Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Kanadska Topola

 

Opšti opis

 

Grupa euroamerički hibridi (Populus euroamericana-Dode-Guinier), dvodomna, anemofilna, helifilna i higrofilna, brzorastuća vrsta. Nastali su i nastaju spontanim i veštačkim ukrštanjem evropskih i američkih crnih topola. Običnio imaju bolje tehničke osobine nego roditelji, te se zbog toga kultivišu. Razmnožnavju se oživljavanjem rezica.

Jedinke i potomstvo umnoženo vegetativnim putem čine sortu ili kultivar (npr. robusta,serotina); sorta dobijena usmerenim oplemenjivanjem, od selektivnog rodonačelnika (caposipite,orteta), naziva se klon (npr. italijanski klonovi I-154,I-214 i dr.)

Najpoznatije sorte i klonovi euroameričkih topola kod nas jesu: serotina, robusta, regenerata, marilandica, I-214, I-154...

Robusta

Muškog pola,lista vrlo rano, deblo je potpuno pravo, izrazito formirano, raste u pršljenovima; krošnja je uska, polupiramidalna, lišće tamnozeleno, pomalo kožasto i sjajno, nazubljeno i testerasto,peteljka je crvena ali i zelenkasta. Jedna od najmlađih sorti (nastala u Francuskoj 1895.) u naše krajeve najkasnije donesena 1938. iz Nemačke, 1939 iz Mađarske.

Rasprostranjenost

Kanadska topla je lako prilagodljiva svim uslovima, a ima velik broj vrsta i sorti koji još uvek raste. Može se naći gotovo u svim delovima sveta: Severnoj Americi, Aziji, Evropi, pa čak i na Sibiru. Njena staništa su aluvijalna, peskovita zemljišta ravničarskih i nižih brdskih područija do oko 300m nadmorske visine.

Medicinski značaj

Kanadska topola (euroamericana) nema nikakav značaj u medicini jedino pravi ozbiljne alergijske probleme kod ljudi. U vreme kad se još vodilo računa o ljudima , bio je donešen i zakon protiv sađenja tog drveta.

Primena

Kanadska topola se najviše gaji ,da bi se od nje dobio papir, jer brzo raste. Koristi se kao vetrobran uz puteve, peščare, kao izolator od buke u urbanim gradskim sredinama.. A slabije kao građa.

Neprijatelji i zaštita

Covek je jedini faktor koji je neprijatlj i prijatelj kanadske topole. Kanadska topola je trenutno dobro zbrinuta jer njen značaj u industriji velik. Njeni mnogobrojni klonovi i hibridi se masovno gaje u rasadnicima sirom sveta.

 

 

Literatura

  1. Enciklopedija biljaka
  2. svet biljaka
  3. garden

Linkovi

Pripremio: Miloš Milanković, IV-4

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |