Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Popino Prase: Liliopsida

Taksonomija

  • Carstvo: Plantae
  • Razdeo: Magnoliophyta
  • Klasa: Liliopsida
  • Red: Poales
  • Rod: Horedum
  • Porodica: Poaceae

Opšti opis:

Popino prase (Hordeum murinum) je slatka trava roda ječma (Hordeum). To se često vidi u srednjoj Evropi kao korov. Kao krmna trava, ako je neprimereno može izazvati nadraženost sluznice. To je niska trava koja retko prelazi visinu od 40 centimetara, u proseku, ali doseže 20 do 30 centimetara. Plodovi su miševi nositelja ječma caryopses. Jestive semenke su vrlo male, odatle i njeno ime biljka - ječam za miševe jer se još i kaže mi#ev ječam. Izvorno potiče iz Sredozemlja i Male Azije. Danas su je deportirali, i ima je u velikom delu sveta (Evropa, Azija, Severna i Srednja Amerika i Australija). U srednjoj Evropi nalazi se na više ili manje toplim i suvim mestima, a mož se naći i na poremećenom tlu. To je uobičajeno u naseljima, rastu u travnjaku, društvu miševa ječma koridora Bromo-Hordeetum.

Uslovi u kojima se rasejavaju:

Popino prase, ječam miš, ječam trave u podnožju zidova je omiljena post za njega, gde skuplja prašinu, i pridodaje izgled neurednosti. Popino prase raste manje ili više na suvim i toplim, kao što su uz ceste ili na zidovima, čak i u gradovima pod šumom ili na otocima prometu i može se promatrati kao pokazivač za urbane klime biljaka. Ova bodljikava trava ječma-popino prase ostaju i ako na odeći ili obesiti u dlake životinja, tako da ova biljka može se rasporediti daleko od takvih lokacija. Spremište semena uzgajaju tlu retko traje više od 2 godine. Mali deo semena može posedovati urođenu uspavanost ali se misli verovatno da popino prase će izgraditi veliku semesku banku u tlu. Popino prase je seme ječma imaju tendenciju da klijaju pod vlažnim uvetima u jesen nakon prolevanja. Semena proklijaju pod visokim ili niskim intenzitetom svetla i u tami. U stakleniku u tim uvetima, seme na tlo, u 2 mm ili 25 mm dubine pojavila dobro. Sa semena posijanog na 50, 75 ili 100 mm dubok, pojava postupno opala sa dubinom. Dublja posijanog semena iznikao, ali nije uspeo isplivati.

Podvrste popinog praseta:

Od popinog praseta (Hordeum murinum), postoje tri podvrste : Hordeum murinum subsp. murinum), Hordeum murinum subsp. glaucum i Hordeum murinum subsp. Leporinum Hordeum leporinum je uvedena, godišnja trava. U mediteranskoj klimi, može biti uspešan osvajač zemlje. Uz nastavak zemljišta, poremećaja posebice klimatskim uvetima (vlažnim zimama i suvim letima), ječam trave može trajati i postati dominantan. Trava je visoka, vrednost krme rano u svojoj vegetacije, ali seme bodljike dokazala da je štetan. Kontrola može biti moguće kroz košnja, a možda i kroz primenu herbicida, ali je malo istraživanja o kontroli je provedeno u jugozapadnom SAD-u, bez poznatog istraživanja u Arizoni. Roda Hordeum je mislio da je nastao u zapadnoj Aziji. Hordeum leporinum je autohtoni mediteranske regije u kojoj se obično javlja u područjima poremećena. Popino prase je deo složenih preklapanja podvrsta čiji je centar distribucije je u mediteranskoj regiji. Podvrsta leporinum i glaucum se uvode povremeno.

Broj hromozoma karakteristican za popino prase:

Popino prase ima diploidan broj hromozoma (2n = 14), dok su druge dve podvrste double (Hordeum murinum subsp. murinum i Hordeum murinum subsp. leporinum trostruki) ili (Hordeum murinum subsp. leporinum) poseduju kromosoma (2n = 28, 2n = 42) . Sve vrste pripadaju tzv. Genomtyp Xu. Ove genomske sličnosti ili klasificirati kariotipe na hromozomu, strukturu unutar plemena Triticeae od trave.

Eksperiment :

Eksperiment u kojem Hordeum murinum je narasla na mestu kontrole, a na dve lokacije sa negativne klime pokazala je da neuspeh vrsta u štetne klime je zbog kombinacije učinaka na rast, razvoj, proizvodnja voća, sazrevanje i raspršenost, uspostavljanje i sadnog . Zaključeno je da prethodno promatranom korelacije između distribucije vrsta i temperature i količine oborina su direktni, a ne samo zbog uzoraka raspodele ruderalnim staništa. Predispozicije vrsta za staništa u urbanim hladnija i vlažnija područja je verovatno zbog pojave toplije klime. Distribucija se odnosi i na dostupnost ruderalnim staništa i klimi. Frekvencija se smanjuje sa povećanjem količine oborina u kombinaciji sa smanjenjem temperature, i ako, može nositi sa većim količina oborina, ako su temperature veće. U situacijama ruderalnim proširuje dalje u hladnije vlažnija područja iskorištavanjem mogućnosti kao što je baza zidova, gde su uveti lokalno topliji.

Problem koji uzrokuje popino prase:

Popino prase je poseban problem za zalihe. Oštro je ukazao semena može prodreti oči, usta i kože ovaca uzrokuju gubitke i slabljenja životinjskog krzna. Stepen oštećenja zavisi o pasmine ovaca, uglavnom zbog razlike u strukturi dlake. Ovce su psi previše pogođeni kada se ugrade semena između prstiju. Popino prase je travčica koja može da izazove mnogo nevolja vasem psu. Njen vrh izgleda kao rasčupan životinjski rep ili metlica. Najviše ih ima na zemljištu koje je prilično suvo. Opasne su zato što se lako i čvrsto kače na razne predmete. Semenke popinog praseta imaju zaštitni omotač koji ima kukice kojima se kače na životinjsku dlaku i tako se prenose. Te kukice su kao udice,napravljene su tako, da kad se jednom zakače jako teško mogu da spadnu. Psi sa dugom dlakom su im naročito pogodna meta. Te kukice su oštre i mogu da se zabodu i prodru u kožu. Ako vaš pas trese glavom posle šetnje, ili ceše uvo šapom, iz uva mu teče pojačana izlučevina, to može biti znak da je seme popinog praseta dospelo u usni kanal. Kijanje, iscedak iz nosa i trljanje nosa može da ukaže da je takva kukica dospela u nos psa . Ako se popino prase zabode između jastučica na šapi, pas će početi da hramlje i uporno liže šapu. Znak da je popino prase dospelo u oko prepoznaje se po tome sto ono neprestano suzi. Popino prase je teško odstraniti i ono može da izazove infekciju kože ako je dospelo dublje u kožu. Ako primetite posle šetnje neobično ponašanje psa, a na dlaci ostatke popinog praseta, najbolje je psa odvesti veterinaru. Nikada ne treba pokušavati da sami rešimo problem jer se može desiti da popino prase potisnemo još dublje i tako iskomplikujemo situaciju. Još se često dešava da deca se međusobno igraju sa njim. Ne treba da se stavlja u usta, a posebno da se još i priča ili izgovaraju razne reči, kao npr. krompir jer popino prase se zabije u dušnik i izaziva gušenje.

Literatura:

  1. "Svet prirode"-Gerald Durel

Linkovi:

Slike

Pripremila: Tatjana Cico IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |