Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

BARSKA ŠLJUKA
Gallinago Gallinago

Taksonomija

  • Carstvo: Animalia
  • Razred: Aves
  • Red: Charadriiformes
  • Porodica: Scolopacidae
  • Rod: Gallinago
  • Vrsta: Gallinago Gallinago

Opšti opis

Šljuka može biti dugačka od 20 do 30 centimetara, a njena masa može iznositi od 300 do 400 grama, zavisno od vrste. Vitka je, ima manju glavu i veoma dug kljun, i do 15 centimetara. Boju odlično prilagođava uslovima staništa. Leđa šljuke su uglavnom tamno-smeđe boje sa svetlo-smeđim prugama, dok joj je donja strana tela bele boje. Noge su joj nešto izduženije, zadržala je zadnji prst, koji stoji iznad nivoa prednjih prstiju. Rep je kratak i sadrži oko 15 pera. Fizičkih razlika između polova nema.

Rasprostranjenost

Šljuka je ptica koja naseljava Evropu i čitav Sibir. Izolovane populacije se mogu pronaći čak i na Kanarskim ostrvima, na Maderi i u Japanu. U našoj zemlji najčešće se mogu sresti šumska šljuka (Scolopax rusticola), barska šljuka (Gallinago) i šljuka livadarka (Gallinago media).

Stanište

Tokom razmnožavanja šljuke žive u hladnim, severnim područjima, a prezimljuju daleko na jugu. Iako veoma brzo lete i sposobne su za duge, neprekidne letove, tokom jesenje seobe, šljuke se sporo približavaju jugu. Taj period je najbolji za njihovo proučavanje. Postoje neke vrste šljuka koje nisu potpune selice. One su selice samo u severnim područjima svoje oblasti rasprostranjenja, dok su u drugim delovima stanarice. Najviše naseljavaju mešovite šume breze i vrbe, uz bare i močvare.

Ishrana

Šljuke se hrane sitnim beskičmenjacima, uglavnom insektima. Međutim, neke vrste šljuka se u vreme parenja hrane zrnevljem ili hvataju ribu. Takođe, mogu hvatati insekte u letu ili se hraniti isključivo glistama.

Razmnožavanje

Šljuke uglavnom polažu četiri jajeta u udubljenje napravljeno na tlu ili pesku. Gnezdo im je skromno obloženo travom. Na jajima leže do 24 dana, u zavisnosti od vrste šljuke. Obično oba roditelja leže na jajima. Već nekoliko časova nakon izleganja, mladi mogu pratiti odrasle. O malim ptićima brine ili jedan ili oba roditelja do 30 dana, nakon čega se mladi osamostaljuju.

Životni vek

Životni vek šljuke je teško odrediti, jer se razlikuje od vrste do vrste. Mogu živeti od 3 godine (šumska šljuka) pa do 9 godina (šljuka livadarka).

Neprijatelji

Šljuke imaju veliki broj prirodnih neprijatelja. To su uglavnom ptice grabljivice, tvorovi, lasice, kao i druge močvarne ptice i životinje.

Lov

Šljuke su izuzetno cenjena lovna divljač, naročito u severnim delovima Evrope. U našoj zemlji lovna sezona počinje početkom avgusta a završava se krajem februara. Za lovce, lov na šljuke predstavlja pravi užitavanje, jer se one uspešno skrivaju u vegetaciji.

Literatura

  1. "Ptice" - E. Tomas Giliard, Mladinska knjiga Zagreb, 1968. godina
  2. "Britannica Pocket Encyclopaedia", Narodna knjiga Beograd, 2005. godina

Linkovi

Pripremila: Nastasić Jelena, IV-1

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |