Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Šipak

 

Opšti opis biljke

Šipurika ili šipak trajan je grm visine 2 do 3 metra. U prvoj godini pojavljuju se uspravni izboji što se, u sledecim godinama, razgranjuju u mnogobrojne povinute i viseće grane. citav grm obrastao je oštrim i prema dole svinutim bodljikama. Listovi su neparno perasti, a listići jajastog oblika i oštro nazubljeni. Cvetovi su bele do belo-ružicaste boje. Plodovi su jajastog oblika, svijetlocrvene boje, a sadrže veliki broj tvrdih semenki. Cvetovi su ugodna mirisa, a plodovi kiselkasto-slatka ukusa što steže. Semenke su bez mirisa, ali zato čaj ima veoma ugodan miris.

Lekovito dejstvo

Lekovito delovanje: šipurika je lekovita biljka koja, uz crni ribiz, ima najviše C vitamina. Posebno je važno što kuvanjem šipurika ne gubi taj vitamin. Č aj se preporuč uje majkama za vreme dojenja. Proizvodi od šipurike otklanjaju tzv. proletni umor, malaksalost, bledolikost i nevoljkost kao i sve ostale tegobe povezane s pomanjkanjem vitamina C. Sipurika povoljno deluje na probavni trakt i na izlucivanje mokrace bez ikakvih nadra žaja bubrega. Čaj od šipurike preporuč uje se za spreč avanje kamenaca u bubrezima i mokračnim kanalima. Isto tako, deluje na cišcenje krvi, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mehura. Cvetne latice šipurike upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, pluča i hemoroida kao i protiv proliva i želučanih grčeva. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.

 

Uzgajanje i razmnožavanje

Divlja ruža može se uzgajati iz reznica i iz semena. Reznice verodostojnije prenose osobine matične biljke u odnosu na seme.I razmnožavanje pomoĆu semena daje relativno dobre rezultate. Nakon prvih mrazeva treba ubrati potrebnu količinu plodova te im izvaditi semenke. Semenke treba pomešati s peskom i ostaviti u sandučiĆima ili kutijama da stoje spolja u zimskim mesecima. U proleĆe ih treba posejati na željeno mesto. U treĆoj godini rasta divlja ruža veĆ daje plodove koji osim lekovitosti i lepo izgledaju.

Upotreba

Osim lekovitih svojstava divlja ruža ima i lep izgled, pa se može uzgajati i na okućnici kao ukrasni grm. Tokom cvetanja grm divlje ruže okiti se brojnim lepim cvetovima intenzivnog prijatnog mirisa. Divlja ruža dugo zadržava lišĆe i plodove uprkos delovanju mrazeva, pa je zimsko vreme preporučljivo za branje plodova.

Stanovište

Šipurika je veoma rasprostranjena po celoj Evropi. U našim je krajevima ima u priliČnirn koliČnama, a raste po živicama, uz rubove šuma, u šikarama i drugde

Literatura

Linkovi

Pripremio: Milutin čičovački IV-6

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |