Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Kukumavka
Athene noctua

Taksonomija

  1. CARSTVO Animalia
  2. KLASA Aves
  3. RED Strigiformes
  4. PORODICA Strigidae
  5. ROD Athene
  6. TIP Chordata

Opšti opis

Kukumavka je mala sova, duga 22cm, koja ima veliku glavu, duge noge, žute oči i specifične bele obrve. Na glavi nema uškice. Leđa i glava su joj braon boje, a sa donje strane je bela sa smeđim prugicama. Držanje joj obično nije tako uspravno kao kod drugih sova. Pravi naklone i čučnjeve kad je uzbuđena. Poznata je i po nimalo prijatnom, prodornom oglašavanju, po čemu je i dobila ime.

Rasprostranjenost

U Srbiji naseljava nizije i podgorja, dok se u planinama vrlo retko sreće isključivo van perioda gnežđenja. Naseljava uglavnom prirodne četinarske šume sa dosta starih stabala, kao i mešovite šume sa grupama listopadnih stabala. Prema procenama u srednjoj Srbiji se gnezdi od 2500 do 5000 parova, a u Vojvodini od 1500 do 2000 parova. Odrasle kukumavke su stanarice koje ceo životni vek provode na teritoriji, dok mlade ptice mogu lutati i do 600km od mesta izleganja.

Ishrana i lov

Pvenstveno se hrani krupnim insektima, sitnim glodarima, noćnim leptirima, a na njenom jelovniku može se naći i poneki miš kao i krtica, retko ptice. Plen osmatra i lovi sa grana ili panjeva.

Način života

Kukumavka živi svugde gde ima otvorenih livada sa niskim žbunastim rastinjem na kome može da lovi sitne glodare. U najhladnijim periodima zime, povlači se do krajnjeg juga Evrope i severa Afrike. Kada je toplije vreme, njeno mesto za odmor su razne pukotine u drveću, stenama i napuštena gnezda.

Gnežđenje

Gnezda su najčešće smeštena u dupljama koje su napravili krupniji detlići. Prihvata posebno napravljene kutije za gnežđenje. Tokom marta i aprila ženka polaže 3-6 jaja u razmaku po 1 dan. Mladi se izležu nakon 4 nedelje, a posle 1 meseca napuštaju gnezdo. Postaju samostalni sa 3 meseca starosti.

Ponašanje

Kukumavka je tipična noćna sova koja većinu aktivnosti obavlja od sumraka do svitanja. Preko dana se odmara na grani dobro skrivena uz stablo ili u duplji drveta. Život vodi usamljeno ili u paru. Oglašava se jedino tokom mirnih i vedrih noći.

Ugroženost

Ugrožene su proganjanjem i ubijanjem, trovanjem pesticidima, stradanjem na putevima i nedostatkom mesta za gnežđenje (stara stabla, napušteni objekti,otvoreni tavani).

Zanimljivosti

Kukumavka je u antičkoj Grčkoj smatrana pticom mudrosti i bila je simbol boginje Atene. Odatle potiče i naučni nayiv, koji znači "noćna Atina".

LINKOVI:

SLIKE:

Pripremila: Ljiljana Ivan IV-5

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |