Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Narcis Narcissus poeticus

Taksonomija:

  • Carstvo: Plantae
  • Razdeo: Magnoliophyta
  • Klasa: Liliopsida
  • Red: Asparagales
  • Rod: Narcissus
  • Porodica: Narcissus poeticus

Opšti opis biljke:

Koren je po tipu žiličast. Lukovica je loptasto ili jajastog oblika, duga do 5 cm, a široka do 2, 5 cm sa tamnim i suvim omotačem. Ovo podzemno stablo omogućava prezimljavanje, jer sadrži rezervnu hranu, kao i pupoljak. Stabljika može da naraste do pola metra, zelene je boje i spljoštena sa dva uzdužna rebra. Listovi su sedeći, dakle nepotpuni sa paralelnom nervaturom. Linearni su, široki oko pola centimentra i na vrhu zatupasti. Kraći su od stabljike, a boja im je zelena ili plavičasta. Cvetovi su pojedinačni, ređe se dešava da ih je po dva na vrhu stabljike. Cvetna drška je duga oko 2 cm i u donjem delu je obuhvaćena opnastim priperkom. Krunicu sačinjavaju beli listići koji su jajastog oblika ili su na vrhu šiljati. Prema osnovi se sužavaju i prema pravilu ne prepokrivaju. Parakrunica tanjirasta, duga oko pola centimetra, žute je boje, a po obodu sitno nazubljena i crvena. Cvet je dvopolan, ima i prašnike i tučak. Prašnici su uglavnom međusobno iste dužine, a tučak ima trodelni žig. Plod je čahura sa mnogo semena u svakom okcu.

Značaj:

Gaji se kao ukrasna biljka. Nije poznata po lekovitosti, a ne pripada ni krmnom bilju jer je otrovna za stoku. Jedna vrsta narcisa se uzgaja u Holandiji i južnoj Francuskoj zbog narcisovog etarskog ulja, jednog od najpopularnijih mirisa koji se koristi u parfemima. Koristi se kao osnovni sastojak 11% savremenih, kvalitetnih parfema. Miris narcisa podeća na kombinaciju jasmina i zumbula.

Lekovitost:

Nije poznata po lekovitosti, a ne pripada ni krmnom bilju jer je otrovna za stoku.

Gajenje:

Gajenje narcisa za prisilno cvetanje u stanu je vrlo jednostavno i lako. Mogu se gajiti i u saksijama napunjenim zemljom, kao i u dekorativnim činijicama na šljunku i u vodi. Za forsiranje u činijicama ili staklenom sudu umesto zemlje potreban je dobro isprani granulirani šljunak krupnoće 4 do 6 mm. Posuđe se do pola napuni šljunkom, najmanje 5 do 6 cm, zatim se na šljunak poređaju lukovice na rastojanju 1 cm jedna od druge, a međuprostor između lukovica, ispunjava se takođe šljunkom, ali tako da vrškovi lukovica ostanu nepokriveni. Sada se posuda puni ustajalom vodom do visine šljunka, tj. do ispod lukovice. Lukovica ne sme biti u vodi, jer bi mogla da istruli. Posuđe sa zasađenim narcisom stavi se u hladnu sobu na prozor, odmah na svetlo, za razliku od zumbula i lala, kao i trompet narcisa, koji se prvo moraju držati u mraku. Lukovice se drže u hladnoj sobi sve dok izboji ne narastu 15 do 20 cm, zatim ih treba preneti u toplu prostoriju u kojoj je prosečna temperatura 16 do 18°C, gde će se ubrzo pojaviti cvetovi. Preporučljivo je da se za prisilno cvetanje koristi stakleno posuđe, jer se u njemu može kontrolisati visina vode koju po potrebi treba dolivati.

Rasprostranjenost:

Areal ove vrste obuhvata Alpe, Karpate, severnu Grčku i sve države bivše Jugoslavije. Pripada prealpsko - submediteranskoj flori.

Legenda o Narcisu:

Priča o Narcisu zapravo je bila moralna priča u kojoj su ponosnog i bezosećajnog Narcisa kaznili bogovi zato što je prezrivo odbio sve svoje muške udvarače. Mladić Aminija voleo je Narcisa, ali ovaj ga je odbio. Da bi ga izgrdio, dao mu je mač kao poklon. Aminija ga je iskoristio te se ubio na Narcisovu kućnom pragu i molio se Nemezidi da Narcis jednog dana oseti bol neuzvraćene ljubavi. Ta je kletva ispunjena kad je Narcis bio očaran svojim odrazom u jezeru te je pokušavao zavesti prekrasnog dečaka, ne shvaćajući da je to on. To je shvatio kad je pokušao poljubiti svoj odraz. Potom je uzeo svoj mač i ubio se zbog tuge, a njegovo se telo pretvorilo u cvet narcis.

Linkovi:

Slike

Pripremila: Maja Vukobratović, IV - 1

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |