Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Kuna zlatica
Mustelidae L.

Taksonomija:

  1. RAZDEO Sisari (Mammalia)
  2. RED Zveri (Carnivora)
  3. PORODICA Kune (Mustelidae L.)

Uvod:

Za celu porodicu su karakteristična vitka tela, kratke noge i spljošteni oblik glave. Na prstima imaju vrlo oštre kandže. Očnjaci su vrlo snažni. Pri korenu repa imaju smrdljive žlezde kojima označavaju svoju teritoriju . Zbog krvoločnosti i proždrljivosti čine znatne štete, ali isto i znatne koristi uništavanjem štetnih sitnih glodavaca. U blizini analnog otvora nalaze se žlijezde, koje izlučuju tvar neugodna mirisa. Tim mirisom označuju kune granice područja svojeg stalnog boravišta.Dlaka im je vrlo fina, pa se u toj porodici nalazi nekoliko hrvatskih najvrjednijih krzna. Kune (Mustelidae) su porodica psolikih zveri. To je porodica u koju pripada vrlo veliki broj vrsta. Razvili su se pre oko 40 miliona godina (oligocen) uporedo s razvojem glodara. U ovu porodicu pripadaju, na primer, kuna zlatica, lasica, tvor, hermelin, jazavac i vidra. Ali kada se govori o kunama, najčešće se misli na kunu belicu ili, eventualno, na kunu zlaticu.

Fizički izgled:

Kuna zlatica je dugačka oko 80cm, od čega na rep otpada oko 30cm, a visoka oko 20cm. Dostiže težinu od 1,5 kg.U gornjem delu i po nogama je tamno-mrke boje. Po stomaku je svetla. Pod vratom i prema prednjim nogama je zlatno-žuta, po čemu je i dobila ime. Rep joj je tamne boje, a na grudima ima belu nesimetričnu mrlju. Noge su joj jake i snažne, s jakim noktima. Tabani i jagodice prstiju su obrasli dlakom. Veličinom su male (Mala Lasica je najmanji mesožder) do srednje velike životinje (Gorska Kuna, Divovska i Morska Vidra). Osim Gorske Kune i jazavaca, koji su snažne i zbijene životinje, kune su male životinje dugog i vitkog tela s kratkim nogama. Uglavnom imaju dugačke repove i male, zaobljene uši. Svima su izrazito dobro razvijene analne žlezde, koje u nekih vrsta služe i u svrhu zaštite (smrdljivci). Na svim šapama imaju po pet prstiju (mogu biti i prstaši ili hodaju punim stopalom). Obižno imaju male kandže. Telo im je prekriveno vrlo kvalitetnim krznom, po kojemu su posebno poznati Hermelin, Samur, kune Zlatica i Bjelica kao i Morska Vidra.

Rasprostranjenost:

U šumama Evrope i Azije, sve do zapadnih delova Sibira na istoku, na Kavkazu i mnogim mediteranskim ostrvima, živi kuna zlatica. Najviše voli stoletne šume u kojima je guste krošnje skrivaju od grabljivaca, ali se na ostrvima, na kojima opasnih životinja nema, nastanila i u travnatim područjima. Preko leta ova grabljivica najčešće živi u šupljinama oborenih stabala, pored reka i u brdima gde nastanjuje šuplje bukve, a obižno ima po nekoliko staništa u kojima provodi trenutke odmora. Često se sklanja i u napuštene domove veverica, u ptičija gnezda ili u šupljine među stenama. Kad stignu hladniji dani, kuna zlatica se seli u tople podzemne jazbine. Fascinira njena prilagodljivost životu na drvetu. U šupljini drveta i donosi mlade na svet.

Ishrana:

Kuna zlatica je svaštojed. Ipak više voli da jede meso, uglavnom sitnije sisare. Jelovnik se menja zavisno od sezone i raspoložive hrane. Tokom dana kuna se uglavnom odmara, a u potragu za hranom kreće u sumrak. Hrani se zečevima, kunićima, miševima, vevericama, insektima, pticama do veličine guske i njihovim jajima, žabama, puževima. Uzima i hranu biljnog porekla: maline, kupine, borovnice, jagode, bobicama I bukvicama itd. U jesen pravi masne naslage za zimu jedući gljive i jaja, uživa u obilju voća i bobica, a višak hrane skladišti za ledene dane. Zimi, kad ogladni, upašće i u kokošinjac, a pošto može da se provuče i kroz rupu prečnika svega pet centimetara, teško ju je sprečiti u tome.

Razmnožavanje:

Ove životinje su samotnjaci. Jedino u vreme parenja provode kratko vreme sa pripadnicima suprotnog pola. U vreme parenja glasa se kao mačka, inače ciči, frkće, reži. Pare se u julu i avgustu ali se zametak ne razvija sve do januara ili februara ( Embriotenija ). Ženke koje nisu tokom leta oplođene pare se upravo u to vreme, ali se kod njih zametak počinje odmah razvijati, tako da i jedne i druge donose mlade u martu ili aprilu. Ženka donosi 3-4 mladih koji su obrasli kratkim gustim krznom i potpuno bespomoćni: slepi, gluvi i bez zuba. Majka ih doji oko 6 nedelja, sve dok ne progledaju i ojačaju. Mladi prvi put napuštaju gnezdo u osmoj nedelji života. Kada odrasli počnu novu sezonu parenja, većina mladih kuna napušta teritoriju na kojoj su rođene i kreće u potragu za sopstvenim domom. Samo neke će ostati da prezime u blizini majčine jazbine. Već sledećeg leta biće sposobne za parenje, ali se ono najčešće odlaže sve do druge ili treće godine života. Kuna zlatica je dnevna odnosno jutarnja životinja.

Literatura

  1. Enciklopedija Brem

Linkovi

Pripremila: Jelena Princip IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |