАТИЧКО ОДЕЉЕЊЕ

26.01.2018. РАЗВОЈ ИКТ - Један од кључних приоритета Владе Републике Србије

24.01.2018. ПОДСЕТНИК ЗА УЧЕНИКЕ ОСНОВНИХ ШКОЛА КОЈИ ПОХАЂАЈУ ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ

У суботу, 27. јануара нема припремне наставе у оквиру модула 1 (није предвиђено ни у плану наставе)!

10.01.2018. OБАВЕШТЕЊЕ - ПРИПРЕМНА НАСТАВА ИЗ МАТЕМАТИКЕ

Промотивни родитељски састанак је у суботу 13. јануара у 11 часова, у Гимназији „Вељко Петровић“.

Стварању потребних услова за успешно формирање одељења 1. разреда новог смера у Гимназији „Вељко Петровић“ за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику прилази се као једном од примарних задатака од посебног интереса не само за школу, већ и за ширу друштвену заједницу. У циљу што успешнијег остварења овог задатка осмишљен је детаљан план и програм припремне наставе из математике, која ове године почиње већ средином јануара. Родитељи заинтересованих ученика моћиће се информисати о условима и значају припремне наставе на заједничком састанку у суботу, 13. јануара, са почетком у 11 часова у Гимназији „Вељко Петровић“. На овом састанку се очекује презентација модалитета активне подршке локалне самоуправе остварењу овог задатка, за који многи верују да имплицира стратешки значај и за град Сомбор.

10.07.2017. Зашто је упис у информатичка одељења скандалозно пропао и како се ситуација може поправити?

 

Иако је за наредну школску годину предвиђен упис у 13 рачунарских одељења у средњим школама у Србији, тек четири су успеле да попуне квоту. Односно, од 300 предвиђених места за ученике обдарене за информатику и рачунарство, према званичним подацима Министарства 126 је остало празно. Да би свршени основци положили пријемни испит за упис у неко од ових одељења требало је да остваре 120 и више бодова од максималних 240... више

04.06.2017. РАНГ ЛИСТА УЧЕНИКА КОЈИ СУ ПОЛАГАЛИ ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ИЗ МАТЕМАТИКЕ ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА ЗА РАЧУНАРСТВО И ИНФОРМАТИКУ

 

 

02.06.2017. ЈЕДИНСТВЕНИ СПИСАК УЧЕНИКА који полажу пријемни испит за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику истакнут je на огласној табли у школи, а може се погледати и овде.

 

 

 

31.05.2017. ВАЖНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О НОВОМ СМЕРУ ЗА УЧЕНИКЕ СА ПОСЕБНИМ СПОСОБНОСТИМА ЗА РАЧУНАРСТВО И ИНФОРМАТИКУ

 

ЈЕДИНСТВЕНИ СПИСАК УЧЕНИКА који полажу пријемни испит за упис у 1. разред на новом рачунарском смеру биће истакнут на огласној табли у школи у петак, 2. јуна.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ се полаже у НЕДЕЉУ, 04. јуна у 10:00 часова. Потребно је да се кандидати за полагање пријемног испита пријаве дежурним наставницима у Гимназији између 09:20 и 09:30. За пријемни испит је потребно понети прибор за писање и ђачку књижицу или пасош (или неки други документ са сликом) ради идентификације.

КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОД. И УПИСА УЧЕНИКА У СРЕДЊУ ШКОЛУ ЗА ШКОЛСКУ 2017/2018. ГОДИНУ МОЖЕ СЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ...

26.05.2017. ПРИПРЕМА ЗА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА 2017/2018. ГОДИНУ ИЗ МАТЕМАТИКЕ - ПРИМЕРИ ЗАДАТАКА

24.05.2017. Посета Ане Брнабић, министарке државне управе и локалне самоуправе и Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја нашој школи

 

 

Отварање специјалног информатичког одељења у сомборској Гимназији „Вељко Петровић“ jeдан је од повода за посету Ане Брнабић, министарке државне управе и локалне самоуправе и Младена Шарчевића, министра просвете, науке и технолошког развоја... више

Део данашње изјаве министарке Ана Брнабић: „Потребно је да ширимо примере позитивне праксе и да се захвалимо људима који су допринели томе. Данас сам имала и част да упознам професора Душка Обрадовића, професора информатике који је са својим тимом, наравно и ученицима, допринео оваквом успеху. Чак 10 посто ученика сомборске гимназије се пласирало на окружно такмичење из програмирања што је значајно већи проценат него у било којој другој школи у Србији. Сомборска гимназија је једина средња школа у свету која се већ девету годину заредом пласира у финале Међународног такмичења средњошколско-студентских тимова што је још један доказ квалитета... Када сам се као председница Владиног министарског ИТ савета почела више бавити ИТ сектором сазнала сам да је сомборска гимназија једна од најбољих гимназија за ИТ програмирање у Србији, одмах иза Математичке гимназије у Београду“...више

24.05.2017. ВАЖНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

1. Предлог наставног плана и програма за гимназију за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.

2. Правилник о допунама Правилника о степену и врсти образовања наставника, стручних сарадника и помоћних наставника у гимназији

3. Предлог Правилника о ближим условима у погледу простора, опреме и наставних средстава за остваривање планова и програма образовања и васпитања за гимназију за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.

11.05.2017. OБАВЕШТЕЊЕ - ПРИЈАВА ЗА ПОЛАГАЊЕ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА

У документу Министарства просвете, науке и технолошког развоја „Календар активности за спровођење завршног испита за школску 2016/2017. годину и уписа ученика у средњу школу за школску 2017/2018. годину“ наведено је да се пријављивање кандидата за пријемни испит обавља у средњим школама које спроводе пријемни испит.
С обзиром да је Гимназији „Вељко Петровић“ Министарство просвете, науке и технолошког развоја одобрило формирање новог смера за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику у новој школској 2017/2018. години (од јесени), иста је у обавези да у термину од 12. до 15. маја 2017. године организује пријем пријава за полагање пријемног испита.
Овим путем молимо све ученике-кандидате да своје пријаве за полагање пријемног испита за упис у I разред на овом смеру (образац се налази у прилогу) доставе на један од следећих начина:
• лично у школи, сваког дана (петак-субота-недеља-понедељак) од 9-14 часова;
• путем поште на адресу школе;
• путем електронске поште на маил адресу школе.

ОБРАЗАЦ ЗА ПРИЈАВУ МОЖЕ СЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

10.05.2017. Конкурс за упис ученика у први разред за школску 2017/2018. годину

 

05.05.2017. OБАВЕШТЕЊЕ - ОДОБРЕНО ОДЕЉЕЊЕ РАЧУНАРСКОГ СМЕР

Драги ученици и поштовани пријатељи Гимназије „Вељко Петровић“, Министарство просвете, науке и технолошког развоја обавестило нас је данас (око 14 х) да је, захваљујући такмичарским успесима наших ученика, (ипак) донело одлуку о одобравању Гимназији „Вељко Петровић“ увођење новог образовног профила (смера) од јесени за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику и упис 20 ученика у први разред.

Честита(ј)мо нашим ученицима, јер без њих односно њихових сјајних резултата засигурно не би било ништа од ове приче!
Рецимо ХВАЛА свима који су препознали и веровали у снагу „микрокосмоса“ коју годинама ствара и гради наш професор Душко Обрадовић заједно са нашим ученицима!
Такође, изразимо нашу захвалност Министарству просвете на доношењу исправне и рационалне одлуке! Захваљујемо се свима Вама који сте нам „дували у леђа“ и на тај начин омогучили да се овај циљ/задатак, од стратешког значаја за сомборску Гимназију, успешно „изгура до краја“!

др Ладислав Фекете, директор Гимназије „Вељко Петровић“

04.05.2017. OБАВЕШТЕЊЕ - НЕИЗВЕСНО НОВО ОДЕЉЕЊЕ РАЧУНАРСКОГ СМЕРА

За сомборску Гимназију “Вељко Петровић”, која важи за једну од најквалитетнијих средњих школа у Србији када је у питању информатичко образовање, ни ове године није сигурно да ће добити дозволу Министарства просвете за отварање одељења на новом специјалистичком рачунарском смеру... више

29.03.2017. НОВИ СМЕР У СОМБОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ - вести

20.03.2017. Припрема за такмичење из програмирања у Гимназији и сарадња са фирмом Microsoft

У Гимназији "Вељко Петровић" у Сомбору ученици се већ годинама припремају за такмичења из програмирања и постижу изузетне резултате.

18.03.2017. Почиње припремна настава из математике за упис у први разред рачунарског смера

Припреме из математике за пријемни испит почињу 18. марта у 9:30 више

08.02.2017. Послата молба Министарству просвете РС

Молба за отварање новог специјалистичког рачунарског смера је послата 08. фебруара 2017. године Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Молба је написана на укупно 14 страна и прати је 9 прилога. Врло је важна чињеница да је анкетирањем потврђена изразито велика заинтересованост осмака у Сомбору и у осталим општинама ЗБУО за упис на овај смер. Такође, верујемо да ће и добијена подршка бити од позитивног утицаја.

Прву страну молбе можете видети овде.

Потреба за отварањем рачунарског смера

Развој друштва утемељен на знању, процес глобализације и европске интеграције дефинишу и намећу нове потребе у погледу оспособљености појединца за живот и рад. У данашњим условима од приоритетног је значаја оспособљавање ученика за сналажење у свету брзих промена и са компетенцијама у савременим васпитно-образовним подручјима. Стручњаци у подручјима ИТ су дефицитарни и потреба за њима је у сталном порасту. Предвиђа се да стручњаци тог профила неће имати никаквих проблема са запошљавањем. ИT, укључујући и програмирање, нису данас само “вештине на цени”, већ у себи подразумевају и начин размишљања - познавање “кука и квака” света 21. века. Па чак и више од тога, те вештине ће постати саставни део многих активности, било да је у питању развој софтвера, научно истраживање, анализа података, решавање проблема, па чак и уметност.
Гимназија „Вељко Петровић“, на основу ових чињеница и додатно уважавајући постигнуте изврсне резултате њених ученика у претходних дванаест година, уврстила је у свој Развојни план отварање новог специјалистичког смера у следећој школској 2017/2018. години. Овај циљ, поред тога што је у потпуности у складу са Стратегијом развоја образовања у Србији, такође је постављен и у истинском интересу надарених ученика за ИТ, како у Општини Сомбор, тако и у Западнобачком управном округу.

Гимназија „Вељко Петровић“ подразумева правовремено предузимање различитих активности у циљу добијања дозволе за отварање новог специјалистичког рачунарског смера. То значи да након прослеђивања ових информација ученицима 7. и 8. разреда основних школа у Западнобачком управном округу, врло брзо ће уследити спровођење анкете о њиховој заинтересованости да своје средњошколско образовање евентуално наставе на новом рачунарском смеру.
Наставним планом и програмом овог смера тежиште се ставља на математику и рачунарство. То је приказано односом часова на постојећа три смера (класична гимназија) и на специјалистичком рачунарском смеру у следећој табели:

Поред података у датој табели, који потврђују да на новом смеру рачунарски предмети и математика доминирају над осталим наставним предметима, такође треба истаћи да српски језик и књижевност, енглески језик и физика се изучавају све 4 године, док се сви преостали предмети изучавају највише 2 године. Такав план и програм је оптималан свим оним надареним ученицима који намеравају да се у животу професионално баве ИТ, а за то су вољни припремати се већ у гимназији на рачунарском смеру. На том смеру су без превише обавеза према другим наставним предметима, за које се сматра да неће играти пресудну улогу у њиховој будућој професији.
Након анкете заинтересовани ученици 8. разреда биће детаљно упознати са планом њихове бесплатне припреме за полагање пријемног испита. Упису на рачунарски смер обавезно претходи успешно полагање посебног пријемног испита који од ученика захтева озбиљне додатне припреме.
Пре почетка припрема за полагање посебног пријемног испита одржаће се серија састанака са родитељима заинтересованих ученика.

План и програм рачунарског смера можете погледати овде.

Valid XHTML 1.0 Strict! | © проф. Душко Обрадовић и проф. Светлана Варићак - Васић са ученицима Гимназије, уз посебан допринос ученика Предрага Илкића (IV-5 2012.)