Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Komarac
Culicidae

Taksonomija

  • Carstvo:Animalia
  • Koleno:Arthropoda
  • Red: Diptera
  • Podred:Insecta
  • Podred: Nematocera
  • Porodica:Culicidae

Razviće

U svom životnom krugu komarci prolaze kroz nekoliko faza. To su : jaje, larva, kukuljica i odrastao komarac. Prve tri faze se odvijaju u vodi i traju od 5 do 14 dana. To zavisi od vrste i temperature. Ženka komarca može da živi mesec dana, ali najčešće ginu posle 2 nedelje života.

Jaje

Nakon što popiju krv, ženke izležu na oko 300 jaja odjednom. Mada neke vrste ne poležu sva jaje odjednom već ležu jedno po jedno jaje. Neke vrste polažu jaja direktno na površinu vode. Jaja nisu otporna na sušenje i izležu se nakon 3 dana mada izleganje jaja može da traje i 2 nedelje u hladnijim vodama. Neke ženke se izležu na vlažnom zemljištu koje će biti preplavljeno vodom, obično pored ustajalog bazena. Komarci takođe mogu da se izležu u brzim vodama što znači da bazeni nisu jedina mesta gde se izležu.

Ishrana

Muški komarci žive oko nedelju dana hraneći se nektarom ili drugim izvorima šećera. Ženke se takođe hrane izvorima šećera kako bi održale energiju ali obično se hrane krvlju za dobrobit razvitka jaja. Posle obilnog obroka krvlju ženke se odmaraju nekoliko dana dok se jaja ne razviju. Ovaj proces zavisi od temperature ali u tropskim oblastima traje dva do tri dana. Proces se ponavlja sve dok ženka ne ugine. Komarci se hrane noću. Danju, ako je toplo, se odmaraju na hladnom mestu i čekaju noć. Ali i po danu mogu da grizu ako su u opasnosti. Mada ima i nekih vrsta komaraca koja ne pije krv.

Morfologija

Dužina varira od vrste do vrste ali je obično veća od 16 milimetara. Komarci teže 2.5 miligrama. Komarac može da leti 1 do 4 sata bez prestanka brzinom od 102 kilometra na čas i pređu i do 12 kilometara noću. Svi komarci imaju vitko telo koje se sastoji iz tri dela: glava, trup i udovi.

Glava

Glava je specijalizovana za hranjenje i da bi dobili informacije putem senzora. Glava se sastoji od jednog para očiju i jednog para dugih antena koje su podeljene na manje segmente. Antene su važne kada je vreme parenja i da bi nanjušili hranu. Kod muških komaraca antene se sastoje od posebnih receptora kako bi zaveli i sparili se sa ženkom. Oči su razmaknute a kod odraslih komaraca su oči u različitim sferama glave.

Kontrola

Postoji mnogo metoda kako se lišiti komaraca. Postoji mnogo lekova koji se upotrebljavaju u slučaju da vas ugrize komarac, a da je to opasno po vaše zdravlje. Postoje i razni sprejevi da se smanji svrab nakon ugriza komarca. Stavljanje hladne vode na ugriz može da smalji svrab, ali čim prestanete da polivate mesto ugriza vodom svrab se vraća. Češanje po mestu ugriza takođe može da ublaži svrab, ali nije dobro po vašu kožu jer može da dođe do infekcije.

Bolest

Komarci su insekti koji lako prenose razne bolesti od čoveka do čoveka, a da se pritom sami ne zaraze.

Larva komarca

Larva komarca ima dobro razvijenu glavu, usta koja mu služe pri ishrani, veliki trup i nemaju noge. Larve dišu pomoću spirala koje se nalaze na osmom segmentu trupa, ali i pored toga moraju da idu često do površine da uzmu vazduha. Larve većinu vremena provode hraneći se algama, bakterijam i mikroorganizmima na površinskom sloju vode. Lerve urone u dubinu vode samo ako ih neko ometa. Larve vole toplu temperaturu i šašavo plivaju pomerajući celo telo. Larva se posle nekog vremena pretvara u kukuljicu, a od kukuljice nastaje odrastao komarac.

Literatura

  1. Velika enciklopedija 1997

Linkovi

Pripremila: Pacek Aneta, IV-3

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |