Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Ljulj
Lolium perenne

Taksonomija

 • Carstvo: Plantae
 • Razdeo: Magnoliophyta
 • Klasa: Liliopsida
 • Red: Poales
 • Porodica: Poaceae
 • Rod: Lolium
 • Vrsta: Lolium perenne

Opis biljke

Obični ljulj (Lolium perenne) koji se još naziva i engleski ljulj i ljulj utrinac je vrsta trave koja raste u širokim busenima širom Evrope, a ima je i u Africi i Aziji. Stablo je od 30 do 70 cm visoko, uspravno, negranato, glatko i ponekad spljošteno. List je sedeći, sa glatkim i golim lisnim rukavcima. Kod najniže postavljenih listova lisni rukavci su crveni. Lisne ploče u pupoljku su naborane, inače tamnozelene, dosta čvrste i 2-4 mm široke. Ligula je nešto više od 1 mm duga. Cvetovi čine cvast klas, koji je tanak i rastresit, dug do 20 cm. Klasići su uspravni sa 6-16 cvetova (najčešće), a osovina između klasića je glatka. Cveta od maja do jula.

Rasprostranjenost

Prirodno raste u Evropi, izuzev arktičke oblasti, severnoj Africi i srednjoj Aziji, a unesena je u Severnu Ameriku i Australiju. Po autohtonom arealu pripada evroazijskom flornom elementu, a po recentnom arealu cirkumpolarnom. Čest je pratilac ljudskih naseobina, kako ruralnih, tako i urbanih.

Značaj

Višegodišnje trave predstavljaju osnovu održivog stočarstva i bazu industrije stočne hrane, čineći osnovnu hranu preživara u oblastima umerenog klimata kao komponente prirodnih i sejanih pašnjaka i livada koje se mogu koristiti putem ispaše, kosidbe, senaže i silaže. U najbitnije vrste za prehranu stoke spadaju i engleski, italijanski i francuski ljulj, pored ježevice, vlasena, itd.

Razmnožavanje

Najranije sorte cvetaju u maju, dok se cvetanje kod kasnijih sorti nastavlja tokom leta. Oprašuje se pomoću vetra; polen putuje do 180 m nošen vetrom. Samooprašivanje po pravilu nije moguće, ali može doći do njega pa nastaju nove biljke slabog rasta. Visok nivo azota smanjuje broj cvetova u klasu, ali je broj klasova povećan, što doprinosi porastu broja semena. Semena sazrevaju u roku od 4-5 nedelja od cvetanja.

Istrajnost i širenje

Dugovečnost biljke je promenljiva: od jednogodišnjih preko dvogodišnjih, sve do ekstremno istrajnih. Preteran rast tokom jeseni smanjuje šanse za biljku da preživi tešku zimu. Ako se takve biljke poseku, teško će se regenerisati. U pašnjacima višegodišnji ljulj nije istrajan i povremene setve su potrebne. Seme je prirodni oblik razmnožavanja, ali je relativno teško i prirodno širenje je ograničeno. Seme ljulja ima minimalnu uspavanost i kratkog je veka u tlu. Seme traje i do 7 godina u suvim skladištima, ali u zemlji može da klija u roku od godinu dana. Trajnost posađenog semena zavisi od sorte, tipa zemljišta, učestalosti obrađivanja, i dubine na kojoj je seme posađeno. Semena različitih sorti zasađenih na 13 cm dubine na neobrađenom mineralnom zemljištu zadržavaju od 4 do 22 % klijavosti posle 4 godine. Seme zasađeno u tresetnom zemljištu na 29 cm dubine zadržalo je 9 % klijavosti nakon samo jedne godine.

Ljulj kao industrijska biljka

Prva sorta engleskog ljulja selekcionisana u Srbiji priznata je i uvrštena na listu sorti decembra 2006. To je sintetička sorta sa visokim genetičkim potencijalom za najvažnije agronomske osobine. Formirana je iz šest linija odabranih iz autohtonih populacija divlje flore Srbije. Sorta je srednjestasna sa povećanom perzistentnošću, odnosno tolerancijom prema sušnim uslovima. Biljke su visoke u prvom otkosu i do 75cm i odlikuju se brzom regeneracijom nakon prvog otkosa. Odlikuju se jakim bokorenjem sa srednje nežnim stabljikama i širokim, sjajnim listova jasno zelene boje. Sorta dostiže prinos suve materije u suvom ratarenju od preko 8 tha-¹. Sadržaj sirovih proteina u suvoj materiji se kreće oko 160 gkg-¹ ako se kosi u pravo vreme. Pogodna je naročito za košenje, odnosno spravljanje sena i siliranje u smešama sa drugim travama i leguminozama, ali se može koristiti i za ispašu.

Linkovi

 1. Wikipedia (English)
 2. Wikipedia (Srpski)
 3. Gardenorganic.org.uk
 4. Semenarstvo i proizvodna delatnost
 1. Slika 1
 2. Slika 2
 3. Slika 3

Pripremio: Uroš Mlinar, IV-6

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |