Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Spomen muzej Batinske bitke

Lokalitet

Spomen muzej Batinske bitke je izgrađen na lokalitetu Patkov kljun na obali Dunava, na početnim položajima jedinica 51. udarne divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 57. armije 3. ukrajinskog fronta Crvene armije,koje su forsirale Dunav i vodile jednu od najvećih bitaka u Drugom svetskom ratu na prostoru Jugoslavije.

Prošlost i izgradnja

Spomen muzej otvoren je 1981. kao deo Memorijalnog kompleksa Batinske bitke, i za vreme Jugoslavije predstavljao je celinu sa spomen kompleksom na brdu iznad Batine sa hrvatske strane. Stalnu postavku je izradio Muzej socijalističke revolucije Vojvodine u Novom Sadu. Muzej je uspešno radio od 1981. do 1991. godine.U periodu od 1991. do 2017. godine Spomen muzej je bio devastiran i zatvoren za posetioce.

Obnova

Povodom obeležavanja 73. godišnjice Batinske bitke 2017. godine otvoren je obnovljeni Spomen muzej.Za to su se založile Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Sombora, prva je izdvojila 11,6 miliona dinara, a druga 3,5 miliona dinara.Muzej je bio sav zarastao, nije se moglo prići od raznog rastinja, a video se samo vrh muzeja.U vitrinama renoviranog muzeja nalazi se oružje korišćeno ya vreme bitke, uniforme vojnika, njihova originalna pisma i zapisi rodoljubivih pesama nastalih tokom bitke. Centralni deo muzeja obogaćen je umetničkim predstavama bitke ispod skulpture ptice koja tu postoji još od otvaranja muzeja 1981. godine.

Linkovi

Priredio: Ljubiša Vučković IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |