Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Neven
Calendula officinalis

Taksonomija

 • Carstvo: Plantae
 • Klasa: Magnoliopsida
 • Razdeo: Magnoliophyta
 • Red: Asterales
 • Porodica: Asteraceae
 • Potporodica: Calenduleae
 • Rod: Calendula
 • Vrsta: Calendula officinalis

Opšti podaci

Neven je jednogodišnja biljka. Stablo nevena je uspravno, granato i izbrazdano, visine do 60 cm. Oblik listova se razlikuje u zavisnosti od njihovog položaja: gornji su duguljasti ili kopljasti, srednji su obrnuto jajasti i obuhvataju stablo, a donji su sa krilatom drškom. Cvetovi su sakupljeni u glavičaste, narandžastožute, krupne cvasti. Periferiju cvasti grade jezičasti cvetovi naslagani u 2-3 reda, a sredinu cevasti cvetovi. Omotač cvasti grade uzani, zeleni, lepljivi i dlakama pokriveni listići. Cvet je karakterističnog mirisa, a cela biljka oporog ukusa i lepljiva. U cvetu nevena ima etarskog ulja, saponina, gorkih i drugih sastojaka. Narandžasta boja potiče od karotena i drugih pigmenata. Cveta od juna do novembra.

Upotreba

Kao lekovita sirovina koristi se cvet, ređe vrhovi biljke sa cvetovima. Bere se leti, kad je u punom cvetu. Treba brati jarkonarandžaste, guste cvetove, a ne blede i tanke. Suše se brzo na promaji da bi sačuvali lepu prirodnu boju. Najveću vrednost imaju latice. Cvet nevena se upotrebljavao još u davnim vremenima za lečenje oštećene slezine, obolele jetre, materice, bešike, groznice, histerije i drugih bolesti. Neven sadrži mnoge korisne materije i ima širok spektar delovanja. Deluje antiseptički i antibakterijski, zaustavlja krvarenje, pojačava znojenje, stimuliše imunitet, deluje protiv grčeva i upala, pomaže zarastanje rana. Tradicionalno se koristi u terapiji čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za regulisanje menstruacije, lečenje hemoroida, proširenih vena, analnih ekcema i upalnih procesa na koži. Ispiranje čajem od nevena može pomoći u lečenju vaginalnih infekcija. U narodnoj medicini neven se upotrebljava i za lečenje konjuktivitisa, opekotina i promrzlina, nazeba, osipa, rana, i uboda insekata. Ekstrakt nevena pokazuje citostatičku i antitumorsku aktivnost, što donekle opravdava upotrebu biljke za te svrhe. Najnovija istraživanja pokazuju da bi se mogao koristiti i u borbi protiv side. Najviše se upotrebljava spolja, kao mast, ulje i topli oblog, a služi i za unutrašnju upotrebu u obliku čaja ili tinktura. Cvetovi nevena imaju moć i da rasteruju insekte i biljne štetočine, zbog čega se često i sade u baštama.

Narodni nazivi: žutelj, zimorod, ognjac, prstenčac

Stanište

Poreklo mu je nepoznato, a gaji se dosta u baštama i vinogradima. Divlje raste oko naselja i na livadama.

Rasprostranjenost

Rasprostranjen je po čitavoj Evropi.

Razmnožavanje

Iako je jednogodišnja biljka, neven se sam pobrinuo za svoju dugovečnost. Kada procvetaju, njegovi cvetovi se sami rasejavaju u prirodnom staništu. Razmnožava se semenom koje se seje u jesen ili proleće u bašte i vinograde.

Zanimljivosti

Iza njega je bogata istorija još od antičkih vremena, a u zapadnoevropskoj biljnoj medicini predstavlja jednu od najpoznatijih biljaka. U terapijskom smislu koristili su ga još stari Egipćani, odakle je prenet u Evropu. Za neven je inače karakteristično da nikad ne vene, zbog čega je biljka i dobila ime. Cveta od proleća do jeseni, a u primorju cele godine. Rimljani su verovali da cveta svakog meseca, pa su mu i dali ime Calendula. Ova latinska reč označava prvi dan u mesecu.

Literatura

 1. "Pelagićev narodni učitelj", Vasa Pelagić, Izdavačko preduzeće "SLOBODA", Beograd, 1974
 2. "Lek iz prirode", Dušanka Savić, "YU-BY-NET", Beograd, 2004
 3. "Biljke pobeđuju rak", Prof. dr Milić Matović, "SD Publik", Beograd, 2004
 4. "1001 domaći lek", Dr. med. Eberhard L. Hartmann, "ADUT Internacional", Beograd, 2007
 5. "Lečenje biljem", Dr Jovan Tucakov, "Rad", Beograd, 1984

Linkovi

 1. wikipedia
 2. narodnilijek

Pripremio: Lazar Golubović IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |