Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Nana
Mentha

Taksonomija

  • Carstvo: Plantae
  • Razdeo: Magnoliophyta
  • Klasa: Magnoliopsida
  • Red: Lamiales
  • Rod: Lamiaceae
  • Porodica: Mentha

Drugi nazivi

Bela nana, dimljus, janješka metica, ljuta nana, merka, metva, metvica (Vuk), nana (Vuk), nane, nanejag, paprena metva, paprena metvica, paprena nana, pitoma nana, poprova meta, crna nana.

Opšti opis biljke:

Pitoma nana (Mentha x piperita) je ekonomski važnija od svih drugih vrsta nane (rod Mentha), jer je sa najvećim sadržajem aktivnih lekovitih materija. Stabljika je visoka oko 50cm, razgranata i četrovouglasta. Stabljika, lisne drške i nervi su modri ili su ljubičasto-crvenkasti, naroičto u proleće kad nana ni če iz zemlje. Listovi su dugakči 3-9cm, jajasto-kopljasti, tanki, s gornje strane tamnozeleni, a s donje bledi, pri dnu se suažvaju u drške dugačke do 1cm. Po obodu su nejednako zupačsti. Glavni nerv je vrlo istaknut. Cvetovi su sitni, ljubiačsto-crveni i udruežni u višespratne pršljenove na gornjem delu stabljike i ogranka. Nana je vrlo mirisna, osobito list, jer u njemu ima najviše etarskog ulja, od čega uglavnom i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke. Za odgajivača lekovitog bilja nana je jedna od najkorisnijih biljaka. Ona je lekovita, mirisna, medonosna, zaičnska. Nana se ne razmnoažva semenom, nego samo vegetativnim putem: stalonima. Kad se jednom primi, nana se, slinčo jagodi, brzo širi i pokrije zemlju mnogobrojnim izdancima izraslim iz razgranatih podzemnih stabala, rizoma. Berbu nane za destilaciju etarskog ulja treba vršiti po najlepšem vremenu. Suviše mlada nana daje ulje slabog kvaliteta s malo mentola, a mnogo mentona. Precvetala biljka daje manje ulja i lošijeg kvaliteta.

Lekovito dejstvo:

Nana se upotrebljava kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja i grčeva, protiv teškog varenja, kao stomahik, nana ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči. Nanino ulje ima slaba anestetička svojstva i prijatan miris koji osveažva, zbog čega se upotrebljava i protiv gađenja i povraćanja. Rastvor ulja u alkoholu koristi spolja protiv bolova od neuralgije, reumatizma i nazeba. Mentol, naime, draži nerve u koiž, lako isparava i zbog toga hladi. Nana se ne sme kuvati, već samo preliti kljucalom vodom da ne izvetre lekoviti sastojci. Pitoma nana je potpuno neškodljiva, korisna je protiv mučnine tokom putovanja, ovo je od posebnog značaja za osobe s poremećenim varenjem, grečvima, neprijatnim zadahom iz usta itd. Nana može da bude i odlianč začin, sa pasuljem itd.

Sastav:

Nana je vrlo mirisna, osobito list, jer u njemu ima najviše etarskog (isparljivog) ulja, od ečga, uglavnom, i potiču lekovitost i prijatan miris ove tako korisne biljke. Osim isparljivog (etarskog) ulja svojstvenog prijatnog mirisa koji osvežava i hladi (zbog prisutnog mentola), u listu ima i malo tanina (oporih, tšavskih materija), gorkih i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je dejstvo ove biljke višestruko, raznovrsno, pa joj je i primena tako široka.

Literatura:

  1. "Svet prirode"-Gerald Durel
  2. "Britanika"-prof.dr. Radivoje Mikić, Gojko Tešić, magistar Vasa Pavković i magistar Mileta Aćimović Ivkov

Linkovi:

Slike

Pripremio: Daniel Katačić IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |