Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Fazan
Phasianus colchicus

Taksonomija

  • carstvo: Animalia
  • Tip: chordata
  • Red: Galliformes
  • Porodica: Phasianidae
  • Podporodica: Phasianidae
  • Rod: Phasianus

Opšti opis

Fazan Phasianus colchicus, ili običan fazan, je široko rastprostranjena ptica iz reda koka Galliformes. Fazan potiče iz Srednje Azije, ali je još u vreme antičkog Rima prenet u Evropu. Ova ptica naseljava pretežno šumarke, livade, predele oko rečne obale, polja i njive na kojima se hrani.

Izgled

Mužjak fazana ili petao je dugačak 50-90 santimetara (sa sve repom) i poseduje dugačak rep, koji nekada može da iznosi polovinu od ukupne dužine. Njegovo perije je pretežno braon boje, dok je glava zeleno-plave boje. Oko očiju se nalaze pera crvene boje, a oko vrata se kod nekih podvrsta, nalazi prsten bele boje. Ženka fazana ili koka je manja i sive je boje. Obično na jednog mužjaka dolazi 5-6 ženki fazana, jer se mužjaci love. Gnezde se na zemlji u periodu od aprila do juna. Period inkubacije jaja traje 23-26 dana. Međutim većina fazana se uzgaja u fazanerijama, a uoči sezone lova se puštaju. Fazani lete na kratkim distancama, ali mogu i da brzo trče po zemlji.

Ishrana

Fazani se hrane hranom biljnog porekla kao što su vrhovi žitarica, detelina, pupovi, bobice, semenkama i plodovima drveća i grmlja, zrnima mahunarki, semenkama žitarica i kukuruza, kao i životinjskom hranom insektima, crvima, malim žabama, puževima, gušterima, mladim poljskim miševima i drugim sitnim kičmenjacima. Uz hranu uzimaju i sitne kamenčiće koji u stomaku služe za mlevenje hrane. Redovno piju vodu.

Lov

Prirodni neprijatelji fazana su lisica, mačke, jastreb, za mlade još i lasica, soko i tvor. Svrake, pacovi, ježevi i divlje svinje pljačkaju gnezda.U toku leta, polja u kojima fazan boravi, pružaju dovoljnu kamuflažu, dok u zimskom periodu ostaje na nemilost svojih brojnih neprijatelja. Smanjenjem životnog prostora fazana, njihov broj se u našim krajevima drastično smanjuje, zbog čega se provodi sistematsko naseljavanje ovih ptica.U narodu su poznata imena fazan za mužjaka i fazanka za ženku. Fazan se lovi psima ptičarima i ređe šunjkavcima. Može se loviti prigonom, pogonom i kružnim lovom. Prema Zakonu o lovstvu za odstrel fazana koriste se puške sačmarice. Za odstrel fazana dopušteni prečnik sačme iznosi 3-3,5 mm. Najveća dopuštena daljina gađanja iznosi 40 m.

Razmnožavanje

Zbog sposobnosti da se prilagodi i da se razmnožava gde god su ga naselili, fazan je postao jedna od najpoznatijih ptica na svetu. Prirodna staništa fazana su vrlo raznolika, pa ih nalazimo od nizijskih šuma i sušnih ravnica, pa sve do visokoplaninskih šuma i visoravni. Naseljava skoro sva lovišta u Srbiji. Fazan se lovi psima ptičarima, Može se loviti prigonom , pogonom i kružnim lovom. Prema načinu ishrane fazana svrstavamo u svaštojede. Parenje fazana pocinje sredinom marta. i preko deset koka. Koka snese 8-12 jaja na kojima, u ranije pripremljenom gnezdu na zemlji, lezi četiri nedelje. Fazančići se izležu u izuzetno visokom procentu i osamostaljuju nakon deset nedelja. Ovo je vrsta kojoj se populacija redukuje na mnogo načina, počevši od nepovoljnih vremenskih uslova, preko intenzivnog uzgoja kultura i korišćenja pesticida, do prirodnih neprijatelja kao što su razne dlakave i pernate grabljivice.

Literatura

  1. ženevjev Varno, Upoznajmo životinje
  2. Prosveta - Beograd, Mala enciklopedija životinjskog carstva

Linkovi

Pripremila: Inka Kedveš, IV-1

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |