Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Kopriva
Urtica Dioica

Taksonomija

 • Carstvo: Plantae
 • Razdeo: Magnoliophyta
 • Klasa: Magnoliopsyda
 • Red: Rosales
 • Porodica: Urticaceae
 • Rod: Urtica
 • Vrsta: Urtica Dioica

Opis

Kopriva je zeljasta višegodišnja cvetna biljka poreklom iz Evrope, Azije, severne Afrike i Severne Amerike. To je korovska biljka cenjena kako u narodnoj tako i u naučnoj medicini. Novija istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive, a istraživanja njenog sastava i civilizacijski problemi zdravog življenja preporučuju je za upotrebu u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji. Kopriva je visoka 1 do 2 m u leto, a tokom zime njena visina se smanjuje. Ima veoma raširene rizome i stolone, koji su jarko žuti, kao i koren. Meko zeleno lišće je veličine 3 do 15 cm, sa nazubljenim ivicama i suprotno je postavljeno na zelenom stablu. Stablo i lišće prekriveni su dlačicama, čiji se vrhovi lome pri dodiru, i deluju kao igle koje ubrizgavaju razna hemijska jedinjena kao što su: mravlja kiselina, acetilholin, histamin i serotonin. Ta jedinjena izazivaju svrab i otok i mogu da traju od nekoliko minuta, pa do cele nedelje. Kada biljka na leto procveta, ima male zelene ili zelenkasto - bele cvetove koji vise iznad mesta gde se listovi spajaju sa stabljikom. Kopriva cveta od juna do septembra. Reprodukuje se kroz seme i koren.

Rasprostranjenost

Kopriva je široko rasprostranjena u severnoj Evropi i velikom delu Azije, i uglavnom se nalazi u prirodi. Manje je rasprostranjena u južnoj Evropi i severnoj Africi, gde je ograničava potreba za vlažnim zemljištem. Raste kao korov, pored puteva i na zapuštenim mestima. Ljudski i životinjski otpad može biti odgovoran za povećanu koncentraciju fosfora i azota u zemljištu, što pogoduje rastu koprive.

Ekologija

Koprivom se isključivo hrane larve nekih vrsta leptira kao što su paunovac ili koprivar, i nekih vrsta moljaca. Korenom se ponekad hrane larve duh - moljca Hepialus humuli.

Lekovita svojstva

Kopriva je jedna od najlekovitijih biljaka, a najčešće se koriste list i koren koprive. Kopriva se koristi za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma, pa je našla primenu kod svih oboljenja izazvanih akumuliranjem toksina u organizmu (ekcemi, glavobolje, reumatizam, giht, artritisi). Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod raznih oboljenja koja nastaju kao posledica preteranog opterećenja jetre, žuči, slezine i bubrega toksičnim materijama. Kopriva je bogata gvožđem pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da kopriva „jača krv“, pa se koristi kod bledila, anemija, malokrvnosti, nedostatka energije, brzog umaranja...Kopriva sadrži brojne vitamine i minerale, pa je neki travari smatraju za prirodni multimineralni i multivitaminski kompleks. Kopriva sadrži vitamin C, karotenoide (provitamin A), vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijumovu kiselinu, (mravlju kiselinu i histamin koji žare). Koren koprive ulazi u sastav čajnih mešavina za lečenje oboljenja uvećane prostate i upala mokraćnih puteva. Kopriva sadrži komponente koje regulišu nivo slobodnih androgena (muških polnih hormona), posledično se povećava metabolizam u otečenom tkivu prostate, eliminiše se zastoj tečnosti i otvaraju suženi mokraćni putevi. Kopriva se koristi i kod katara želuca, oboljenja disajnih organa, želudačnih čireva, čira na dvanaestopalačnom crevu, plućnih oboljenja. Kopriva se primenjuje i protiv opadanja kose, u vidu šampona i tinktura za utrljavanje u koren kose i kao čaj i tinktura za unutrašnju upotrebu. Sem gvožđa, kopriva sadrži i silicijumovu kiselinu, a silicijum je neophodan gradivni element koji omogućava izgradnju kože i kose. Stoga se kopriva uspešno koristi i kod kožnih oboljenja: ekcemi, herpes, akne, lišajevi, gljivice... Doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, zahvaljujući uticaju na gušteraču. Smatra se da utiče i na smanjenje holesterola u krvi, pa usporava procese ateroskleroze. Zahvaljujući prisustvu vitamina K, kopriva smanjuje sklonost ka krvarenju, ublažava preobilna menstrualna krvarenja, krvarenja iz nosa, iz želuca... Čaj od koprive se koristi i kod alergijskih oboljenja, pri čemu ga treba piti tokom dužeg vremenskog perioda.

Linkovi

 1. Prirodni lek
 2. Stetoskop
 3. Wikipedia
 4. Blue Plant Biomes

Literatura

"Lečenje lekovitim biljem", Dr. Rista Gostuški, Narodna Knjiga, 1973. godine.

Slike

Pripremio: Uroš Mlinar, IV-6

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |