Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Sova ušara
A. otus

Taksonomija

 • Carstvo: Animalia
 • Koleno: Chordata
 • Razred: Aves
 • Red: Strigiformes
 • Porodica: Strigidae
 • Rod: Asio
 • Vrsta: A. otus

Opšti opis

Sova ušara je najveća evropska sova. Dužina tela je oko 70 cm. Raspon krila 160 - 190 cm, a težina 2 - 4 kg. Kada stoji,na glavi su joj istaknuti pernati čuperci nalik ušima, i zahvaljujuci njima ona je dobila ime. Perije joj je tople smeđe boje, grudi su isprugane širokim prugama, lice je tamno i na njemu su istaknute narandzaste oči. Kljun je kratak i kukast, slabo se ističe između perja. Krila su relativno velika i zaobljena. Kandže su snažne, duge i zakrivljene, prilagođene za hvatanje i usmrćivanje plena. Ženke su krupnije i teže od mužjaka.

Prvo mužjaci odaberu mesto za gnezdo a onda započinju dozivanje ženki. Ženke odgovaraju na njihov poziv davajući određene znake. One odabiraju gnezdo leteći oko njega dok mužjaci lete iznad gnezda. Posle nekog vremena udvaranja mužjak se približava ženci i tako počinje parenje. Za vreme parenja usprave se tako da izgledaju kao grane drveta.
Obično se gnezde na tlu, stenama ili polupećinama. Jaja polažu na golu podlogu. Obično polože 2 - 4 jajeta. Mladi izlaze iz jaja posle 34 - 36 dana. Gnezdo napuštaju tek 40 dana posle rođenja, a za let su sposobni sa 50 - 60 dana starosti. Osamostaljuju se na uzrastu od oko 20 - 24 nedelja starosti.

Stanište

Gnezda su najčešće smeštena gustim sumama. Obično su 5 - 10 metara iznad zemlje. Stara gnezda su obložena perijem i lišćem pre nego što se jaja izlegu.

Lov i ishrana

Hranu nabavljaju na prostranim poljanama, a ne u šumama gde se gnjezde i razmnožavaju. Obično love od sutona do zore leteći nisko( 1 - 2 m) sa glavom nagnutom na jednu stranu osluškujući plen. Kada ga uoče, krenu na njega obaraju ga na zemlju svojim kandzama. Mali plen obično odmah progutaju ili ga odnesu u svoje skrovište. Veći plen nose pomoću kandzi.
Sove ušare se prvenstveno hrane sisarima. To su najčešće miševi i voluharice. Glodari kojima se sove ušare hrane predstavljaju potencijalno štetne i zarazne organizme koji prete ljudskoj populaciji.

Razmnožavanje

Prvo mužjaci odaberu mesto za gnezdo a onda započinju dozivanje ženki. Ženke odgovaraju na njihov poziv davajući određene znake. One odabiraju gnezdo leteći oko njega dok mužjaci lete iznad gnezda. Posle nekog vremena udvaranja mužjak se približava ženci i tako počinje parenje. Za vreme parenja usprave se tako da izgledaju kao grane drveta. Obično se gnezde na tlu, stenama ili polupećinama. Jaja polažu na golu podlogu. Obično polože 2 - 4 jajeta. Mladi izlaze iz jaja posle 34 - 36 dana. Gnezdo napuštaju tek 40 dana posle rođenja, a za let su sposobni sa 50 - 60 dana starosti. Osamostaljuju se na uzrastu od oko 20 - 24 nedelja starosti.

Glas

Najznačajniji način oglašavanja mužjaka je duboko : "ho ho ho ho". To ponavljaju 10 - 200 puta svake 3 sekunde. Ženke odgovaraju piskavijim glasom a nekad i u isto vreme sa mužjacima. Ovo dozivanje obično traje u noćne sate. Hukanje mužjaka daleko se čuje, čak 2 do 3 kilometra. Najčešće se oglašava u sumrak ili u zoru.

Literatura:

 1. enciklopedia životinjskog carstva

Linkovi

 1. www.google.com
 2. www.yahoo.com
 3. www.owls.com
 4. www.wikipedia.com

 

Pripremila: Sanja Minić, IV-3

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |