Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Mrki Tvor
Mustela putorius

Taksonomija

  1. CARSTVO Animalia
  2. KOLENO Chordata
  3. KLASA Mammalia
  4. RED Carnivora
  5. PODRED Caniformia
  6. NADPORODICA Musteloideae
  7. PORODICA Mustelidaee
  8. PODPORODICA Mustelinaee
  9. ROD Mustela
  10. VRSTA Mustela putorius

Opšti opis

Tvor ili smrdljivac (Mustela putorius) je divlja životinja, grabljivi sisar iz porodice kuna, poznat po tome da kad je ugrožen ili veoma uzbuden, štrcanjem izbacuje smrdljivi sekret iz žl;ezde ispod repa. Ako se oseti ugroženim, upozorava na opasnost lupkanjem nogu ili hodanjem na prednjim nogama, a ukoliko je opasnost i dalje prisutna, izbacuje smrdljivi sekret iz žezde pored analnog otvora. Oglašava se frktanjem i režanjem. Majstor je bežanja ako mu odbrana ne uspe.

Fizički opis

Tvor pokazuje ekstremni seksualni dimorfizam, pri cemu mužjaci mogu težiti do dva puta više od ženki i biti tri ili vise puta duži. Dugacak je od 40 do 95 santimetara, a težak i do 8 kilograma. Ima crno ili kestenjasto krzno, koje je na trbuhu žuto ili belo, a na licu ima bele šare. Zimi je krzno gusto, glatko i sjajno. Leti, posle polugodišnjeg izbacivanja, krzno je tanko i izbledelo i gubi sjaj zimskog krzna. Oni mogu imati jednu debelu traku preko leđa i repa, ili dve tanje trake, ili niz belih mrlja i isprekidanih prugica. Neki imaju i pruge na nogama. Najrazvijenije mu je culo njuha.Tvorovi su mršave, vitke lasice sa kratkim nogama i hod im je brži i efikasniji nego što se čini. Njihove lobanje se razlikuju od ostalih lasica i po izgledu vise podsećaju na pseće ; njihovo lice bliže podseća na vidre nego na lasice.Tvor spava od 2 do 3 dana.

Stanište

Tvor se nalazi na poljoprivrednim zemljištima I u šumama širom Evrope. Oni su usamljene životinje i imaju dom, koji ima prosek od 100 hektara, ali to varira u zavisnosti od godišnjeg doba i raspoloživosti hrane. Oni često grade jazbine pod korenjem drveća ili u obalama potoka.

Ishrana

Hrani se miševima, pacovima, vodozemcima, pticama i pticjim jajima, zečevima, gušterima, ribama i puževima. Ponekad jede i voce. Opasan je i za domacu živinu. U potrazi za hranom spreman je da napadne i dva puta vecu životinju od sebe. Interesantan je način na koji sprema žabe kao zalihu hrane. Ugrizom ošteti žabi nerve, pa ona ostaje živa, ali ne može da se kreće.

Razmnožavanje

Tvor se razmnožava jednom godišnje, a nakon perioda gestacije od 40 - 42 dana u jazbini se rodi 5 - 8 mladunaca. Ženke obicno radaju u maju ili junu, a 4 nedelje kasnije mladunci se odbijaju.Kada dostignu starost od 4 meseca, oni će se raspršiti u druge oblasti i pronači svoju teritoriju. Oni postižu polnu zrelost nakon 1 godine.

LINKOVI:

SLIKE:

Pripremio: Mihailo Markovic IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |