Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Kuna belica
Martes foina

Taksonomija:

  1. Carstvo: Animalia
  2. Tip: Chordata
  3. Klasa: Mammalia
  4. Red: Carnivora
  5. Porodica: Mustelidae
  6. Rod: Martes
  7. Vrsta: Martes foina

Opšti opis:

Kuna belica Martes foina poznata kao kamena kuna, je kuna koja je poreklom iz većeg dela Evrope i centralne Azije, iako je u Severnoj Americi uspostavljena divlja populacija. Površno je slična kuni belici, ali se od nje razlikuje po svojoj manjoj veličini i preferencijama staništa. Dok je zlatica specijalista za šume, kuna je više opšta i prilagodljiva vrsta, koja se javlja u brojnim otvorenim i šumskim staništima.

Fizički izgled:

Površno je slična kuni belici, ali se od nje razlikuje po svojoj manjoj veličini i preferencijama staništa. Vitko telo i relativno kratke noge. Dlaka je braonkaste boje. Kuna belica ima nešto izduženiju glavu i ima kraće, zaobljene i široko razmaknute uši. Nos im je takođe svelte sive boje ili boje breskve, dok je kod kune zlatice tamno crn ili sivkasto crn. Noge nisu tako gusto prekrivene dlakom kao kod zlatice, zbog čega izgledaju manje široke, a jastučići za šape ostaju vidljivi čak i zimi. Kuna belica ima i veći trup i manje kutnjake za razliku od kune zlatice. Mužjaci su dužine od 430-590mm, a ženke 380-470mm. Rep je 250-320mm kod mužjaka i 230-275mm kod ženki. Mužjaci teže 1,7-1,8kg zimi i 2-2,1kg leti, dok ženke zimi 1,1-1,3kg i leti 1,4-1,5kg. Letnja dlaka kune belice je kratka, oskudna i gruba, a rep je retko nabran. Rep je tamnosmeđ.

Rasprostranjenost:

Kuna belica preferira otvorene listopadne šume i stene u planinskim staništima. Mogu se naći na visinama do 4000m tokom letnjih meseci. One više vole otvorene pejzaže i manje su zavisne od šumskih staništa nego druge vrste Martes.

Ishrana:

Ishrana kune belice uključuje mnogo veću količinu biljne hrane nego kune zlatice. Biljna hrana koju jede kuna belica čine trešnje, jabuke, kruške, šljive, crno velebilje, paradajz, grožđe, maline i pepeo. Hrana biljaka obično dominira tokom zimskih meseci. Jede još i pacove, miševe i kokoške. Takođe, hrane se i pticama među kojima su vrapci i jerebice. Kuna belica voli da pljačka gnezda ptica, uključujući gusarice i sove. Preferiraju da ubijaju roditelje uz mlade. Mužjaci imaju tendenciju da ciljaju veliki (živi) plen više od ženki, koje se hrane većom količinom strvina.

Razmnožavanje:

Kuna belica se pari u julu I avgustu I ima jedno leglo godišnje. Mlade nalazimo od aprila do maja. Ženka nosi 247-280 dana. Koti 3-5, retko 7 mladih. Ženka ima 4 sise. Mladi ostaju 34-38 dana slepi, a sisaju 6-8 nedelja. Polnu zrelost dostižu u dobi između 15-39 meseci. Životni vek im je 10-12 godina. Kune se uglavnom drže usamljenim životom, izuzev porodičnih grupa (majke I njihovi mladi) i parova za parenje. Oni su noćni, ali se tokom sezone parenja često mogu videti i danju. Oni su teritorijalni I drže se podalje od drugih vrsta.

Literatura

  • 1.Enciklopedija životinja

Linkovi

Pripremila: Nikoleta Malenić IV-4

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |