Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Zlatošipka
Solidago gigantea

Taksonomija

  • Carstvo: Plantae
  • Razred: Magnoliopsida
  • Red: Asterales
  • Porodica: Asteraceae
  • Rod: Solidago
  • Vrsta: Solidago gigantea

Opšti opis

Oko 100 različitih vrsta čine rod solidago, većina se nalazi u livadama i pašnjacima, pored puteva... Dosta vrsta je stiglo u Evropu i naše prostore još pre nekih 250 godina. Mnoge vrste se teško razlikuju. Verovatno zbog svoje svetlo, zlatno žute glave cveta koje cveta u kasno leto. Zlatošipka je često nepravedno okrivljena za izazivanje polenske groznice kod ljudi. Polen izaziva alergije i obično ga proizvodi ambrozija (Ambrozija SP); cveta u isto vreme kad i zlatošipka ali nju oprašuje vetar. Polen zlatošipke je previše težak i lepljiv da može odleteti dalje od cvetova, tako da je oprašivanje uglavnom prouzrokovano od strane insekata.

Zlatošipka se lako prepoznaje zbog svoje zlatne boje i stotinama malih cvetova, neki su nalik klasu a druge imaju pomoćne grozdove. Mogu narasti do dužine od 60 cm do čak 1,5 m.

Njihovi alternativni listovi su linearni. Njihove ivice su obično sitne i oštre.

Upotreba i gajenje

Neki delovi ove biljke mogu biti jestivi kao kuvani. Može biti takodje korišćena kao biljna hrana za larve raznih vrsta leptira

Zlatošipka se može koristiti za dekoraciju i pravljenje čaja. Takođe, ona, u nekim mestima označava simbol dobre sreće, ali se i smatra korovom u drugim.

Zlatošipka je poznata biljka pčelarima, dobro medi kada je suvo i toplo. Za dobro medenje treba joj temperatura od 25 - 28 stepeni. Važna je pčelinja paša u nedostatku cvetanja ostalih vrsti u to vreme koja počinje polovinom ili krajem jula. Med se koristi za lečenje nervnih oboljenja. Zlatošipkin med crvenkastobakrene je boje, vrlo prepoznatljivog ukusa i mirisa.

Industrijska upotreba

Izumitelj Tomas Edison eksperimentisao je sa zlatošipkom za proizvodnju gume, koji je prirodno sadrži. Edison je napravio specijalno đubrivo kako bi se povećao sadržaj gume u svakoj biljci. Proizvod tih eksperimenata je bila biljka 12 stopa visoka koja je dobila čak 12% više gume. Proizvedena guma tim, Edisonovim, procesom je dugotrajnija i elastičnija. Gume na automobilu koje je dobio na poklon od svog druga Henrija Forda su napravljene od zlatošipke. Primeri gume se još uvek mogu naći na njegovom laboratoriju, i čak posle 50 godina su elastična i bez truleži. Zlatošipka nije dobila priliku da se dalje istraži.

Lekovito korišćenje

Solidago gigantea se koristi kao tradicionalni lek za bubreg. Dobra je protiv iritacije i upale bubrega kao i kod bakterijskih infekcija i kamena u bubregu. Takođe je korišćena kao deo tinkture za pomoć u čišćenju bubrega/bešike tokom bržeg lečenja. Takođe je pokazala lekovito dejstvo i u lečenju prehlade i sistema za varenje.

Zanimljivost

U pesmi Sufjana Stivensa "Casimir Pulaski Day" , pominje se zlatosipka. Narator donosi zlatošipku svojoj devojci u bolnicu i saznaje da ona ima rak kostiju i da se nalazi u kritičnom stanju. Takodje i "Solidago", pesma Keri Hembi govori o eksperimentima Tomasa Edisona u kojima je zlatošipku koristio kao kućni izvor gume, koji je okončan pronalaskom sintetičke gume tokom Drugog svetskog rata.
Slatka zlatošipka (Solidago odora) je takođe zaštitni znak Delavera od 24. juna 1996. godine.

Literatura:

Literatura na engleskom:

  • Natural Resources Conservation Service
  • "GOLDENROD (Solidago) & Monarch Butterflies" by Katherine Che

Linkovi:

Pripremilo: Branko Popović IV-6

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |