Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Etno kuća Kuveljić

Uvod

Etno kuća nalazi se u Bačkom Monoštoru u ulici Tesna broj 29, pripada rezervatu Gornje Podunavlje. Bački Monoštor je nastao 1902. godine a udaljen je 15 km severozapadno od Sombora. Monoštor je ostrvce koje je okruženo dunavskim rukavcima i kanalima.

Etno kuća Kuveljić

Ova etno kuća predstavlja turistički objekat koji mnogo doprinosi u razvoju seoskog turizma. Radi cele godine i moguće su svakodnevne posete.

Kuća je izgrađena od zemlje, trske i drveta. Predstavlja staru srpsku kuću. Njena unutrašnjost je takođe starinski opremljena. Puna je starinskog nameštaja i predmeta koji su koristili naši preci. Sobe su tradicinalno nameštene krevete pored kog se nalaze dve natkasne, sa svake strane po jedna, ogledala, umivaonik sa lavorom, škrinjama i ormanima u duburezu. Ukrašena su ručno rađenim stonjacima, čaršafima i ponjavama.

U etno kući Kuveljić mogu se probati stari specijaliteti poput kulena od divljači, rakije,domaćeg orahovca. Dostupni su i proizvodi starih zanata(korpe od pruća,drvene klompe). U okviru kuće postoji kuhinja, roštilj, igralište, restoran. U njenoj okolini postoje pešačke staze, bickilističke staze, banja gde se isto može kvalitetno utrošiti vreme. Najpopularnije dešavanje u ovoj etno kući jeste uživo slušanje rike jelena u septembru koji se nalaze na ostrvu Lanciget. Cena dnevnog obilaska je 1 evro, a ručak za grupne posete 8 evra po osobi.

Pripremila: Nikolija Šljukić IV-3

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |