Položaj Hidrografija	Stanovništvo Priroda Istorija Stari zanati	Privreda

Vrabac
Passer domesticus

Taksonomija:

 • CARSTVO-Animalia
 • KOLENO-Chordata
 • RAZRED-Aves
 • RED-Passeriformes
 • PORODICA-Passeridae
 • PODPORODICA-Passer domesticus

Opšti opis:

Vrabac 1.

Mužjak domaćeg vrapca pred parenje dobija sivkastu traku povrh glave, kestenjaste nijanse na krilima i svetlo bele obraze. Ispod kljuna je tamno crna traka koja se proteže do korena oka. Polne razlike-mužjaci imaju više boja ženke imaju manje izražene nijanse sive i smeđe boje bez crnih i kestenjastih šara. Mladi mužjaci kao i oni koji nisu u periodu parenja liče na ženke tj. nemaju izražene već nešto ispranije boje perja. Dugačak je oko 15 cm i težak oko 30 grama. Imaju kratke noge. Rep im je dugačak kao 1/3 krila. Dužina krila im je 76 mm.

Rasprostranjenost:

Domovina vrapca pokućarca se pruža čitavom Evropom i najvećim delom Azije, a prema severu dopire dokle god ima ljudskih naselja, na jug do severne Afrike, Palestine, Male Azije, Indije i Cejlona. Udomaćio se u Australiji, u Severnoj Americi, na Javi i na Novom Zelandu, pa je na taj način postao građanin čitavog sveta.

Stanište:

Za vrapca je značajno da posvuda, kako god dođe, živi u prisnoj zajednici sa čovekom. Gnezde se ispod oluka, na drveću, u udubljenim zidovima. Vrabac počinje već rano početkom godine graditi gnezdo, od raznovrsnog materijala: sena, slame, travčica , perija itd. U toku leta ženka najmanje tri puta snese jaja u toku godine. Gnezda koja zajednički prave mužjak i ženka uglavnom izgledaju neuredno pa čak i prljavo. Gnezda se grade između februara i maja. Jaja se ležu u bilo kom periodu gnežđenja.

Ponašanje:

Vrabac 2.

Vrabac je izuzetno društven. Često se jedan par gnezdi tik jedan do drugog, pa mužjaci traže, ma koliko da su inače ljubomorni, čak i onda kada im ženka leži na jajima, društvo sebi jednakih ptica. Mladi vrapci se odmah, čim izlete, skupljaju u jata, koja brzo narastu u velike skupine. Bez obzira na svoju društvenost, ipak se neprekidno prepiru sa svojim istovrsnicima, a kada njima ovlada ljubav, ogorčeno se bore sa suparnicima. Njihov let je direktan, sa kontinuiranim lepršanjem krila. Oni su strogo zaštićena vrsta.

Ishrana:

Vrabci se hrane insektima, semenkama na obrađenim poljima čak i ljudskim odpacima hrane kao što je hleb..

Razmnožavanje:

Od 1-8 jaja može biti u jednom leglu, sa mogućnošcu 4 legla gnežđenja u toku sezone. Inkubacija počinje kada se sva jaja polože i mužijaci i ženke inkubiraju jaja kratak period od nekoliko minuta. Inkubacija traje od 10-14 dana. Nakon što se jaja izlegu, i mužjak i ženka tako što vraćaju hranu iz želudca u usta i takohrane svoje mladunce.

Neprijatelji:

Vrapca pokućarca napadaju oko 70 vrsta ptica koje dolaze u njhova gnezda. Ovi napadi su interpolni jer mužijaci napadaju samo mužijake a ženke samo ženke. Predatori su:jastreb (Accipitrida), soko (Falconidae), sova (Strigiformes), domaće mačke (Felis silvestris) domaći psi (Canis lupus familiaris), rakuni (Procyon lotor), crne zmije (Elaphe obsoleta). Mnogi jastrebi i orlovi se hrane domaćim vrapcima. Poznati predatori izleženih madih ili jaja uključuju mačke, kućne pse, rakune i mnoge zmije.

Zaštita:

Zbog toliko predatora često se skupljaju u velika jata kako bi se odbranili i grade gnezda na sakrivenim mestima daleko od očiju predatora.

Vrabac 3.

Literatura:

 1. Život životinja, prosveta-ZAGREB 1982;
 2. Enciklopedija Ptica, Buducnost Zrenjanin 1966;
 3. http://animaldiversity.ummz.umich.edu;
 4. http://encyclopedia.farlex.com.
 5. http://www.vojvodinacafe.com/forum/ivotinjsko-carstvo/3793-vrabac.html

Linkovi:

Pripremila: Ljiljana Cepančić, IV-3

Valid XHTML 1.0 Strict! | O nama | Site map | Kontakt | © 2008 - 2015 prof. Duško Obradović sa učenicima Gimn. "Veljko Petrović" Sombor | CSS-Cvele |